|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Błąd kontroli wtrysku. |
Autor |
Wiadomość |
MANIAQ
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 09:55 Błąd kontroli wtrysku.
|
|
|
Witam.
Mam dziwny objaw w autku Tipo 1,6 90 KM.
Po przejechaniu kilku kilometrów zapala mi się kontrolka wtrysku , gaśnie dopiero wtedy jak zgaszę samochód.
Jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-03-2007, 10:10
|
|
|
Cześć. Przyczyn może być sporo, dlatego większość poradzi Ci aby jechać na komputer podpiąć autko i będzie wiadomo co nie tak z nim. |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
kro_ma
Wiek: 40 Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 142 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 29-03-2007, 07:06
|
|
|
Witam sprawdz sobie czujnik temp. powietrza on przewaznie sie psuje ja tak mialem sprubuj odpiac akumulator ale to chyba pomaga jak masz jakies bledy a nie uszkodzony czujnika pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.8 GT rok 94/95 3D
Seat Toledo 1.9 TD rok 94 |
|
|
|
|
MANIAQ
witamy nowego
|
Wysłany: 03-04-2007, 07:33
|
|
|
kro_ma napisał/a: | Witam sprawdz sobie czujnik temp. powietrza on przewaznie sie psuje ja tak mialem sprubuj odpiac akumulator ale to chyba pomaga jak masz jakies bledy a nie uszkodzony czujnika pozdrawiam |
A gdzie szukać tego czujnika? |
|
|
|
|
kro_ma
Wiek: 40 Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 142 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 03-04-2007, 09:59
|
|
|
MANIAQ, jaki masz silnik ale w wszystkich tipi czy temprach jest na kolektorze ssacym lub na rurce doprowadzajacej do kolektora ssacego Ja mam tipo 1.8 GT po 94 i ja mam centralnie z przodu kolektora pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.8 GT rok 94/95 3D
Seat Toledo 1.9 TD rok 94 |
|
|
|
|
MANIAQ
witamy nowego
|
Wysłany: 23-04-2007, 14:04
|
|
|
Witam jeszcze raz. Niestety nic nie pomaga
Wymieniłem czujnik temperatury i sondę lambda, a to q... ciągle się zapala.
Auto mam z 89 r. więc ciężko się połączyć z kompem.
Qrcze jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł od czego zapala się ta kontrolka to niech pisze.
Z góry dzięki. |
|
|
|
|
tatung
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 14-05-2007, 16:32
|
|
|
miałem ten problem w temprze 1.6, i sam nie wiem co pomogło:) ale wydaje mi sie ze to katalizator, byl troche zapchany, a ze nie chcialem dokladac w auto, wyciagnolem, przebilem dokladnie pretem i zalozylem, problem odrazu znikł.
** Dodano: 14-05-2007, 18:33 **
aha i jeszcze jedno, sprawdz filtr paliwa, lub najlepiej wymien, pare zl kosztuje, a to tez moze byc przyczyna. |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 14-05-2007, 18:33
|
|
|
Kontrolka wtrysku zapala się chyba tylko przy uszkodzeniu jakiegoś czujnika lub błędach w kompie. Czujniki możesz wykluczać dokonując ich pomiarów zwykłym miernikiem tzw. "uemką", natomiast błędy komputra można spróbować kasować - np. poprzez odłączenie akumulatora i wciśnięcie hamulca przy przekręconej stacyjce. Układ elektroniczny w tych samochodach nie jest chyba tak wielce rozbudowany, żeby pobierał informację z filtrów, czy też jakiś bardzo wysublimowanych czujników. Większość awarii jakiegokolwiek czujnika i tak byś zauważył w pracy silnika (czasem tylko po nadmiernym spalaniu). |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-05-2007, 19:19
|
|
|
Posprawdzaj wszystkie gumowe przewody podciśnieniowe, może któryś jest pęknięty lub uszkodzony. Mi poparciały ze starości i samochód palił dużo paliwa, komp jakoś głupiał od tego. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|