|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Cienkie Hamulce |
Autor |
Wiadomość |
daro-lublin
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 05-11-2008, 20:25 Cienkie Hamulce
|
|
|
Witam ma pytanko zakupiłem parę dni temu temperówkę i jestem przerażony takimi słabymi hamulcami nie wiem czy fiat tak ma czy z moim coś nie halo bo to mój pierwszy fiat pozdrawiam |
_________________ DARO |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-11-2008, 20:34
|
|
|
powinny nowe / dobre zatrzymać auto w miejscu, zużyte nieco może nie w miejscu ale szybko.. masz coś nie tak;
najczęściej - przewoduy hamulcowe do D lub pompa pada...
przewody hamulcowe - po latach i/lub ostrym hamowaniu stare gumowe elastyczne odcinki przewodów hamulcowych, od metalowego przewodu do zacisku w kole się zapychają wewnątrz/kruszą.. to załatwai hamulce często.. przewody te gumowe - ok 3X zeta za komplet przód (ja raz za 32 zł kupiłem); ale czy one czy coś innego - musisz coś pooglądać posprawdzać... a może -najprościej -masz klocki już na umarciu jak żyletki cienkie?
zdejmij koło, zacisk (2 śruby), obejrzyj klocki, ich stan i stan tarcz; potem niech ktoś w aucie naciśnie pedał hamulca kilka razy i zobacz jak tłoczki się wysuwają (czy poprawnie) ale nie za dużo by nie wypadły. może przeczyścić zaciski trzeba... opcji jest wiele, pooglądaj/ posprawdzaj coś, daj więcej info |
|
|
daro-lublin
witamy nowego
|
Wysłany: 05-11-2008, 20:40
|
|
|
patrzyłem klocki i tarcze są w 90% nowe to coś jest nie tak z cisnieniem albo jakiś płyn już syf bo kupiłem od kolesia starszego od węgla to może nie wiedział ze czasem płyn trzeba zmienić jutro będę walczył z tym problemikiem bo reszta OK aż w szoku jestem |
_________________ DARO |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-11-2008, 22:28
|
|
|
daro-lublin, a jak pedał opada? miękki jest czy twardy. Trzeba pompować? Sprawdź, czy hamuje lepiej po kilkukrotnym szybkim naciśnięciu pedału. Może dziadkowi się układ zapowietrzył. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
poul1987
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 203 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 05-11-2008, 22:38
|
|
|
daro-lublin jak chcesz to mogę zajżeć w te chamulce wewntualnie pomóc przy odpowietrzaniu ich ja jestem z Twoich okolic. a i jeszcze jedno pyatnie masz ABS?? |
|
|
|
|
daro-lublin
witamy nowego
|
Wysłany: 06-11-2008, 12:58
|
|
|
dzis zwalczyłem zaraze hamulców płyn tragedia i zapowietrzony na maks teraz brzytwa dęba staje autko dzięki za pomoc |
_________________ DARO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|