|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
podswitlenie pod przelaczniki nawiewu ! |
Autor |
Wiadomość |
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-02-2005, 15:04 podswitlenie pod przelaczniki nawiewu !
|
|
|
witam...
problem mam taki ... ze nie mam podswietlenia pokretel do ustawiania ciepla i podmuchu i gdzie ma wiac... nie swieci sie ? cemu dlacego ? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-02-2005, 15:59
|
|
|
Zlap mocno pokretla i je pociagnij (zdecydowanie). Powinny wyskoczyc. Teraz wez maly srubokret krzyzakowy i odkrec srubki. Jedna jest pod szybkoscia nawiewu druga pod wyborem miejsca nawiewu. Pozniej otworz popielniczke i tam pod "rantem" calego panelu bedziesz mial 3 srubki, po lewej, srodku i po prawej. Odkrec je.
Pozniej panel wyciagnij i uzjzysz cienkie bialo-zolte kabelki. One prowadza do takich mini zaroweczek "kolkowych". Wyjmij zaroweczki z gniaz, kup nowe (parenascie groszy jedna kosztue w motoryzacyjnym; 1,2W 12V) i zaloz nowe.
Poskrecaj wszystko i zaloz pokretla. Od tyle!
Acha te zaroweczki sa 2. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 04-03-2005, 16:51 fotograficzne zobrazowanie zagadnienia
|
|
|
Aby nieco zobrazować sprawę kilka fotografii :
Wymontowana konsola sterowania klimatem w Tipo
Części składowe konsoli
Widok panelu po zdjęciu konsoli - widoczne trzy gniazda pokręteł oraz dwie żarówki (na przewodach) odpowiedzialne za podświetlenie tarcz wokół pokręteł regulacyjnych
PS
te same żaróweczki mają zastosowanie w poświetleniu tablicy wskaźników oraz jako "lampki" kontrolne
ja płaciłem 80 gr/szt |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-03-2005, 17:03
|
|
|
no to sie troche napracowales rozmontowujac to na elementy pierwsze |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 04-03-2005, 20:33
|
|
|
To naprawdę prosta operacja, trochę trudności sprawiło mi wyjęcie pokręteł - trudno je złapać w palce i wyciagnąć z ich gniazd.
Poza tym jak przeczytałem odpowiedź miszko jak to wykonać - postanowiłem tam zajrzeć a przy okazji wymienić żarówkę - jedna była spalona zaś druga taka czarna przy okazji wymyłem elementy konsoli. Po wymianie efekt jest bardzo przyjemny. A przy okazji kilka fotek, gdyż obraz czasem lepiej przemawia niż niejeden opis sytuacji.
PS
Gdzieś widziałem, że ludzie instalują barwne diody do podświetlenia, myślę że można spróbować tradycyjne żaróweczki pomalować farbą witrażową (są teraz w sprzedaży takie farbki jak do malowania żaróweczek choinkowych) |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-03-2005, 20:47
|
|
|
Nie jest z tym dużo roboty. Ale ja też nie mogłem u siebie wyrwać tych pokręteł. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|