Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwne zachowanie temperatury
Autor Wiadomość
m.m1981 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-08-2012, 17:35   dziwne zachowanie temperatury

witam mam takie pytanie bo juz nie mam pomyslu co z to moze byc mianowicie chodzi o to ze w mojej lancii troche dziwnie zachowuje sie temperatura jest tak jak odpale zimne auto to pieknie sie nagrzewa tyle ze troche za bardzo bo az do okolo 100 i po kilku sekundach temperatura spada do 90-92 i albo jeszcze raz tak podskoczy do 100 albo juz trzyma 90-92 po kazdym odpaleniu zimnego sa takie jeden dwa skoki i potem juz ok jest...wiem wyglada to na wieszajacy sie termostat ale ale to odpada wymienilem na nowy i jest to samo.Uklad odpowietrzony kilka razy nie slychac radnego bulgotania stan pylnu ok
co moze dyc tego przyczyna czy ktos moze tak miał
czy moze sie tym nie przejmowac bo to norma w takie upaly
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200
     assistance

brynol69 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-08-2012, 19:21   

Według mnie to nie tyle termostat co włącznik wentylatora, ponieważ samochód się nagrzewa do temperatury roboczej i termostat już nie ma na to wpływu na duży obieg wody. Przynajmniej dopóki temp nie spadnie temp wody nie spadnie do ok. 70* i zamknięcia termostatu. Nadmierna temperatura powinna być zbijana przez wentylator chłodnicy. Sprawdź czy czujnik ma dobry styk, dognij blaszki, sprawdź masę a jak nie pomoże to wymiana na nowy powinna rozwiązać problem.

Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie
     assistance

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 06-08-2012, 19:22   

Może to być wadliwie działający wskaźnik. Lepiej obserwuj kiedy włącza ci się wentylator i kiedy za termostatem przewody chłodnicze robią się gorące i sztywne.

m.m1981 

Wysłany: 06-08-2012, 19:58   

jesli chodzi o wentylator to wlacza sie tak jak zawsze przy 93-94 na wskazniku(tak bylo zawsze)tak jak pisze takie zachowanie jest tylko jak odpalam zimny silnik pierwsze wskazowka wedruje do 100stopni i spada i juz tam zostaje jak zostaje nie wazne czy jade czy stoje w korku jak jede to jest 92 na wskazniku a jak zdarzy sie korek to ciut sie podniesie tak do 93 i wentylator sie wlacza

** Dodano: 07-08-2012, 11:11 **
dzis znow to samo ale załuwazyłem ze sie uklad zapowietrzyl i cos mi widzi ze awaria bedzie powazniejsza niz sie wydaje ze to uszczelka pod głowica mowi pa pa i trzeba bedzie wziac sie i zmienic

co myslicie o tym
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 09-08-2012, 22:12   

Jeśli włącza się wentylator, a na wskaźniku nie widać aby temp. podskoczyła to masz zapewne wskaźnik, w desce "walnięty".
Miałem tak samo w Temprze tylko mój pokazywał mi cały czas, że niby mam niedogrzane auto - pokazywał ok. 70 stopni, a wentylator włączał mi się przy ok. 80 :)
Wymieniałem wentylator, odpowietrzałem układ, auto oglądało kilku mechaników aż w końcu padło podejrzenie na wskaźnik.
Wymieniłem całą deskę (akurat trafiła się z obrotkiem) i okazało się, że to rzeczywiście wskaźnik był do bani.

assistance   Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 10-08-2012, 10:19   

a nie dzieje się tak, że te "skoki" temp. pojawiają się np. w momencie kiedy zapalasz światła ? albo włączasz nawiew, radio ?

jeśli tak to wskaźnik przekłamuję i należy poprawić masę na szkielecie auta.

m.m1981 

Wysłany: 11-08-2012, 12:41   

Leśniczy, masa poprawiona wyczyszczono itd i nic to nie dalo probowalem tego i nic nadal temperatura skacze i jak wykrecilem swiece to na jednej robi sie cos jakby nalot z kamienia"(cos jak w czajniku)wiec mi to wyglada na uszczelke co sadzicie ?
i tu jeszcze moje pytanie mam sprawna glowice z 1.4 po plenowaniu itd. no oko wyglada tak samo czy mozna ja założyc do 1.6 czy bedzie to jezdzic w takim zestawie czy robic (szukac z nowej z1.6)

** Dodano: 11-08-2012, 18:17 **
nikt nic nie pomoze nie wie ?
     assistance

robertRK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-08-2012, 19:32   

Kolega miał Temprę 2.0 8V i mial właśnie takie skoki temperatury zmienił chłodnicę i wszystko było ok.Nie wiem czy to pomogłoby u Ciebie ale to taka moja sugestia :)
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu