Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co mi uszkadza alternator ?
Autor Wiadomość
plocweb 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 11-04-2011, 12:26   co mi uszkadza alternator ?

Witam.

(Fiat Tempra 1.6 benzyna -jednopunktowy wtrysk + LPG, 1992r.)

Oto, jak było:

Podczas jazdy z Warszawy, zablokowało mi się koło alternatora, pasek pękł - poszło łożysko. Przy okazji naprawy był wymieniony mostek z diodami (220 zł)

Jakiś tydzień po tym fakcie, znowu zaświeciła mi się kontrolka ładowania. Wymieniony został ponownie mostek (podobno poprzedni mechanik składając alternator, przytrzasnął przewód, który naderwany robił zwarcie) (120 zł)

Równiutko dwa tygodnie po pierwszej naprawie wracałem znowu wieczorem z Warszawy i nagle wszystko zaczęło gasnąć .... kontrolka ładowania się nie zaświeciła - po prostu wszystko siadło - zero świateł, kierunków ...... Samochód stał tydzień czasu pod Zakroczymiem.

Wtedy powiedziałem sobie - dość! czas się pozbyć Tempry :sciana:

Jednak szkoda mi się było pozbywać autka, więc naładowałem akumulator i bez świateł dojechałem na nim do Płocka (80 km) do elektryka. Powiedział, że to regulator napięcia.
Po wymianie regulatora, było ok..... (20 zł)

Przed dwa dni :red_kartka:

Znowu awaria, nie ładuje - podobno znowu to regulator.

Co jest nie tak? czy to wina alternatora, czy po prostu coś powoduje jego uszkodzenie ?

Pozdrawiam.

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-04-2011, 18:54   

Masz poprostu pecha :lalala: . Za tą kasę którą wydałeś już na ten alternator, kupiłbyś 2 regenerowane :D i miałbyś spokój na dłużej. Ten regulator napięcia powinni Ci wymienić bez gadania w ramach reklamacji.
     Moneta

maidun 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-04-2011, 21:11   

plocweb, po prostu nie możesz jeździć Temprą do Warszawy :D

Ale swoją drogą to drogo Cię to wyszło, bo swojego czasu w Sedici miałem przezwajany od nowa alternator (też nagle przestało ładować), przy okazji były wymienione też diody prostownicze, a zapłaciłem za to 160 zł i miałem już potem spokój.

A z tą usterką to faktycznie powinieneś jechać od razu spowrotem do tego elektryka, żeby zrobił to w ramach gwarancji.
Tipo 1.4 S :pilot:

Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT :bambam:
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-04-2011, 08:43   

Trudno powiedzieć, ale tyle razy regulator padł więc:
- lipne regulatory zakładali, bo z montażem raczej ok - jakiejś tam super filozofii nie ma,
- coś nie tak z uzwojeniem i wykańcza regulator

Najlepiej wymień na inny alternator, a ten zagrzeb w ziemi :badgrin:

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-04-2011, 09:50   

przy wymianie akumulatora nalezało by tez oglądnąć reszte instalacji głównej.. masy pod akumulatorem itp.
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 15-04-2011, 10:37   

plocweb, uszkodzony akumulator może doprowadzać do uszkodzeń systemu ładowania .... lub bardziej prawdopodobne coś nie tak z samym alternatorem , nadpalona izolacja w uzwojeniu powoduje zwarcie i uszkadza kolejne komponenty. tak jak pisał kolega miszko, wymień alternator

unknown 

Wysłany: 21-04-2011, 09:05   

u siebie w temprze (jak miałem) przerabiałem kilkukrotnie temat alternatora, podobnie u znajomych w T/T.

Generalnie Magneti Marelli są... niezbyt trwałe; niektóre T/T miały pakowane Bosch'e, podobno dłużej to żyło; bardziej pomysłowi wciskali alternatory np z poloneza :) /nie widziałem na żywo/

Regulator napięcia, mostek - to często leci z powodu zwarć, przeciążeń, albo po prostu po paru latach 'bo tak';
Alternatory nie lubią wilgoci, wody, syfu; jak nie masz osłon to warto jakieś porobić, by nie chlapało itp na alternator;
z wilgoci i wody pęcznieje w środku, jak się syf stopniowo gromadzi; to mu pomaga by np pękała stopniowo obudowa, robiło się ciasno w środku no i masz zwarcia; choć tego często nie widać na oko; tu więc profilaktycznie;
druga sprawa - stan akumulatora, nawet w miarę nowy ale leżak sklepowy mioże już mieć pewne zwarcia między celami; a widać to zwłaszcza jak jest obsługowy, odkręcisz i czarne drobinki widzisz w elektrolicie; taki akumulator dość szybko pomoże Ci uwalić regulator w altku;
trzecia sprawa - mocne obciążenia alternatora, nie tylko uszkodzonym akumulatorem, ale instalacją (jakieś zwarcia, przesadzony wzmacniacz audio ;) etc).

Generalni by się nie lało, nie brudziło, nie przeciążać go, to zdechnie później niż wcześniej ;)

używane mostki diodowe i regulatory - zwykle padną dość szybko; czasem lepiej poszukać na allegro czy gdzieś taniej 'nówki';
jeśli zaś cały alternator stary jest, nie opłaca się naprawiać tylko regenerowany brać;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 21-04-2011, 09:32   

a po co regenerować jak mozna nowy kupić ?

np. http://allegro.pl/alterna...1568693439.html

Tyle to juz wydałeś na naprawy.

http://allegro.pl/regulat...1564767560.html

http://allegro.pl/nowy-mo...1533635871.html

:D taniej by Ci wyszło wszystko samemu kupić nowe i wymienić u jednego ;P

Na dobrą sprawe możesz nigdy się nie dowiedzieć co jest przyczyną... Bo w takich wiekowych autach wszystko może być. Np. jakieś małe przebicie na jakiejś zarówce, może nie jest na tyle żeby wybiło bezpiecznik, ale alternator i akuś się męczą. itd...
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-04-2011, 13:34   

VEndriuV napisał/a:
a po co regenerować jak mozna nowy kupić ?

np. http://allegro.pl/alterna...1568693439.html
to nie jest nowy altek tylko regenerowany :P
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 21-04-2011, 15:15   

nie popatrzałem, ale np.

http://allegro.pl/alterna...1569103290.html
;]
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-04-2011, 15:31   

VEndriuV, to wolałbym już ten regenerowany magnetti niż droższego chińskiego noname. Zresztą sam kupowałem ten regenerowany u tego właśnie użytkownika i byłem z niego bardzo zadowolony przez kolejne 2 lata użytkowania. Auto sprzedawałem z wciąż sprawnym ładowaniem ;)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 21-04-2011, 21:18   

Ja jakies 3 lata temu kupowalem nowy chinski czy inny wynalazek i jedyne co robilem to od razu musialem zmienic to blaszane smigielko bo od obrotow poprostu sie rozrywaly lopatki przecinajac pasek a tak to smiga wiec polecam kupic nawet chinszczyzne nowa niz regenerowany gdzies w stodole na chinskich czesciach ale obodowa markowa ...,bo albo sie chinczyk przylozyl i calosc zlozyl dobrze albo nie jesli ma pasc to padnie a do kazdego elementu niby filozofii nie ma ale tez mogl cos zle zlozyc na zlosc za to ze dostal za malo ryzu w dzisiejszych czasach nieststy nie ma znaczenia marka wszytsko jest tloczone w tej samej fabryce przez tego samego chinczyka tylko znaczek inny wszystko zalezy od szczescia na co sie trafi
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu