|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zżeracz prądu, łądowanie aku, problem - zapalniczka |
Autor |
Wiadomość |
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 06-05-2008, 13:30 Zżeracz prądu, łądowanie aku, problem - zapalniczka
|
|
|
Witam.
Miałem problem, otóż coś pobierało mi na wyłączonym silniku (i włączonym też) 0.38A. Co skutkowało ładowaniem po ok. 3 tygodniach.
Zabrałem się za to 12 kwietnia.
Po sprawdzeniu poboru po wyjmowaniu każdego z bezpieczników, trefnym obwodem okazał się obwód zapalniczki.
Problemem okazało się złe podłączenie kabelka od żarówki w zapalniczce do masy, czyli żarówka była ciągle podpięta do masy. Pewnie ktoś to zrobił, jak podłączał radio i kolumny w bagażniku do audio.
Na szczęście na razie usunąłem awarię, ale za tą żarówkę będę się musiał zabrać.
Ale co ciekawe, po zdjęciu wszystkich plastików, łącznie z deską DGT, bo lewy przedni głośnik coś czasem nie grał, zabrałem się do czyszczenia wewnętrznych części plastików deski i kokpitu.
Była tam warstwa ok. 1mm syfu. A najwięcej chyba przy otworze z czujnikiem temperatury kabiny pasażerskiej (który też miał trochę brudu na sensorze).
A po wewnętrznej części plastiku środkowego w kokpicie, znalazłem trochę pajęczynki i jakby miejsce wylęgania jakiejś larwy (zaznaczone na fotkach 6 i 7).
Ale wszystko wyczyszczone i teraz jest ok.
Także polecam Wam sprawdzić, czy nie macie syfu i nieproszonych gości.
Parę fotek rozebranego kokpitu i syfu.
|
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-05-2008, 22:58
|
|
|
Wieprz, na tej ostatniej fotce z tymi żaróweczkami to jest panel od klimy U mnie nie ma z tyłu żadnej żarówki.Jednolity plastik. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 07-05-2008, 08:35
|
|
|
ZielonyTBG, zgadza się, to jest panel sterowania klimatyzacji.
Może masz żarówki wewnątrz. Ale podświetlenie i złącza z tyłu masz, co? |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-05-2008, 10:30
|
|
|
Wieprz, mam tylko złącza i tyle.Tylna ścianka panelu jest gładka.Kurde co auto to inne.Hehe
A tak wyglądała moja deska w tamtym roku.MASAKRA ale dałem rade.
|
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Wieprz
|
Wysłany: 07-05-2008, 13:33
|
|
|
Ale na pewno podświetlenie masz.
Heh, ale żeś rozebrał wnętrze. No tak, bez instrukcji na fotelu się nie obejdzie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|