|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Lapek |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-11-2007, 21:31 Lapek
|
|
|
Wcześniej pisałem o monitorze ale chyba będzie nieaktualne bo myślę nad zakupem lapka.
Teraz pytanko do magików znających temat, na co zwrócić uwagę oprócz podstawowych spraw czyli matryca, procek, ram, grafika??
Myślę nad takim:
L A P E K
Ma matrycę 17" co bardzo mi się podoba tylko grafika standardowa ale i tak ostatnio prawie w ogóle nie gram, oprócz kultowej gry, którą zamęczam czasami, nie śmiać się Heroes III
Myślałem początkowo o matrycy matowej ale w sumie 99% lapek będzie używany w domu więc wybiorę glare bo jest na niej, w dobrych warunkach oświetlenia, lepsza widoczność.
Mogę go mieć a jakieś 2900zł z groszkiem więc cena też całkiem przyzwoita.
Co nim myślicie?? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 04-11-2007, 22:11
|
|
|
Emf powiem Ci że sprzęcik niczego sobie ja swojej Toshiby używam od lutego i ze szczegółów na które nie zwróciłem uwagi jest bateria, popatrz jaka w/w sprzęcie jest bateria ( ja mam 2000mA ) dodatkowo ja na Twoim miejscu zdecydował bym się na sprzęt z inną kartą grafiki ( ja mam ATI Radeon ). Z rzeczy które brałem pod uwagę podczas kupna była jeszcze waga sprzętu - jeżeli nie będziesz go dużo nosił możesz olać ten aspekt |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-11-2007, 02:07
|
|
|
Nie wiem jak jest konkretnie w tym modelu, ale znajomy w sklepie komputerowym średnio przyjmuje jednego siemensa na tydzień z uszkodzona taśmą do wyświetlacza. Niektóre egz. po dwa trzy razy w trakcie gwarancji, ja byłbym ostrożny,cena atrakcyjna ale pewnie producent na czymś przyoszczędził. Przy tej cenie, procku i matrycy nie wróżę dobrze baterii.Poczytać, popytać mus trzeba. Kasa jak za nasze wózki |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
radexon
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 221 Skąd: Grudziądz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-11-2007, 08:53
|
|
|
Sprzęt fajny,ale moim zdaniem jak na viste za mało RAMu. Tzn wiesz chodzić będzie płynnie ale jak już więcej odpalisz to podejrzewam że zamuli.
Ja bym poszukał jakiegoś HPka z 2 Gb ram, no chyba że do XP to z 1 GB.
chociaż większośc już z Vista sprzedawana jest.
Ale wolałbym kupić bez systemu i 300 zł tańszy jest i wrzućić własny (pisze tak poniewaz mam XP i Viste Business legala ze studiów z MSDN )
WiFi to standard już.Fajne jest do WarDrivingu można jechac sobie swoją temperką i skanowac sieci po osiedlu:D my tak dorwalismy z kumplem kilka i net chodził ładnie:)
Ostatnio sobie palmtopa sprawiłem Qteka 9090 (inaczej SPV M2000,XDA IIs) ma wbudowane WiFi i też net ładnie ściąga z APków różnych:D:) czyta PDFy,Worda,Excela,itp. pełna klawiatura QWERTy i zadowolony jestem |
www.lechelektronik.pl
----------------------------- |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 05-11-2007, 09:57
|
|
|
Powiem tak:
- 17 cali to duży lapek, 15,4 to w miarę optymalna matryca. I tak siedzisz blisko tego, ale to moje zdanie. Acha i nie bierz "błyszczących" matryc. Tata ma FSC(Fujitsu-Siemens) z błyszczącą matrycą. Wystarczy jakieś zródło światła za toba i wszystko się odbija. Siedzisz w mocnym świetle to twoja twarz się odbija.
Only MATOWE. W IBM, Asusie i HPku mam matowe matryce i nawet jak światło świeci mi z tyłu nie narzekam.
- oddzielny układ graficzny, to jest nie współdzielący pamięci RAM karty z pamięcią operacyjną. Wszystkie Intel GMA (GMA to skrót), UMA, UniChromy czy jeszcze inne wynalazki to możesz do kosza wyrzucic (moim zdaniem). Bierz coś z oddzielnym układem graficznym i swoją dedykowaną pamięcią ram np. ATI X700, X1400, X1600, GeForceGO 7400, 7600.
Uważaj, bo często coś inne jest szybsze od drugiego np. X700 jest szybszy niż X1400 Takie wałki robią (marketing).
- 1GB ram spokojnie starcza. Ja akuat VISTY nie używam, dobry XP jest dobry
Acha jak będziesz miał SATA to przygotuj się na to, że przy pomocy nLite będziesz musiał zaadaptować stery od SATA do instalki Windowsa XP. XP nie umie obsłużyć SATA i nie znajdzie Ci dysku przy próbie instalacji. Trzeba użyć jak pisałem nLite, dodać sterowniki, zrobić obraz i jeszcze raz wypalić płytkę.
- dysk 5400rpm z 8MB cache spokojnie starcza do pracy.
- Acha i tak komputerek z Core Duo dłużej jak 2h na baterii Ci nie pochodzi
Chcesz napewno 17tki?
Patrz na Allegro, czasami są rodzynki i idzie coś kupić w dobrej cenie.
Warto wklepać cenę np. 2500-3000 zł i patrzeć co mają do zaoferowania.
Ja wszystkie notebooki kupiłem poprzez Allegro i nigdy się jeszcze nie przejechałem.
Warto kupować u sprawdzonych sprzedawców.
Moim zdaniem optymalny komputer teraz, a nie za drogi:
- Core 2 Duo (1 lub 2ka) - od T5xxx zaczyna się druga seria - nowsze i niby mają więciej funkcji do oszczędzania energi
- 1GB RAM, chyba, że chcesz mieć Viste, to już 0,5GB wstępnie Ci Vista zje
- dysk 80-120GB 5400rpm, 8mb cache. Możesz pokusić się o 7200.
W HP mam 7200 RPM Seagate z 8mb cache i osiąga 50mb/s - widać to też na szybkości pracy systemu
- grafika jak mówiłem coś z dedykowaną pamięcią RAM
- bateria 8 komorowa (8 cell), często dają 6cio komorową
- matryca matowa, panorama nie jest wcale taka dobra, jeżeli piszesz dużo w Wordzie, oglądasz WWW to bierz matryce 4:3
- naped dvdrw
- reszta to już dodatki i tak wszystko ma już WiFi, BT wbudowany. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-11-2007, 21:36
|
|
|
Ja polecam cala serie TOSHIB M5-xxx
Chwilowo w pracy uzywam i bateryjka na lajcie 4,5h:-) przy pracy a nie pisaniu w wordzie hehe
http://eu.computers.toshi...ODUCT_ID=113623
Zgodzilbym sie z tym co pisze miszko i dodal jeszcze dwie rzeczy!
-WAGA!!
-do czego tak naprawde bedzie laptop czy ma zastapic stacjonarke czy tylko jako dodatek
i jeszcze jedno 931BF ktorego szukales polecialy ostatnio z cenami na leb;-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 05-11-2007, 21:58
|
|
|
MupiK, ładny lapek Jednak 14 troche mały. W Asusie mam też 1400x1050 rozdzielczość. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 05-11-2007, 22:05
|
|
|
MupiK, ja szukałem 931BW, a te nadal mają tą samą cenę
Ten lapek ma zastąpić stacjonarkę.
Będzie używany głównie do netu, jakiś filmik może obejrzeć, dlatego wolałbym 17"
miszko, w tym co podałem w linku nie podoba mi się fakt, że nigdzie nie mogę znaleźć parametrów baterii, a jak ta mi zdechnie to nie uśmiecha mi się wydawać 200-300zł. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 06-11-2007, 10:41
|
|
|
Poszukaj na stronie producenta. |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 06-11-2007, 21:52
|
|
|
Hehe a tam 14 to jest gigant ...
Ja tylko powiem ze nastepny lapek bedzie mial 12,1 albo 11,1 ... ale to na gwiazdke dopiero:-)
Jak 17 chcesz to P200-199 jest bardzo udany i bateria przeszlo 3h trzyma
931BW tez potanialy ale juz nie az tyle;/
Znowu mnie temperowka wkurza... cos huczy z przodu jakies lozysko przy paskach ehhh |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 06-11-2007, 23:03
|
|
|
No dobra tamten mnie nie przekonał i teraz oglądam:
T O S H I B A
Tylko nie wiem co to znaczy sieć bezprzewodowa b/g
Zależy mi na sieci bezprzewodowej bo po to go kupuję
Ta Toshiba bardzo dobre recenzje zbiera w stosunku jakość, parametry, cena
A S U S
Fajny i parametrami niezły w stosunku do ceny.
H P
A C E R
Doradźcie coś |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 06-11-2007, 23:40
|
|
|
Emf napisał/a: | Tylko nie wiem co to znaczy sieć bezprzewodowa b/g |
B/G to standard przesyłania danych poprzez sieć WiFi, a dokłądniej chodzi o szybkość.
Pierszy to 11Mbit, drugi 54Mbit.
Toshiba bardzo fajna, spokojnie Ci do pracy starczy
Jednak zawsze na co patrze, poza procesorem, ramem i dyskiem to rodzaj karty graficznej. Intel X3100 to następna GMA950. Po pierwsze, że to "zjada" pamięć (współdzieli) z pamięcią operacyjną, a po drugie wydajność w 3D jest bardzo niska.
Dla porównania mój laptop z 2005 roku ma kartę graf. ATI Raden 9700 z 64MB stoi o 14 pozycji wyżej niż Intel X3100 (w rankingu kart. graf.).
Co do Asus'a lepszy sprzęcik, ale chipset ATI X1100 jest... jeszcze wolniejszy nix Intela X3100
ATI Radeon X1250 jest odpowiednikiem Intela X3100.
Najlepszą i najmocniejszą grafikę ma z tych wszystkich Acer.
Tylko u Acera to różnie z wykonanie, a tym bardziej jak siedzi tam AMD.
Jeżeli gry są totalnie na drugim planie, a komputer będzie Ci potrzebny tylko do www/word/mp3/filmy to bym wziął HP lub Toshibę, później Asusa (najgorszą grafikę ma, ale ogólnie dobre parametry) a na końcu Acera.
** Dodano: 06-11-2007, 23:45 **
Acha i rozumię, że chcesz kupić nowy sprzęt?
Na allegro można znaleść ostatnio HP NW8240. Są to profesjonalne notebooki. Na pokładzie mają Pentium M 1.73, 1GB ramu, dyski 60-100GB (7200rpm) oraz bardzo mocną kartę graficzną ATI Fire GL V500 z 128mb swojej pamięci.
Matryce 15,4 cala, panorama, 1680x1050. Wada, a może i zaleta to taka, że te matryce BARDZO dobrze odzwierciedlają kolory. Są to komputery do zastosowań graficznych, gdzie pierszą rolę gra odzworowanie kolorów. Z tego względu jak postawiłem tego HP obok mojego Asusa, FSC czy IBM odrazu było widać, że białe w tym HP jest białe, a reszta notebookow ma "zabarwienia" żółtego.
Ogólnie tak się robi, gdyż nasze oczy lepiej tolerują kolor żółty niż czysto biały przez to producenci LCD robią tak, że dają inne standardowe nasycenie kolorów idące włąśnie w kolory "ciepłe".
Po kilkugodzinne pracy na tym laptopie odczuwałem "nieprzyzwyczajenie".
To znaczy oczy mi się szybciej "zmęczyły". Sądzę, że to poprostu nieprzyzwyczajenie do pracy na tak "realistycznym" LCD. Co do kątów widzenia, to powiedzmy nie było kąta przy którym bym nie potrafił odczytać co pisze na ekranie (oczywiście większymi literkami).
Na drugi dzień pracowałem na tym HPku i już było ok (przyzwyczajenie zaczeło działać ) |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:18
|
|
|
Chyba wybiorę tą Tosię
Mogę za 150zł dołożyć do niej 1MB Ramu i chyba tak zrobię
miszko, ale to b/g oznacza, że ma kartę wifi??
Jeszcze jedno pytanko
Na jakiej zasadzie jest gwarancja lapka.
Czy jak sam bym dołożył sobie RAM-u to stracę gwarancję??
Bo taki ram-ik to koszt niecałych 100zł. za 1GB |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 07-11-2007, 20:15
|
|
|
Emf napisał/a: | Chyba wybiorę tą Tosię |
Dobry wybór - tak z ciekawości jakiej pojemności ma "bakterię" ? W mojej Satellite L 30 - 134 jest 2000 mAh - i wystarcza na jakieś 100 minut musiałem kupić drugą bateryjkę. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 07-11-2007, 21:05
|
|
|
ubek napisał/a: | tak z ciekawości jakiej pojemności ma "bakterię" ? |
4400mAh 6-cio komorowa |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 07-11-2007, 21:15
|
|
|
Emf wez pod uwage ze procek w tym lapku jest naprawde naprawde slaby i vista na tym dzialac nie bedzie dobrze a za 1,5 roku to juz nieuchronnosc chyba ze planujesz zmiane sprzetu pozniej |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 07-11-2007, 22:04
|
|
|
Emf napisał/a: | miszko, ale to b/g oznacza, że ma kartę wifi?? |
Oznacza to standard szybkości przesyłu danych.
b/g - kompatybilny z dwoma standardami
b - do maks. 11Mbit
g - do maks. 54Mbit |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 07-11-2007, 22:29
|
|
|
MupiK napisał/a: | vista na tym dzialac nie bedzie dobrze a za 1,5 roku to juz nieuchronnosc chyba ze planujesz zmiane sprzetu pozniej |
XP Znając życie będzie jeszcze ze dwa lata "wspierany" przez Microsoft, a ze trzy przez innych producentów oprogramowania i sterowników. Poza tym zawsze można zmienić Winde na Pingwina.
Emf, bateryjka wydaje się być dobra. Będzie fajnie trzymać - a to najważniejsze.
OT: Jeżeli korzystacie z lapka w domu to baterie macie wsadzoną czy nie?? |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 07-11-2007, 22:38
|
|
|
Ja nigdy nie wyjmuje baterii i nigdy nie zwiększym mi się przez to Wear Level (zużycie baterii).
Pingwin tak, tylko najgorsze to znaleść dobre programy w miarę przypominające te z Windy. Przyzwyczajena zostają jednak. |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 07-11-2007, 23:23
|
|
|
MupiK, też o tym myślałem ale zawsze jest coś za coś.
Albo gorszy lapek np. Acer ale z lepszym prockiem albo znowu lepsza grafa, gorszy procek.
Myślę, że ten 1,5 x 2 mi wystarczy
ubek, no właśnie wolałbym na nim mieć XP bo nie wykonuję jakichś skomplikowanych czynności więc po co mi systemożerna Vista.
Gorzej, że te nowe lapki już mają wszystkie stery pod Vistę i nie jest tak łatwo na tym XP zainstalować
miszko, czyli ma tą kartę, czy nie??
Czy do lapka się dodatkowo ją dokupuje??
Nie miałem do czynienia w ogóle z lapkami więc stąd takie "lajkonikowate" pytania
No i najważniejsze, ciężko ją kupić tak się rozchodzi |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 07-11-2007, 23:29
|
|
|
Emf, ma kartę Wi -Fi. Prócz tego zwykłą kartę sieciową oraz modem.
Co do systemu jestem prawie pewien że sprzęcik jest w 100 % kompatybilny z Xp, a dodatkowo dali stery do Visty. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 12-11-2007, 22:06
|
|
|
Od soboty walczę z tą Toshibą.
Już mi kurde sił i cierpliwości brakuje.
Pod XP-kiem nie działa opcja zarządzania energią (to bym jeszcze przeżył) ale nie działa również dźwięk
Probowałem już miliona kombinacji i nic.
Dziwne jest, że Everest nie znajduje mi w ogóle karty muzycznej
Albo jest ona zwalona albo faktycznie ten lapek strawi tylko Vistę.
Jak zapakuję Vistę i wszystko będzie działać to mam w d.... XP-ka bo już mi cierpliwości brakuje.
Gorzej jak się okaże, że karta muzyczna jest zwalona |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 12-11-2007, 23:05
|
|
|
Ja w swojej Tosi mam stery do realtek HD Audio. Poszukaj na stronce Toshiby sterowników. Albo ja to zrobię |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 13-11-2007, 00:39
|
|
|
Już dźwięk ruszył ale USB nie działa znowu
Tu jest dobry opis ile trzeba się nakombinować żeby w tym lapku wgrać win-a XP
http://www.nhl.pl/index.p...244entry47244
Przecież nie mam osobnych sterów do usb więc jakim cudem to cholerstwo nie działa |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|