|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kontrolka zużycia klocków hamulcowych |
Autor |
Wiadomość |
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-05-2007, 12:04 Kontrolka zużycia klocków hamulcowych
|
|
|
Witam.
Mam pytanie na jakiej zasadzie działa taki obwód, seryjnie w moim pojeździe nie ma tego montowanego. Czy po prostu w jakims miejscu na klocku z czujnikiem jest punkt metalowy który przy zużyciu wastwy ciernej styka się z masą (tarczą) i po prostu zamyka obwód powodująć świecenie kontrolki czy działa to jakoś inaczej ?
Chciałbym sobie ten bajer dorobić, zmieniam całe zaciski i będe miał właśnie klocki z czujnikami wiec problemem chyba byłoby tylko podprowadzenie kabla do kontrolki, potrzebuje jednak potwierdzenia.
Pozdrawiam
Krzysiek |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Qbba
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-05-2007, 12:49
|
|
|
Masz rację tak to właśnie działa. Plus na czujnik klocka, masa na tarcze hamulcową i po środku kontrolka . |
_________________ ________Tipo 1.8 GT _________ |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 07-05-2007, 15:27
|
|
|
Hm a nie zadziałą jeśli mase wepnę do karoserii gdzieś ? czy normalnie jest jakaś zwora do tarczy, pytam bo jeszcze nie mam zacisków w rękach. Można powiedzieć że przygotowuje narazie plan operacyjny |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-05-2007, 17:23
|
|
|
ja kiedyś znalazłem luźny drucik jak latał właśnie od tego i swego czasu mialem podpięte (teraz gdzieś się stracił pod obiciem komory silnika i nie chciało mi się go szukać, nie podpinałem na nowych klockach więc...);
masz po prostu do kontrolki w desce na stałe plus podłączony, powiedzmy do jednego 'bieguna' żarówki, a drugi ' biegun' jest wyprowadzony/zakończony właśnie kablem do czujników; ten kabel podczepiasz/podłączasz do czujnikow w klocku lub klockach równolegle;
w klockach masz jeden lub dwa (gdy dwa to na różnej 'głębokości, więc do wyboru przy jakim zużyciu zacznie świecić) 'wtopione' fabrycznie druciki, gdy klocek się zetrze do nich a masz do nich podczepiony kabelek od kontrolki to zetrze też izolację 'klockowego' kabla i zacznie zwierać go do masy, w tym wypadku do tarczy i kontrolka świeci; jest to obwód tak prosty, że nie ma tam cudów; drutek (1 drut, 1 żyła) możesz sobie do downolnego punktu auta (masy dowolnej, akumulatora, karoserii...) zwierać, gdy tylko dotknie masy to kontrolka świeci co oczywiste. Tyla pzdr |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-05-2007, 18:33
|
|
|
Poszukaj tematu o klockach, były tam fotki klocków z "drucikami" zatopionymi w plastiku. Wpina się je w klocki hamulcowe (w specjalne otwory). Układ polega na tym, że plastik na druciku ściera się i zaczyna masować. stały + dochodzi do kontrolki. Tak jak w sumie unk pisał. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 07-05-2007, 19:25
|
|
|
No o to wlasnie mi chodzilo czy mozna mase lapac gdziekolwiek. Teraz czekam na zaiski i bede podlaczal.
Pozdrawiam |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|