|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kontrolka hamulców |
Autor |
Wiadomość |
tuningowo.com
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-11-2006, 17:30 Kontrolka hamulców
|
|
|
Witam. Odpaliłem dzisiaj temperkę i zaczeła palić się okrągła kontrolka od zurzytych okładzin hamulcowych. Niewiem jakim cudem bo klocki były niedawno wymieniane a tak wogóle to wątpię żebym miał czujniki, ostatnio jak skończyły się klocki to szlifowała blacha o blachę i nic się nie zaświeciło Nie mam pojecia co to moze byc |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 14-11-2006, 22:49
|
|
|
Poszukaj od strony kierowcy w nadkolu kabla pod ktory normlanie podpina sie czujnik z klockow, u mnie gdzies sie poniewiera i jak zlapie kaluze i zamocze auto to czasem wesolo mruga ;] ale jakos nie mam weny zeby go szukac ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-11-2006, 22:58
|
|
|
zwira kabelek od masy...
nie pamiętam jak to jest z poziomem płynu hamulcowego w zbiorniczku, czy szwankującym może tego czujnikiem, ale wtedy to kontrolka od ręcznego (jest wspólna dla ręcznego i poizomu płynu bodajże) świeci;
zużyte okładziny-klocki - to po prostu zwieranie 'wtopionego' w izolacji drucika w nich do masy (tarczy); te druciki z klocków (obu stron L i P) łączysz do drucika od kontrolki właśnie, gdy klocek się zetrze to zwiera do masy; ten drucik od kontrolki, zapalacący ją gdy dotkniesz nim masy - może Ci gdzieś latać po masce/przetarła się izolzacja, a jeszcze może wilgoć w tym pomaga - stąd może świecić;
nie wiem jak Ci to dokładniej opisać, ale hmm... patrząc od przodu (atrapy) na auto, przed otwartą maską, na tylnej ściance (grodzi między kabiną a maską) masz wychodzące różne końcówki wiązek z wnętrza auta; od lewj idąc po tej ściance, masz bodajże zaraz na prawo od kielicha przewód paliwowy, potem na prawo jakaś wiązka wychodzi z tej ścianki-grodzi a potem jeszcze na prawo.. nie pamiętam dokładnie ile ale jeszcze przed 'środkiem' grodzi, 'środkiem silnika'; tam gdzieś będzie standardowo ten kabelek od kontrolki wychodził samotny, ew z jakąś wiązką? będzie krótki, normalnie się go sztukuje chyba, może Ci gdześ zwierać. Znajdź go i idź za nim, to odkryjesz pewnie gdzie Ci 'zapala' kontrolkę;
** Dodano: 14-11-2006, 22:59 **
no chyba, że jakimś cudem masz przy desce jaieś dziwne zwarcie od kontrolki do masy... |
|
|
emeres
Wiek: 50 Dołączył: 05 Lip 2006 Posty: 116 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-11-2006, 23:35
|
|
|
U mnie ten kabelek jest dłuższy i zwisa pod samochodem. Wychodzi z komory silnika po stronie kierowcy pomiędzy plastikowym nadkolem a karoserią w izolacji przypominającej wężyk gumowy. Wcześniej był krótszy, zawinięty o 180 stopni i skierowany z powrotem do tej rurki z której wychodził. Prawdopodobnie to jest to, ale jest tak zaśniedziały, że nawet jak dotykałem masy to nic nie świeciło, a nie dochodziłem więcej bo klocki mam dobre i bez czujników. |
|
|
|
|
tuningowo.com
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-11-2006, 08:37
|
|
|
No już sie samo naprawiła tak jak ni z tąd ni z owąd sie zapaliła tak teraz zgasła ale możliwe że to przez wilgoć gdzieś przewodziło mase bo ostatnio troche lało. DZie ki za info |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|