|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Padła cała elektryka |
Autor |
Wiadomość |
xVip
Wiek: 36 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 58 Skąd: Konstantynów Łódzki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-01-2008, 21:36 Padła cała elektryka
|
|
|
Koledzy pomocy jadę dzis i nagle światła zgasły, wentylacja, radio normalnie panika, zjeżdżam nic nie reaguje mowie spr zgasić i odpalić silnik może juz nie odpalę ale spr, ku mojemu zdziwieniu od razu zapalił, wszystko ok ładowanie itp ale elektryka pupa. Po godzinnym spr bezpieczników pojechałem do domu na bezczelna bez świateł choć z migaczami które juz nie działają załamka... na szczęście cb miałem pod aku wiec działała wypytałem o miski czysto wiec pojechałem ale to świadczy ze aku dobry jak cb odpala... Auto obecnie u kumpla po szkole elektryk samochodowy ale dzis tylko na bezpieczniki looknoł i tylko w jednym jest prąd a w reszcie nie... a do aku do tej czarnej skrzynki prod dochodzi i wychodzi kablami... a ze juz ciemno to skończył jutro na serio podejdzie... ale koledzy powiedzcie co to moze byc to szybciej naprawi... dodam ze kontrolki od ręcznego reagują ładowania i oleju... reszta nic... i manetki od migaczy i wycieraczek które do tej pory nie działały nawet nie wiedziałem ze sa podświetlane... (wow) ot ci technika...
Ja wyczytałem na forum ze czesto padają skrzynki bezpieczników czy to moze byc to>?? jak nie to co?? |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-02-2008, 23:07
|
|
|
Oprócz tablicy bezpieczników wewnątrz samochodu, masz również główne bezpieczniki w komorze silnika (wszystko zależy od wersji). Mnie tak padło kiedyś w Seicento. Jadę jadę a tu trach i wszystko padło. Silnik zgasł i nic, zero reakcji po przekręceniu stacyjki w T/T jest trochę inaczej więc mogła paść cała elektryka za wyjątkiem tej od silnika. Proponuje poszukać przyczyny w komorze silnika między akumulatorem a tablicą bezpieczników. Ja dziś poszukam jeszcze schematów elektrycznych (napisz do jakiego silnika) i zobaczę co jest pomiędzy. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-02-2008, 23:56
|
|
|
pod maską powinieneś mieć przyłącze plusowe, idź zaraz za czerwonym kablem z akumulatora, taka plastikowa puszka do ściany/grodzi przykręcona po prawej stronie patrząc od przodu na tył auta... jest ona w zasadzie zarazem bezpiecznikiem, ale takim już 'konkretnym'... jeśli w niej się blaszka zjarała to masz porządne zwarcie, np w rozruszniku bądź alternatorze prawdopodobnie albo na głownych kablach... |
|
|
xVip
|
Wysłany: 09-02-2008, 09:33
|
|
|
koledzy juz następnego dnia juz autko śmigało... ale dzięki ze zainteresowaliście sie...
Problem tkwił w skrzynce bezpieczników prąd dochodził ale juz w samych bezpiecznikach nie było... kumpel poprowadził zasilanie do każdego przekaźnika czy jaks tak osobno kabelkami lutując bo trochę sie znał a za dwa dni juz kupiłem na szrocie prawie nowa zeby mi tamta znowu nie padła... w czasie jazdy... schematy znalazłem w dowlandzie na naszej stronce... jeszcze raz dzięki oby mniej takiej akcji...
|
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-02-2008, 17:46
|
|
|
Witam
xVip napisał/a: | koledzy juz następnego dnia juz autko śmigało... ale dzięki ze zainteresowaliście sie...
Problem tkwił w skrzynce bezpieczników prąd dochodził ale juz w samych bezpiecznikach nie było... kumpel poprowadził zasilanie do każdego przekaźnika czy jaks tak osobno kabelkami lutując bo trochę sie znał a za dwa dni juz kupiłem na szrocie prawie nowa zeby mi tamta znowu nie padła... w czasie jazdy... schematy znalazłem w dowlandzie na naszej stronce... jeszcze raz dzięki oby mniej takiej akcji...
|
No i super ze już po awarii
xVip, a ta skrzynka jest rozbieralna, żeby mozna było ją zreanimować czy lutowliście kable od zewnątrz?.. |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-02-2008, 18:21
|
|
|
To jest dosyć złożony element, może nie pod względem myśli technologicznej, a budowy, co prawda w Temprze nigdy skrzynki nie ruszałem, ale wujowi by się golfiak 3ka spalił przez skrzynkę.
Gdzieś poszło zwarcie i dosłownie wszystko mu się "zagotowało" w skrzynce.
A co Ci się dzieje, że chcesz coś tam lutować? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
xVip
|
Wysłany: 09-02-2008, 18:42
|
|
|
jest rozbieralna do pewnego stopnia bo całkowicie sie nie uda rozkłada sie ją dokładnie na pół tak jak książkę by sie otwierało bo ma zawias... prowadzi sie kable od takiej śruby co jest głównym zasilaniem od czerwonego kabelka z zewnątrz do każdego miejsca co jest 30 cyferka... ona oznacza chyba zasilanie jak dalej to nie wiem tyle załapałem jak patrzyłem co robił... |
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-02-2008, 21:26
|
|
|
Witam
miszko napisał/a: |
A co Ci się dzieje, że chcesz coś tam lutować? |
Nic się nie dzieje w tej chwili, ale kiedy auto ma naście lat, to może się coś dziać, luty lubią się utleniać, jak jest dojście, można je poprawić i mieć spokój na kolejnych kilka lat |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
Charli
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-12-2009, 14:51
|
|
|
witam
poszukuję schematu elektryki do tempry 1.9 td
uciekł mi gdzieś prąd w oświetleniu tablicy rejestracyjnej i nie chodzi mi tylna wycieraczka |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 12-12-2009, 16:06
|
|
|
Charli, było o tym sporo - najprawdopodobniej poprzerywały się kable na łączeniu klapy z reszta auta |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|