|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
!!! Odzyskałem TIPUSIA !!! |
Autor |
Wiadomość |
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-06-2005, 01:00 !!! Odzyskałem TIPUSIA !!!
|
|
|
Historia niektórym znana
18.05 odjechało z przed domu w Tucholi a 03.06 już był w moich rękach
dla policji z Inowrocławia
Obawiałem sie o stan auta ale nie jest źle żeby nie napisać że jest bardzo dobrze
Tipek ma IG, alu...
Brakuje tylko radia, głośników z tylnej półki, trójkąta, lewarka i klucza, gaśnicy, okularów przeciwsłonecznych żony, parasolki i kilku kaset...
A zapomniałbym... Jeszcze brakuje różowej krowy
Sucho miał w obydwu zbiornikach ale po zatankowaniu wróciłem do domu na kołach
Ktoś pokręcił coś przy IG bo na trasie łyknął 19l/100km ale to sie opanuje
Mam praktycznie wszystko co otwiera się kluczykiem do wymiany ale to pikuś
Auto było zachomikowane w garażu na prywatnej posesji niedaleko Inowrocławia
Nie pamiętam już nawet nazwy tej wioski...
Nawet nie wiecie jak sie cieszę...
Wymiana stacyjki, zamków, regulacja IG i naprzód...
Zaje...fajnie
Lepiej nie mogło być
jak to sie mówi u mnie w pracy: Ktoś z ucha strzelił
tajny agent pewno
tak jak obiecałem pstawie mu małego amberka
jak sie ujawni :-P
Pozdro
[ Dodano: 04-06-2005, 01:04 ]
Naturalnie nie ma tablic |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
Grześko
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-06-2005, 08:33
|
|
|
No to gratuluję .
Powiem Ci, że "Miałeś chyba więcej szczęścia niż rozumu"(jak to się mówi), ale najważniejsze, że znów jest u Ciebie.
I tak jak już napisałeś, musisz wymienić wszystkie zamki, a osobiście radziłbym Ci zainstalować jakiś mały patencik własnego pomysłu, zabezpieczający autko przed uruchomieniem przez osoby nieuprawnione.
Jeszcze raz gratuluję i jeszcze taka jedna myśl mnie dręczy, że policja jednak czasami potrafi odnaleźć skradziony samochód. Hm, może idzie ku lepszemu ? |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-06-2005, 09:36
|
|
|
no, kolejny przypadek jak się udało... może w szeregach policji są jeszcze tacy którym się chce, oby takich najwięcej; może też dostali sygnał o 'przetwórni' :-) samochodów w jakiejś wiosce a tam akurat twój tipek trafił.... dużo szczęścia, a pewno ile radości...
jak jednak raz już złe typy były w okolicy - to mogą bywać i inne; jak nie garaż/zagrodzona posesja - zainwestuj w jakiś alarm lub choćby migającą diodę + własne ukryte 'coś', np odcięcie zapłonu, dodatkowo blokada kierownicy byłaby dobra. |
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-06-2005, 11:07
|
|
|
Ja też miałbym super radochę na twoim miejscu.!! |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-06-2005, 11:29
|
|
|
No to coraz częściej słysze o tego typu przypadkach. Przedwczoraj mój znajomek odzyskał swojego Polo. Stał pod blokami miejscowość dalej. Też pewnie "życzliwa" babcia zainteresowała nim policje. No ale co tam, niech żyją (czasami) "życzliwi"! |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 04-06-2005, 19:45
|
|
|
Milo slyszec!
Ciekawi mnie wlasnie skad policja wiedziala ze na tej posesji jest to autko, no ale dziekowac chyba trzeba temu nad "nami" ze autko sie odnalazlo. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
misiak
|
Wysłany: 04-06-2005, 23:56
|
|
|
auto stoi na podwórzu
mam jeszcze wyłamane zamki i stacyjke ale auto mam zamknięte
ale magic pstryczek elektryczek jest już załżony
gdzie to mam nie napisze Wiem to tylko ja i moja żona
tak poważnie sie zastanawiam czy nie zorganizować sobie pilota do centralnego
pytacie jaki to ma sens
ano taki że klamki z wyłamanymi zamkami zastąpiłbym klamkami od drzwi tylnych kolejne małe utrudnienie pewnie tak
ale to tylko moje jeszcze gorące pomysły. Co wprowadze w życie jeszcze nie wiem
Bo nie wiem co będzie jak mi pilot "klęknie" a nie będzie gdzie kluczyka wtiknąć
musze to przemyśleć
a jak go namierzyli
przyznać sie
kto z Was zadzwonił na psiarnie i powiedział gdzie widział mojego Tipusia |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 05-06-2005, 01:42
|
|
|
misiak napisał/a: | gdzie to mam nie napisze Razz Wiem to tylko ja i moja żona |
Misiak jak ktos dobrze zaobserwuje to juz niedlugo oprocz Ciebie i Twojej zony bedzie wiedzial gdzie jest "pstryczek elektryczek".
Pisalem jak w ten sposob odjechalo Toledo kolegi!!
Ja polecam jednak blokade mechaniczna.
Nie jest moze tak wygodna jak "pstryczek elektryczek", ale koles musi przyjsc po auto ze szlifierka katowa |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
misiak
|
Wysłany: 05-06-2005, 06:29
|
|
|
oglądałem już blokady kierownicy. Na stacji Orlen 55 zeta.
Ale jeszcze w motozbytach popatrze, może być nieco droższa bo ta którą oglądałem miała moim zdaniem dziepko dziepko tandetne wykonanie
coś w stylu "made in China"
żona też to widziała i powiedziała na wstępie:
Weź kupimy, spróbuje ją zaraz wsuwką otworzyć...
No i beka...
[ Dodano: 05-06-2005, 06:31 ]
nie wyśmiewam się z rzeczy "made in china"
poprostu ostatnio takie jakieś dni z żoną mamy że się wciąż śmiejemy |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 05-06-2005, 08:13
|
|
|
Ja bardzo polecam blokady skrzyn biegow multi-locki, dan-locki i inne...
Z praktyki jakos malo sie slyszy o kradziezach aut z tego typu zabezpieczeniem
W Tipku akurat mam multi-locka
a i chcialem dodac ze mieszkam w dzielnicy w ktorej najczesciej gina auta w calej wawie, wczesniej starszemu zgarneli poldolota |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
marinero
|
Wysłany: 05-06-2005, 23:36
|
|
|
załóz alarm,nikt się nie będzie bawił z alarmem w tipie |
_________________ 1.4i.e '95 ; 2.0i.e 8v '93 |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 06-06-2005, 07:18
|
|
|
Witam. Kolega Marinero ma racje, alarm zawsze spłoszy lub zniechęci amatorów organow naszych autek albo tylko przejazdzki. Bo dla fachwca alarm to zaden problem. Wiem to ze swojej autopsji ze alarm pomaga;) Wczesniej przed Tipkiem miałem maluszka w extra stanie z ładna półka i głosnikami i CD Panasonica. I żeby nie alarm to juz bym tesknił za sprzętem a moze i autkiem. Kolesie sie smiali ze w maluchu załozyłem central,alarm i przez 4 lata nie odzywał sie na ratunek aż do momentu gdy pojechałem do Szczecina do dziewczyny na swoje urodziny:) ładny miałbym prezent:( zatem alarmik z czujnikami ultradziwiekowymi i odcięciem zapłonu nigdy nie zaszkodzi a utrudni to młodym gnojkom w kradzieży. Najtańszy alarm z tymi zabezpieczeniami + wieloma innymi kosztuje od 180zl do 250zl kompletny zatem nie jest to wielki koszt w poruwnaniu z poniesionymi stratami. A montaż alarmu jak by sie wydawało nie jest taki trudny oczywiscie dla kogos kto zna chociaz podstawy elektryki zeby znalezc przewod w stacyjce do odcianania zapłonu reszta to mechanika czyli przeprowadzanie kabli,zamontowanie włacznika karancowego(maska) podpiecie sie pod przewod od wlacznika dzwiowego swiatła. mowie wam montaz alarmu to sama przyjemnosc. Najwiekszy problem dla laika moze przspozyc znalezienie w wiazce przewodów dwóch kabelkow sterujacych centralnym które sa nam potrzebne do zamykania dzwi centralka alarmu. Ale sa i na to sposoby czyli igła i wkuwanie sie w kazdy kabelek po kolei i właczanie i wyłaczanie alarmu i obserwowanie reakcji zamka;) kazdy alarm ma dobrze rozpisana instrukcje montazu i opis kabelkw zatem nie powinniscie miec problemów;) pozdrawiam |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie SPI 94r 3d MANIA |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 06-06-2005, 08:15
|
|
|
Moim zdaniem najbardziej nieobliczanlne zabezpieczenia sa najlepsze. Tak zeby zaskoczyc czyms osobe ktora kradnie. To jest dobry sposob na jej sploszenie, bo nie wie czego sie spodziewac i jest wtedy tym bardziej zagrozony.Oczywiscie alarm do tego by sie tez przydal.
Co do blokad kierownic to to mozna zdjac w przeciagu chmmm 5sek? Bierzesz przecinak do drutu i przecinasz kierownice w 2 miejcach. No niestety kierownica juz nie nadaje sie do dalszej eksploatacji ale jesli ktos kradnie auto za pare $ to co tam... no niestety takie sa realia.
I tak jak juz tu ktos wczesniej pisal oklejanie z "znaczkami" zastosowanego zabezpieczenia to nastepne lekkie nieporozumienie. To tylko ułatwia prace... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 06-06-2005, 17:14
|
|
|
Miszko co do blokady na kierownice to zgadzam sie, ze jest to jedna z wiekszych pier*ol bo rozciecie kierownicy to nie problem.
Mimo wszystko mam takie cos bo zostalo mi jeszce jak mialem malucha i na noc zakladam zeby bylo wiadomo dla jakiegos smarka ze auto nie stoi na "golasa:
Ale mam jeszcze blokadke mechaniczna skrzyni i jedna "domowej roboty" bo te ze sklepu to nieporozumienie.
Co do alarmu to jednak wolalbym jakis immobiliser bo juz 2 znajomym dzieki temu uto odjechalo ale tylko kawalek. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 06-06-2005, 20:29
|
|
|
miszko napisał/a: | Moim zdaniem najbardziej nieobliczanlne zabezpieczenia sa najlepsze. Tak zeby zaskoczyc czyms osobe ktora kradnie. To jest dobry sposob na jej sploszenie, bo nie wie czego sie spodziewac i jest wtedy tym bardziej zagrozony.Oczywiscie alarm do tego by sie tez przydal. |
Najlepiej jest odkręcić śruby z kół.
miszko napisał/a: | Co do blokad kierownic to to mozna zdjac w przeciagu chmmm 5sek? Bierzesz przecinak do drutu i przecinasz kierownice w 2 miejcach |
Jest szybszy sposób. Masz ciekły azot w areozolu (w uproszczeniu), używasz na zamek, pukasz lekko czymś i zamek się rozlatuje. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
misiak
|
Wysłany: 06-06-2005, 23:12
|
|
|
Mi znajomy elektronik obiecał coś extra.
Zamontuje mi guziczek, wciskacie i autko składa się w walizkę
misia Koralgola, można go ptem zmieniać w ponton z napędem
lub w helikopter, ale to sporo kosztuje...
walizkę łatwo schować, pod łóżkiem naprzykład |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|