|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czujnik poziomu płynu chłodzącego |
Autor |
Wiadomość |
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-11-2004, 18:29 Czujnik poziomu płynu chłodzącego
|
|
|
Przy okazji wymiany termostatu stwierdziłem, że nie działa mi czujnik poziomu płynu chłodzącego.
Postanowiłem więc sprawdzić co mu dolega.
Pierwszy problem jaki się pojawił to wyjęcie czujnika ze zbiornika płynu. Trzeba się nieźle namęczyć.
Drugi problem to rozłożenie czujnika. Plastikowa "pokrywka" nałożona od góry zeszła bez większych kłopotów ale wyjęcie środka było już trochę trudniejsze. Można to jednak zrobić.
Po wyjęciu środka (płytka drukowana z wlutowanym jakimś elementem podobnym do podłużnej żarówki) stwierdziłem, że obudowa czujnika nie była zbyt szczelna i dostawał się do środka płyn chłodzący, który wyżarł ścieżki na płytce. Naprawa była już prosta-zamiast ścieżek wlutowałem przewody miedziane.
Obudowę uszczelniłem silikonem.
Jak na razie czujnik działa.
Po wymianie termostatu poziom płynu mam na granicy minimalnego więc na zakrętach lub nieruwnościach kontrolka czasami się zapala. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-12-2004, 21:40 Czujnik
|
|
|
A czy warto naprawiac czujnik płynu chłodnicy nowy można zakupić za około 30 zł więc czy warto i czy to pewna naprawa nowe to nowe
:beer: |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 04-12-2004, 15:49
|
|
|
Gdzie można kupić nowy czujnik za 30zł?
Jeżeli można dostać go tak tanio to faktycznie nie warto było się męczyć.
Napisz skąd masz informację o takiej cenie i czy jest to potwierdzona informacja. |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 04-12-2004, 16:21
|
|
|
Można nawet taniej - ja kupiłem za 26 zł u siebie. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Jarek38
|
Wysłany: 04-12-2004, 18:05
|
|
|
To po co ja się tyle męczyłem?
Ale przynajmniej mam satysfakcję, że naprawiłem go sam |
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
|
Wysłany: 04-12-2004, 19:47 Jarek czujniki...
|
|
|
czujniki są przeciez tanie ja ci powiem że za ten od świateł cofania dałem zgadnij ile 28 zł hehe włoskiej firmy facet i z tej firmy sa wszystkie czujniki tylko chyba nie ma do baku :cry: :cry: szkodam mogli by zrobić może są zamieniki mi działa naraźe ten orginał tylko jak mam od 1/4baku w dół to troche se nieraz skacze ale to co
koszt. około 30 dych a jak naprawiłeś ten popsuty??
to sie da na 100% zrobic dobrze nie sadze na silikon i co dalej jak to zrobiłeś ? ja tam bym sie w to nie paprał bo za 3 dyszki miodzio nowy cudo w pudełku
ale jak ci służy to nanim śmigaj zdolny jesteś że to naprawiłeś |
|
|
|
|
dziura
|
Wysłany: 04-12-2004, 19:50 kupić można w ....
|
|
|
dobrych sklepach i hurtowniach samochodowych np. w poznaniu ! te czujniki ogólnie są tanie nawet ten od ciśnienia oleju tez taka cena
jestem w tych cenach obeznany troche bo znajomy mechanik przy warsztacie otworzył bdb sklep ma dużo ciekawych rzeczy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|