Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dlaczego nie odpalil?
Autor Wiadomość
tad42 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-05-2007, 22:24   dlaczego nie odpalil?

Ostatnio mialem bardzo zastanawiajace zdarzenie. Pojechalem ok 2 km cos zalatwic, sprawe zalatwilem w 5 minut. Odpalilem autko i przejechalem doslownie 50 metrow do marketu. Zrobilem zakupy, wsiadam, odpalam , a tu zonk. Rozrusznik kreci, a silnik sie zbuntowal. Zadzwonilem po kumpla zeby mnie zaholowal do domu, przyjechal, podczepilem sie pod niego, jedziemy, wrzucilem trzeci bieg i probuje odpalic . Po kilkunastu metrach silnik zaskoczyl i teraz odpala bez zarzutu. Na drugi dzien pojechalem zdiagnozowac silnik, komputer nie wykazal zadnych bledow i co o tym myslec? Czy to poczatek jakichs klopotow, poradzcie co jeszcze sprawdzic, bo jestem przewrazliwiony i nie bardzo wiem co robic. :|

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-05-2007, 23:13   

czujnik położenia wału zazwyczaj w takich nagłych paranormalnych przypadkach zaczyna szwankować, poszukaj, poczytaj na forum o CPW...

ew coś innego z zapłonem, świece może czy kable, przebicia, lub prędzej rozdzielacz
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

tad42 

Wysłany: 02-05-2007, 10:40   

Bralem pod uwage CPW, dlatego tez pojechalem na komputer. Elektryk powiedzial, ze jakby byl zepsuty CPW to nie byloby iskry, a sprawdzalem i byla. Stawiam na zapchany filterek paliwa, ktory w piatek wymienie, albo na zacinajaca sie pompe paliwa. Jak cos bede wiedzial, to odpisze, bo narazie pali bez zarzutu. Dzieki za podpowiedz...

unknown 

Wysłany: 02-05-2007, 13:41   

to faktycznie (doczytałem o zapalniu na biegu i reszcie) możesz mieć filterek paliwa przytkany/jakiś syf, skoro jak porządnie silnik na siłę zassał to przeciągnął... jeśli iskra jest to musi zapalić, jedynie jak nie dostanie pailwka, a więc najprawdopodobniej filterek... chyba, że masz pompę (nie wiem jakie auto) nie mechaniczną na bloku (gaźnikowce) a elektryczną (wtryski), to może się przycięła lub prędzej masz od niej przetarty gdzieś kabelek i akurat 'pospawał' poprzerywał bądź przekaźnik pompy, jakoś jej zasilanie...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

tad42 

Wysłany: 02-05-2007, 14:30   

To jest tipo 1.4i jednopunktowy. Piszesz o przekaźniku pompy. Czy mógłbyś mi przybliżyć gdzie szukać tego przekaźnika?

unknown 

Wysłany: 02-05-2007, 15:34   

pewno w okolicy skrzynki ;D ale sorry, nie wiem; wiem, że pompka się załącza ale sam mam gaźnikową wersję a pompkę mechaniczną; bezpiecznik od pompy na schematach elektr. jest (właśnie, bezpiecznik dobrze Ci siedzi?) ale samej pompy i jej przekaźn. na tych schematach co mam (mam do wersji gaźnikowej...) nie ma...ktoś Ci pewno pomoże co ew z pompką/jej zasilaniem może być, ja nie mam tego zmartwienia (mechaniczna)

assistance   Moneta

slavol 

Wysłany: 03-05-2007, 09:46   

Przekaźnik i bezpiecznik jest pod czarna pokrywką z plastiku zaraz pod uszczelką maski, nad filtrem powietrza.

1dawidb 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-05-2007, 19:11   

Miałem podobny problem i okazało się że jest zabrudzony filtr paliwa oraz pompka. Po przeczyszczeniu brak jakichkolwiek podobnych objawów

tad42 

Wysłany: 13-05-2007, 20:46   

sory,ze tak dlugo nie odpisywalem, w poniedzialek wymienilem filtr paliwa (byl metalowy, zalozylem plastikowy-Bosh, to chyba zadna roznica) filtr nie byl zabrudzony, bo wylatywala z niego czysta benzynka. Narazie jest OK, odpala za kazdym razem. Mechanik poradzil zeby przed pierwszym odpaleniem przekrecic kluczyk, potem wylaczyc zaplon i wlaczyc ponownie, to pompka poda dodatkowa porcje paliwa, chyba cos w tym jest. Odpala narazie bez zarzutu, zobaczymy co bedzie dalej, jesli sie sprawa powtorzy to obejrze pompke paliwa.

Adonay 

Wysłany: 14-05-2007, 14:37   

No myślałem, że u mnie podobnie (a może i tak, bo się za bardzo nie znam) - zimny zapala bez problemu, natomiast ciepły kręci bardzo wolno i nic z tego. Samochód stoi obecnie w warsztacie, z czego ostatnie 3 dni (robocze) kombinują czemu tak się dzieje...więc czekam
     Moneta

tad42 

Wysłany: 14-05-2007, 17:45   

Jezeli mowisz,ze kreci bardzo wolno po nagrzaniu , to stawialbym na akumulator , a bardziej na rozrusznik, moze jak nagrzany to puszcza jakis lut, albo siada w rozruszniku jakis element, ktory po nagrzaniu daje taki, a nie inny objaw.

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 14-05-2007, 18:26   

Czasami jak nie odpala po nagrzaniu sie silnika to winny jest zawór EGR, tylko jeżeli miałbyś ten zawór uszkodzony to da się odpalić z wciśniętym pedałem gazu.

Adonay 

Wysłany: 14-05-2007, 19:13   

Co do akumulatora, to jest nowy, z wciśniętym gazem nie próbowałem. Poprzedni własciciel podejrzewał regler...no nie wiem, mam nadzieję, że coś wykombinują
     Moneta

Odpowiedz do tematu