Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrolka hamulców
Autor Wiadomość
tuningowo.com 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 14-11-2006, 17:30   Kontrolka hamulców

Witam. Odpaliłem dzisiaj temperkę i zaczeła palić się okrągła kontrolka od zurzytych okładzin hamulcowych. Niewiem jakim cudem bo klocki były niedawno wymieniane a tak wogóle to wątpię żebym miał czujniki, ostatnio jak skończyły się klocki to szlifowała blacha o blachę i nic się nie zaświeciło :badgrin: Nie mam pojecia co to moze byc
     Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 14-11-2006, 22:49   

Poszukaj od strony kierowcy w nadkolu kabla pod ktory normlanie podpina sie czujnik z klockow, u mnie gdzies sie poniewiera i jak zlapie kaluze i zamocze auto to czasem wesolo mruga ;] ale jakos nie mam weny zeby go szukac ;]

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-11-2006, 22:58   

zwira kabelek od masy...
nie pamiętam jak to jest z poziomem płynu hamulcowego w zbiorniczku, czy szwankującym może tego czujnikiem, ale wtedy to kontrolka od ręcznego (jest wspólna dla ręcznego i poizomu płynu bodajże) świeci;
zużyte okładziny-klocki - to po prostu zwieranie 'wtopionego' w izolacji drucika w nich do masy (tarczy); te druciki z klocków (obu stron L i P) łączysz do drucika od kontrolki właśnie, gdy klocek się zetrze to zwiera do masy; ten drucik od kontrolki, zapalacący ją gdy dotkniesz nim masy - może Ci gdzieś latać po masce/przetarła się izolzacja, a jeszcze może wilgoć w tym pomaga - stąd może świecić;
nie wiem jak Ci to dokładniej opisać, ale hmm... patrząc od przodu (atrapy) na auto, przed otwartą maską, na tylnej ściance (grodzi między kabiną a maską) masz wychodzące różne końcówki wiązek z wnętrza auta; od lewj idąc po tej ściance, masz bodajże zaraz na prawo od kielicha przewód paliwowy, potem na prawo jakaś wiązka wychodzi z tej ścianki-grodzi a potem jeszcze na prawo.. nie pamiętam dokładnie ile :P ale jeszcze przed 'środkiem' grodzi, 'środkiem silnika'; tam gdzieś będzie standardowo ten kabelek od kontrolki wychodził samotny, ew z jakąś wiązką? będzie krótki, normalnie się go sztukuje chyba, może Ci gdześ zwierać. Znajdź go i idź za nim, to odkryjesz pewnie gdzie Ci 'zapala' kontrolkę;

** Dodano: 14-11-2006, 22:59 **
no chyba, że jakimś cudem masz przy desce jaieś dziwne zwarcie od kontrolki do masy...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

emeres 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-11-2006, 23:35   

U mnie ten kabelek jest dłuższy i zwisa pod samochodem. Wychodzi z komory silnika po stronie kierowcy pomiędzy plastikowym nadkolem a karoserią w izolacji przypominającej wężyk gumowy. Wcześniej był krótszy, zawinięty o 180 stopni i skierowany z powrotem do tej rurki z której wychodził. Prawdopodobnie to jest to, ale jest tak zaśniedziały, że nawet jak dotykałem masy to nic nie świeciło, a nie dochodziłem więcej bo klocki mam dobre i bez czujników.

Był Fiat Uno 1.0 LPG
Jest Fiat Tempra 1.6 gaźnik 93r LPG 215 000 km
Jest fiat Brava 1.6 16v 98r LPG 180 000 km
     assistance

tuningowo.com 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 16-11-2006, 08:37   

No już sie samo naprawiła tak jak ni z tąd ni z owąd sie zapaliła tak teraz zgasła ale możliwe że to przez wilgoć gdzieś przewodziło mase bo ostatnio troche lało. DZie :D ki za info
     Moneta

Odpowiedz do tematu