|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Słabe światła mijania |
Autor |
Wiadomość |
motolukasz
Województwo: Other
|
Wysłany: 04-11-2008, 12:59 Słabe światła mijania
|
|
|
Witam,
Mam pewien problem ze swoim Tipo. Jakiś czas temu spaliły mi się kostki przy żarówkach. Zostały wymienione, niby wszystko jest ok ale światła mijania są bardzo słabe. Próbowałem na różnych żarówkach, równiesz typu blue vision. Warto dodać, że światła długie świecą znakomicie. Dodatkowo na desce rozdzielczej (analogowa) nie świeci mi się od pewnego czsu (jeszcze przed wymianą kostek) diodka świateł mijania, za to caly czas świeci się lekko (widoczne przy zmroku) dioda od świateł długich. Jak włączymy długie, konrolka świeci się jeszcze mocniej. Miał ktoś taki problem?
Dziekuję za rady i pozdrawiam. |
_________________ Tipo 1,6 AGT 91r, 90KM (nie wiem ile zostało:) Setka ze stoperem 13s |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-11-2008, 13:23
|
|
|
Nie masz masy na żarówkach !
Pociągnij nowe przewody od najbliższego punktu masowego do każdej żarówki z osobna . |
|
|
|
|
motolukasz
|
Wysłany: 04-11-2008, 13:37
|
|
|
Dzięki. A możesz przybliżyć jak to zrobić czy lepiej bezpośrednio do mechanika się udać?? |
_________________ Tipo 1,6 AGT 91r, 90KM (nie wiem ile zostało:) Setka ze stoperem 13s |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 04-11-2008, 13:40
|
|
|
motolukasz, mi to wygląda na to ze zle są podpiete kable w kostce albo gdzies masz przebicie
|
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-11-2008, 13:54
|
|
|
Nie jest to szczególnie skomplikowana operacja . Gdzieś poniżej reflektorów - na podłużnicy , albo przedniej belce - masz kostkę , z której wychodzą w różnych kierunkach przewody w czarnym kolorze . Wystarczy podpiąć ( przykręcić , przylutować , zacisnąć itp ) tam kolejny przewód , a jego drugi koniec połączyć z kostką żarówki - ze stykiem gdzie również był podłączony czarny przewód . |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-11-2008, 14:42
|
|
|
Jestem tego samego zdania co Egon.
Jęzeli się źle wepwnie masę to właśnie takie coś się dzieje, że jedno włókno świeci ok, zaś po przełączeniu na długi/krótkie obydwa włókna zaczynają się palić przez to słabo świeci.
Podłącz dobrze kable do kostki według rysunku. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
motolukasz
|
Wysłany: 04-11-2008, 14:46
|
|
|
No to jutro będzie lutowanie. Powiedzcie mi jeszcze proszę, czy kabelki (drogowe, mijanie, masa) jakoś się różnią? I co sądzicie o teorii schaba? Druga sprawa, co z lekko świecącą się diodą od świateł drogowych? Było tak zanim zmieniałem kostki. |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 04-11-2008, 23:49
|
|
|
motolukasz, miałem to samo w tipku co ty i zmiana kostek i wsówek na nowe, oraz podłączenie wg. rysunku pomogło |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
motolukasz
|
Wysłany: 05-11-2008, 13:24
|
|
|
Dzięki dla wszystkich. Temat uważam za zamknięty. Dziś dlubałem i sprawdzałem, faktycznie, na krótkich świeciły się 2 zwoje - przewody były źle podłączone. Pojechałem do mechanika, który mi to zakładał, zapierał się, że niemożliwe. Mierzył, kombinował stwierdził, że nie ma masy. Podłączyli masę na krótko niby wszystko ok. Po zrobieniu na dobre świeciły się krótkie, nie działały długie. Coś zaczął ściemniać, że nie pod to podłaczył. Wywalilo bzpieczniki. W końcu kazałem mu przełożyć kabelki - i wszystko nagle ożyło:) i działa poprawnie. Już mnie więcej nie zobaczy.
I jeszcze najlepszy tekst po tym, jak stwierdził, że to problem z masą - tak, najłatwiej na nas zwalić i nas oczerniać! Przecież to zawsze jest sprawdzane...
Ahhaaa, jak kompy w serwisie po naprawie (wiem bo miałem z tym styczność).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|