Elektryczne podnoszenie szyby |
Autor |
Wiadomość |
pomine
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-01-2005, 08:16 Elektryczne podnoszenie szyby
|
|
|
Mam problem z podnoszeniem szyby elektryczbej od strony pasarzera. szyba potrafi się nagle sama opuścić i niemożna jej wtedy podnieść. Trzeba rozkręcić drzwi i ją podnieść ręcznie po takiej operacji szyba działa ale nigdy nie wiadomo kiedy się opuści. Pozostawiłem samochód w warsztacie ale nie wiedzieli co z tym zrobić. Próbowali wymienić siłownik ale nic to nie dało. Nie chce jechać do ASO bo zapłace sporo pieniędzy. Może macie jakąś rade co to może być. Kiedyś ktoś mi mówił że to jakiś przekaźnik? |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-01-2005, 11:14
|
|
|
jezeli to rzeczywiscie przekaznik a dokladnie centralka od szyb to znajduje sie ona zaraz obok skrzynki z bezpiecznikami,takie czerwone lub czarne płaskie pudełeczko. |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 16-01-2005, 12:57
|
|
|
Cześć.
Nie napisałeś czy silnik sam opuszcza czy ona sama opada.
Jeśli działają normalnie a silnik sam czasami opuści i zablokuje to centralka jest dobra. Problem może wynikać ze zwarcia na kablach. Choć to mało prawdopodobne. Musiały cię kable przetrzeć gdzieś np. w drzwiach.
Ja bym raczej stawiał na uszkodzenie któregoś mikroprzełoącznika od opuszczania. Cała centralka tak działa że jeśli wymusimy otwieranie w dół wo scitch od zamykania zostaje odłączony aby nie zrobić zwarcia.
U Ciebie może tak być. Oczywiście profilaktycznie możesz wykręcić i rozebrać centralkę od szyb masz tam 4 małe przekaźniki którym możesz wyczyścić styki.
Jeśli szyba opada a silnik jest nieruchomy to uszkodzony siłownik.
Albo wytarta linka albo rozsypały się śruty z ślimaku który ciągnie linkę. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 17-01-2005, 10:20
|
|
|
u mnie jest napewno cos z tym przekaznikiem,kiedys mi sie otworzyla i juz sie nie zamknela,musialem ja zamykac na krotko,wiec mechanika i silnik jest ok,cos sie w tej cntralce nie tak,tylko co? styki nie wygladaja na brudne |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 18-01-2005, 17:24
|
|
|
Tam są tylko 3 tranzystorki pracujące jako wzmacniace sprzężone ze sobą do sterowania przekaźnikami. Może masz zimny lut.? |
|
|
|
|
zbych [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2005, 22:05
|
|
|
Witam, ja też w temacie szyb elektrycznych:
dziś rozebrałem centralke od opuszczania szyb i co widze...
żaróweczki od oświetlenia przycisków, którego nigdy nie miałem poprostu nieświeci, czy żeby działało mam wymienić żaróweczki czy coś innego zrobić???? |
|
|
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 18-01-2005, 22:20
|
|
|
Wymień żaróweczki. Lub zastosuj LEDY. Zasilanie idzie z postojówek i tylko przechodzi przez centralkę. |
|
|
|
|
zbych [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2005, 22:31
|
|
|
to sobie diody zalutuje, jak wymieniać to na coś lepszego dzięki |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 19-01-2005, 12:22
|
|
|
sprawdzalem juz wszystkie zimne luty,dokladnie to nie mam pradu za tym ukladem scalonym i nie mozna go nigdzie dostac!! |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 25-01-2005, 22:22
|
|
|
Ja w tym sterowniku szyb mam tylko 4 tranzystorki i 4 przekaźniki i 4 zenerki i to wszyskto. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 25-01-2005, 22:58
|
|
|
sa dwa rodzaje sterownikow szyb,czarne i czerwone,czerwone jest ponoc bardziej rozbudowane (domykanie szyb po podlaczeniu alarmu podobno) i ja mam wlasnie to czerwone,czarne ma inne wejscia na wtyczki... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-01-2005, 23:13
|
|
|
Wow to ja szczesciaz jestem!!!
Bo mam odkupiona elektryke i mam czerwona puszke!
Wlasnie tez kiedys zauwazylem ze jak przytrzymam dluzej szybki na zamknieciu to przekazniki sie wylaczaja, czyli odcinaja prad!
Ma ktos schemat moze tej instalacji! Bo bym sobie to moze podlaczyl zeby bylo autodomykanie. Albo jak to zrobic na przycisku?!
Bo ja mam ze schematem standardowym i mi jak normalne "szyby" dzialaja.
Bo Jacacenty ma ze jak "da impuls" to sie szybka lewa domyka sama. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
pomine
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-01-2005, 19:51
|
|
|
Dzięki za rade sprawdziłem przekaźnik i chyba kupie nowy jest troche drogi bo prawie 100 zł. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|