|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Centralny po raz n-ty i tykające nonstop awaryjne |
Autor |
Wiadomość |
marcin76
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-11-2008, 09:30 Centralny po raz n-ty i tykające nonstop awaryjne
|
|
|
Na wstępie witam wszytskich ponieważ to mój pierwszy post i musze powiedzieć, że jestem pod wielkim wrażeniem tego forum-nie spodziewałem się kupując Tipo, że jest tylu miłośników tego auta
Ale do rzeczy...
Jak już wspomniałem stałem sie niedawno posiadaczem Fiata Tipo-auto super ale ma dwa mankamenty, które mnie denerwują.Czytam od 4 dni na ich temat ale jak narazie porady się nie sprawdziły.
Po pierwsze - auto ma zamontowany oryginalnie centralny zamek, niestety jest coś chyba uszkodzone ponieważ nie idzie wogóle przekręcić kluczykiem. Zarówno od kierowcy jak i pasażera. Kluczyk ma normalnie taki opór, że sie boję żeby go nie złamać. Nie idzie też wcisnąć guzików od środka ( idzie tylko wcisnąc od tylnych drzwi) Nie wiem czy coś jest tam pogięte ale na chłopski rozum tak sobie to wyobrażam Wyjąłem ten duży przekaźnik jak radziliście , później bezpiecznik. Niestety bez skutku-żadnych zmian a za każdym razem jak wkładałem spowrotem to było słychać ten charakterystyczny odgłos zamykania zamków - tyle , że one się nie zamykały. W efekcie auto jest niezamykalne Może to te siłowniki, których jeszcze nie widziałem bo dopiero dziś chcę rozkręcić drzwi-pytanie tylko które ? Czy jeśli jest uszkodzony siłownik np od kierowcy to drzwi od pasażera też się nie będą zamykały ?
Drugim problemem jest wciąż tykający ten przekaźnik (chyba) od awaryjnych świateł. Awaryjne nie migają - dopiero jak się je włączy i kierunkowskazy też działają normalnie ale nawet po wyłączeniu awaryjnych i kierunkowskazów non stop to tyka, że na dłuższą metę to można się wnerwić.
Wyjąłem bezpiecznik od awaryjnych i wtedy....awaryjnych nie było, kierunki działały i nadal tykało heh. Więc w sumie nie wiem czy to jest faktycznie coś od awaryjnych czy raczej ma to bardziej związek z kierunkowskazami. Kumpel ( bo jego było auto ) wymieniał już przekaźnik od kierunkowskazów ale nic to nie pomogło więc ten jest raczej dobry.
Jesli to możliwe prosze o jakieś porady co może mieć feler w tych dwóch przypadkach. Chciałbym to naprawić lub wymienić jak trzeba ale w zasadzie nie wiem od której strony się za to zabrać i czego szukać.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 08-11-2008, 09:37
|
|
|
Co do centralnego to prawdopodobnie masz zastane zamki, nie bedzie to miało nic wspólnego ze sterownikiem lecz problem bedzie leżał po stronie samych zamków. Proponuje ściągnąć tapicerke z drzwi i zobaczyc na zamki, zapsikac np WD 40 i czyms posmarowac. Tylko nie próbuj rozbierac zamka bo on jest zgrzewany i nie ma takiej możliwości.
Jesli chodzi o "tykanie" to moze to byc spowodowane delikatnymi luzami na którymś przekaźniku. Sprawdź który tyka i pomyslimy co dalej. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 08-11-2008, 09:43
|
|
|
marcin76 napisał/a: | Wyjąłem ten duży przekaźnik jak radziliście |
Przekaznik bedzie dobry, sprawdz czy ktos nie podpiął centrali od (nieseryjnej) od centralnego bo tu bedzie najprawdopodobniej tkwił problem.
Aha masz centrala tylko z kluczyka czy z pilota tez i czy masz alarm |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
marcin76
witamy nowego
|
Wysłany: 08-11-2008, 10:02
|
|
|
Właśnie nasikałem przed chwilą WD 40 w zamki ale nic to nie dało popołudniu mam zamiar rozkręcić drzwi i przyjżeć sie dokładniej. Centralny mam tylko z kluczyka bez alarmu. Na forum wyczytałem , że ten długi przekaźnik to jest właśnie ta cała centralka tak ? Chyba, że źle zrozumiałem. Ale....wczoraj gdy sie tam bawiłem zauważyłem za skrzynką z bezpiecznikami takie prostokątne pudełko z kabelkami , pomyślałem, że to pewnie ta centralka więc może Egon masz rację.
Dzieki za porady dziś będę działał i napisze co i jak.
Pzdr |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 08-11-2008, 10:05
|
|
|
marcin76 napisał/a: | ten długi przekaźnik to jest właśnie ta cała centralka tak ? |
Tak
marcin76 napisał/a: | zauważyłem za skrzynką z bezpiecznikami takie prostokątne pudełko z kabelkami |
Jesli chodzi ci o puszke nad bezpiecznikami to jest to centralka od el. szyb. |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Arkady1s
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 130 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-11-2008, 19:33
|
|
|
Co do tykania przekaźnika od "awaryjnych". Jest to przekaźnik ogólnie od kierunkowskazów a problem tkwi w manetce od kierunków. Masz styki zasyfiałe i mają lekkie zwarcie. Miałem to samo. kierunki nie mrugały a przekaźnik stukał jak wściekły. wyjmij manetkę od kierunków. na kostce mocowania zabaczysz cztery śróbki jak je odkręcisz to tam są styki. Poprostu je przeczyść i będzie ok. tylko uważaj przy rozbieraniu bo taka mała sprężynka lubi uciekać. Roboty na 15 minut. Koszt żaden i generalnie nie da się nic zepsuć. |
|
|
|
|
marcin76
witamy nowego
|
Wysłany: 09-11-2008, 15:08
|
|
|
Witajcie.
A więc tak...Tipo jak nowe-czytaj wszystko działa
Problem z centralnym to były faktycznie zastane zamki, wystarczyło konkretnie nasmarować i je obruszać . Teraz central chodzi bez problemu.
Co do cykania Arkady trafiłeś w 10-tkę
Bardzo wam dziękuję za pomoc, pewnie gdyby nie wy babrał bym się z tym tydzień a auto i tak wylądowało by u mechanika
Wielkie dzięki !!!! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|