Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
butla 34 kiedyś tankowałem 28l a teraz tylko 23 wchodzi
Autor Wiadomość
Maciekkr 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-04-2007, 05:10   butla 34 kiedyś tankowałem 28l a teraz tylko 23 wchodzi

butla 34 kiedyś tankowałem 28l a teraz tylko 23 wchodzi,czy mogę sam zadziałaś czy do gazowników jecha? pozdrawiam

look.toronto 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-04-2007, 08:50   

jestem laikiem w tych sprawach, ale może wielozawór za szybko Ci odbija.

Gość - ;)

Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-04-2007, 10:04   

różnica tych kilku litrów to nie może być szlam w butli itp tylko kwestia ciśnienia jakim tankują i reakcji wielozaworu; widocznie szybciej Ci odbija i zamyka... jego obejrzyj
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

adams 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 18-05-2007, 14:41   

Ja kiedys tankowalem max 33 litry do butli 45. Po wymianie wielozaworu wchodzi 44,5 litra :D

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 18-05-2007, 15:47   

adams, albo Cię na stacji ładują w bambuko albo wielozawór masz źle ustawiony.
Na Twoim miejscu nie śmiałbym się z tego tylko to sprawdził.
Butla powinna zawierać ok 80% gazu bo przy dużym ciśnieniu (może się to stać np. przy wysokiej temp.) będziesz miał buuuuum w bagażniku :!:

assistance   Moneta

Rysiek_Kraków 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-05-2007, 19:28   

Witam. Miałem ten sam problem więc mogę pomóc info. Mam butle 40 litrów. Na początku wchodziło mi ok.29 litrów. Po kilku tygodniach znudziło mnie ciągłe jeżdżenie z połową butli bezproduktywnej. Pojechałem tam gdzie zakładali mi gaz i po kwadransie do butli weszło mi już 37 litrów. Mechanicy wyjęli pływak z butli i podgięli go dość znacznie. Super. Ale po paru miesiącach znowu podobnie - ok 32 litrów wchodzi. Ponieważ jest na gwarancji więc znowu wizyta u gazowników. Tym razem powód inny - po otwarciu butli okazało się ok.3 litrów " wody" ! :sciana: Gazownicy zrobili swoje, radzili abym zmienił stacje tankowania gazu. To było ok. rok temu. Do dnia dzisiejszego jest spokój. :)
Myśle że masz sporo "wody" z lewego gazu. Sam się za to nie bierz, bo widziałem jak mi zamarzł cały bagażnik podczas tych napraw. Przy odrobinie " nieszczęścia" można się zamrozić :badgrin:
U mnie były takie numery. Być może u Ciebie też to może być.
Pozdrowienia i szukaj dobrych stacji z gazem ! :lol:
     Moneta

adams 

Wysłany: 18-05-2007, 19:38   

Dobra! Mam nowy zawor w butli i teraz wchodzi 44,5 litra do butli 45l. Chyba zaczne tankowac na shell'u i zobacze ile wchodzi i ile pali. Kumpel sie zmrozil to malo paznokci nie stracil =D>

unknown 

Wysłany: 18-05-2007, 20:41   

44,5 nie wejdzie do butli 45l, masz na myśli może butlę 60kę o nominale tankowania 45l... zawsze do butli wchodzi max 80% jej pojemności bo potem odbija wielozawór lub zabezpieczenia w dystrybutorze (za wysokie już ciśnienie przy końcu nabijania butli)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

adams 

Wysłany: 19-05-2007, 07:07   

unknown, jak plywak nie jest odgiety to wejdzie 44,5 do 45l . Chcesz sie przekonac to zapraszam do mnie jak bedziesz mial jakis wolny dzien :D . W czystej teorii to 20% butli powinno byc pustej czy jakos tak czyli wedlug tego do 45 powinno wchodzic 36 l ale tak nie jest bo zawor nie odbija bo plywak nie jest odgiety...

unknown 

Wysłany: 19-05-2007, 09:15   

ja mam na myśli 'normalną' butlę wg 'normalnych prawideł' :D gdzie jest ustanowione nabijanie do 80% pojemności, niby dla bezpieczeństwa... jak się uprzeć do wkompresujesz ile wlezie aż dupnie ;D albo i nie (żart. przewidziane są na większą wiele wytrzymałość, wszystkie te granice to kwestia bezpieczeństwa), ale normalnie się butle jak i dystrybutory nastawia by do ok. 80% nabijać (pewnego ciśnienia jakie wtedy jest); to wiadomo i o to mnie chodziło... ;D

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu