|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Potrzebuję dysk Seagate ST38410A |
Autor |
Wiadomość |
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-08-2009, 11:56 Potrzebuję dysk Seagate ST38410A
|
|
|
Kupie/przygarnę/pożyczę dysk Seagate ST38410A z wersją firmware: 3.02
Potrzebuję konkretnie takiego dysku bo muszę przełożyć z niego elektronikę do innego dysku w celu próby odzyskania danych. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 26-08-2009, 19:22
|
|
|
na allegro i świstaku widywałem ostatnio takie elektroniki dość tanio, bo te dyski masowo padały; zerknij po prostu do cache google na obecne i zakończone, bo się nie sprzedały chyba i znajdziesz może sprzedających;
myślę, że inny nieco firmware jeszcz podejdzie, nie są to jakieś kosmiczne dyski, ot złomki niewiele lepsze niż tragiczne serie U5....
no i czy na pewno elektronika i dane na tyle ważne?
kiedyś różnym softem (nie wdclear do zerowania , softem serwisowym pod dane dyski) dawało się 'odgłpunąć' dysk jeśli nie umiała się tylko odnaleźć głowica lub firmware się posypał lekko, choć nie wiem czy do tego modelu coś wykopiesz...
nawet jak dysk w BIOSie nie był widoczny - na samo odczytanie dawało się jeszcze odpalać; choć jeśli elektronikę tanio znajdziesz warto próbować; jednak jeśli np głowica Ci lata to niekoniecznie elektronika, może mechanicznie faktycznie nie umie się odnaleźć... |
|
|
romano
|
Wysłany: 26-08-2009, 21:13
|
|
|
Oczywiście chodzi o dane, bo tak to bym się złomem nie przejmował.
Prawdopodobnie padła elektronika, poleciało wszystko, zasilacz, płyta/procek, dysk.
Jeden ze scalaków na dysku piekielnie się grzeje dlatego obstawiam, że to elektronika, po podłączeniu do kompa bios go nie wykrywa i komp nie startuje nawet jak jest podłączony jako slave.
Wyczytałem, że w seagatach musi się zgadzać wersja firmware inaczej nie wystartuje.
Już powysyłałem pytania na allegro zobaczymy co z tego wyjdzie. |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 28-08-2009, 17:34
|
|
|
z tego co piszesz to elektronika... życzę powodzenia w szukaniu, trochę sprzedających było i nie sprzedali, więc ktoś na pewno Ci podeśle... |
|
|
romano
|
Wysłany: 28-08-2009, 20:39
|
|
|
unknown napisał/a: | życzę powodzenia w szukaniu, trochę sprzedających było i nie sprzedali, więc ktoś na pewno Ci podeśle... |
Jest problem, bo ciężko jest znaleźć dysk z identyczną wersją firmware, na razie namierzyłem z wersją 3.03. Szukam dalej... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|