|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[ubezpieczenie] Kupno samochodu a ubezpieczenie |
Autor |
Wiadomość |
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:15 [ubezpieczenie] Kupno samochodu a ubezpieczenie
|
|
|
Witam, jak ma się sprawa z OC, kiedy samochód kupiony jest ubezpieczony na powiedzmy jeszcze pół roku, a mi nie przysługują zniżki w takiej wysokości, jak poprzedniemu właścicielowi - mam albo mniejszą albo większą.
Jak załatwić sprawę OC? |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-11-2007, 19:24
|
|
|
Idziesz do firmy i "dopłacasz" do stawki jeśli ubezpieczenie dla Ciebie będie wwyższej kwocie.
Nie zawsze OC tylko "przepiszą" bo może sie okazać, że kupisz pojazd od właściciela z miasta X, który ma max. zniżki.
Podstawa stawki OC jest niższa bo to np. małe miasto.
Pomimo tego, że jako kupujący z miasta Y masz maksymalne zniżki i tak będziesz musiał dopłacić do ubezpieczenia bo w Twoim mieście jest podstawa stawki OC dużo wyższa.
Wiadomo, że w wysokości podstawy OC przoduje Wa-wka, chyba, że coś się zmieniło |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 07-11-2007, 20:33
|
|
|
Samochód kupiłem od sąsiada z miasta, a usera naszego forum - Unique - więc stawka będzie taka sama.
A co jak zarejestruję samochód na ojca np, który ma zniżkę większą od poprzednika, na którego był samochód rejestrowany? Oddadzą mi różnicę, byłoby to logiczne skoro chcą dopłaty... ?
Najwyżej doliczą mi do ubezpieczenia całość okresu łącznie z tym, kiedy ubezpieczał poprzednik czy tylko odpowiednią ilość do pozostałego czasu ubezpieczenia? |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-11-2007, 20:41
|
|
|
dcfan, Towarzystwo ubezpieczeniowe w tym wypadku dokonuje REKALKULACJI składki.Czyli oblicza na nowo ile powinieneś zapłacić .Ale na 95% nadpłatę wydadzą poprzedniemu właścicielowi. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 07-11-2007, 21:07
|
|
|
RobertWroc, jednak te 5% zwycięży.
Nie oddadzą, niestety |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
dcfan
|
Wysłany: 07-11-2007, 21:51
|
|
|
Co za chore przepisy. Czyli że jak, jak bryka ma OC do czerwca 08 to jak... policzą mi połowę składki bo tyle zostało czy na nowo będą chcieli ubezpieczyć na rok kolejny, fajfusy.
** Dodano: 07-11-2007, 21:53 **
Zawsze pozostaje nie wpisanie daty na umowie i jazda tak:) Nie przerejestrowanie samochodu a "w razie czego" wpisanie szybkie daty na umowie na tydzień wcześniej i myka... Nie można dać się dymać...
Ile jest na przeniesienie OC po zakupie samochodu? Na przerejestrowanie wiem że 30 dni...
|
|
|
|
|
ablogic
Wiek: 37 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 24 Skąd: Warszawa/Zielonka
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 01-12-2007, 13:01
|
|
|
Faktycznie jest obowiązek "przepisania" ubezpieczenia na nowego właściciela i re kalkulacja składki, wygląda to w uproszczeniu tak ze liczą ile wyniesie składka za rok ubezpieczenia na twoich zniżkach odejmują to co zapłacił sąsiad, i dzielą przez 12 i mnożą przez liczbę pełnych miesięcy do końca ubezpieczenia
jeśli masz liczbę ujemna sąsiad dostanie zwrot, jeśli dodatnia to musisz dopłacić. Masz na to 30 dni od daty zakupu.
Ale co najważniejsze NIE ma żadnych ustanowionych kar za nie przepisane OC.
Ja na przyklad kupiłem autko z OC jeszcze na 6 m-cy i nie zamierzam przepisywać w ogóle, bo bym nie źle dopłacił, ważne jest ze masz na dany pojazd OC i to wszystko. A policja może Ci co najwyżej naskoczyć |
_________________ You can say I'm ABLogic
Clio 1.2 RN vmax 170km/h (kapryśne dziecko)
>
Tipo 1.6 i.e. SX vmax 179 (szalony małolat)
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-12-2007, 13:27
|
|
|
no tak ale oc jest na inne nazwisko niż właściciel pojazdu (chyba że auta też nie przerejestrowałeś). w takiej sytuacji nie ma obowiązku przepisania oc? nie chce mi się wierzyć... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-12-2007, 14:34
|
|
|
konikks napisał/a: | no tak ale oc jest na inne nazwisko niż właściciel pojazdu (chyba że auta też nie przerejestrowałeś). w takiej sytuacji nie ma obowiązku przepisania oc? nie chce mi się wierzyć... |
No właśnie, konikks, zadał dobre pytanie. Tak samo w OC masz wpisany numer rejestracyjny więc musisz przepisać polisę (no chyba że nie zmieniałeś tablic), bo w momencie gdy zmieniają się numery to polisa traci ważność i trzeba ją przepisać , tak samo jak przy zmianie właściciela, który też jest wpisany w polisie. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 01-12-2007, 15:50
|
|
|
Sytuacja wygląda tak, by przerejestrować auto trzeba mieć je ubezpieczone na siebie i z kwitkiem OC na swoje nazwisko idzie sie do UK rejestrować brykę. Kiedyś były przepisy że OC jest ważne tylko 30 dni od daty zakupu, teraz już tego nie ma. Mamy 30 dni na zarejestrowanie samochodu u UK ale nie ma kar za nie dotrzymanie tego terminu. Tak więc jak nie zarejestrujemy auta przed tym dniem to nic sie nie dzieje, ubezpieczenie jest ważne i prawie zero stresu. Jedynie gdzie można wpaść to podczas kontroli drogowej. Policja jest w stanie sprawdzić czy aut zostało wyrejestrowane i przyczepić sie do tego, ale jeszcze nie działa Centralny Rejestr Samochodów i Kierowców ( czy jakoś tak ) więc rzadko sprawdzają. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 01-12-2007, 16:17
|
|
|
ablogic napisał/a: | ważne jest ze masz na dany pojazd OC i to wszystko. A policja może Ci co najwyżej naskoczyć |
Spotkasz się z Policją to stracisz DR i oprócz tego uprzejmie poinformują UFG o niedopełnionym przez Ciebie obowiązku.
Wtedy przestaniesz cwaniakować.
T U T A J masz opłaty karne UFG. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 01-12-2007, 16:18
|
|
|
ubek napisał/a: | Sytuacja wygląda tak, by przerejestrować auto trzeba mieć je ubezpieczone na siebie i z kwitkiem OC na swoje nazwisko idzie sie do UK rejestrować brykę. Kiedyś były przepisy że OC jest ważne tylko 30 dni od daty zakupu, teraz już tego nie ma. |
oj ubek, chyba się mylisz... chyba że od roku coś się zmieniło bo jak rejestrowałe auto to w uk nikt się mnie o polisę nie pytał... |
HAM RADIO |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-12-2007, 17:10
|
|
|
ubek napisał/a: | Sytuacja wygląda tak, by przerejestrować auto trzeba mieć je ubezpieczone na siebie i z kwitkiem OC na swoje nazwisko idzie sie do UK rejestrować brykę. |
ubek, chyba nie do końca - chyba, że rzeczywiście się coś zmieniło przez ten rok
No bo niby jak mam ubezpieczyć auto na swoje nazwisko skoro nie jest ono na mnie zarejestrowane? To po pierwsze, a po drugie to znów się posłużę przykładem zmiany numerów.
Kupuje auto na starych blachach (tzn. z polską flagą a nie UE) i załóżmy, że tak jak piszesz idę je ubezpieczyć na siebie - spisuję polisę na te numery na jakich je kupiłem idę teraz do UK zarejestrować a oni mi dają nowe tablice - w tym momencie polisa traci ważność bo jest spisana na inne numery, więc muszę iść do ubezpieczyciela żeby wpisał mi nowe numery
Jakoś nie wydaje mi się żeby mogli wymyśleć coś takiego przez ten rok.
W moim przypadku, rok temu, wyglądało to tak:
kupiłem temprę na białych blachach, ale z polską flagą. Do UK z umową kupna tam dają mi nowe blachy z "gwiazdkami", a ponieważ polisa była ważna jeszcze pół roku więc dalej do ubezpieczyciela przepisać umowę na nowe nazwisko i numery i tyle. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 01-12-2007, 18:00
|
|
|
Firma ubezpieczeniowa nie przepisze bez polisy jeśli auto nie jest przerejestrowane.
W WK wymagają polisy OC ale na auto, więc okazuje się polisę, którą otrzyma się od poprzedniego właściciela. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 01-12-2007, 20:13
|
|
|
po drugie znalazłem dziś papier który dostałem pocztą z warty (ubezpieczyciel poprzedniego właściciela). wysłali do mnie informację że w związku z zakupem pojazdu w dn tym i tym zapraszają mnie na rekalkulację składki. czyli mieli info albo do poprzedniego właściciela (w co wątpię) albo z UK że autko zostało sprzedane. |
HAM RADIO |
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-12-2007, 23:09
|
|
|
konikks napisał/a: | czyli mieli info albo do poprzedniego właściciela (w co wątpię) |
teoretycznie poprzedni właściciel ma obowiązek zgłosić zbucie pojazdu w ciągu 30 dni do UK jak i do ubezpieczyciela, bo jeśli tego nie zrobi, a nowy właściciel coś stuknie to będize na niego, a tak jest "czysty" nawet jeśli nowy nie zarejestruje pojazdu (choć z tym też są czasem cyrki.... :/) |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
qbk
|
Wysłany: 02-12-2007, 23:48
|
|
|
a tam gadacie... 7 miechów jezdzilem niezarejestrowanym na siebie autem i na ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciela. Nikt słowa nie powiedział a bylem sie dowiadywac co z ubezpieczeniem. Na umowie wpisalem ze polisa została sprzedana wraz z autem w info dodatkowym, poprzedni wlasciciel podpisał i stykło... miałem kilka kontroli bo auto charakterystyczne i zawsze wszystko ok.
btw umowa kupna-sprzedazy chyba jest ważna 5lat i nie musisz go rejestrowac bo w urzedzie i tak maja dane ze Ty jestes wlascicielem |
_________________ Black Tipo 1.4i.e.+podtlenek kuchenkowy....
|
|
|
|
|
ablogic
Wiek: 37 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 24 Skąd: Warszawa/Zielonka
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-12-2007, 11:53
|
|
|
Właśnie. Auto trzeba przerejestrować, ale nie ma obowiązku przepisania ubezpieczenia, faktycznie nie będzie sie zgadzało nazwisko i numery, w tym celu wozimy ze sobą umowę kupna/sprzedaży. Ważne ze model typ i vin są ok (czasami ubezpieczenia są zawierane nie na blachy a właśnie na vin, np. w sytuacji kiedy pojazd nie jest jeszcze zarejestrowany). Właśnie dopytałem sie szefa (a on jest ekspertem) i stwierdził ze wszystko tkwi w ustawie gdzie napisane jest ze klient który kupił pojazd "MOŻE" zgłosić sie po rekalkulacje ("może" to nie "musi") dlatego obecnie prawo nie ma żadnych zapisów o karach dla ludzi jeżdżących w ten sposób.
"W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń dokonuje ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek"
To jest interesująca nas częśc ustawy. Jak widzicie nie ma tam nic o obowiązku zgłoszenia się do ubezpieczyciela (nie ma nawet terminu) . Ubezpieczyciel nie moze nas ukarac za niedokonanie takiej rekalkulacji. Jakby kogoś interesowało tu jest link do całej ustawy. Jeszcze na szkoleniu byłem uczony ze takich ludzi sie po prostu nie informuje o tym ze takiej rekalkulacji nie trzeba dokonywac, z wiadomego powodu, wiekszosc to dopłaty...
http://www.ufg.pl/ustawa_...wiazkowych.html |
_________________ You can say I'm ABLogic
Clio 1.2 RN vmax 170km/h (kapryśne dziecko)
>
Tipo 1.6 i.e. SX vmax 179 (szalony małolat)
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|