|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wiązka w tylnej klapie-kilka rad przy wymianie |
Autor |
Wiadomość |
Luqas
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-09-2009, 21:03 wiązka w tylnej klapie-kilka rad przy wymianie
|
|
|
witam:)
ostatnio borykałem się z problemami z elektryka w tylnej klapie. przyczyna byly poprzerywane przewody w gumowej osłonie miedzy klapa a nadwoziem(standardowe miejsce). poprzedni własciciel poskrecal je i posztukowal ale one tez nie wytrzymaly próby czasu, wiec postanowilem wymienic cała wiazke na nowa. Od razu mowie nie jestem elektrykiem tylko czasem lubie cos zrobic przy swoim samochodzie:)
zaczalem od rozkrecenia tylnej czesci tapicerki a dokładniej plastikow na tylnych słupkach i tego gdzie sa mocowane głosniki. zeby je zdjac nalezy odkrecic pasy(sruba pod czarna nakladka/zaslepka klucz chyba 16/17)dalej gorna czesc trzyma sie na 1 srubie (nad drzwiami )a dolna na 4 (klucz chyba 10) do tego jescze trzeba sie uporac z 3 malymi srubkami (klucz 6) ktore trzymaja 2 tylne plastiki razem. trzeba je teraz delikatnie wyjac bo sa tak zaczepione ze moze byc to dosc karkołomne. jesli juz mamy wszystko zdjete mozemy dostac sie do kostek i przewodów.
zeby dostac sie do przewodow i kostek w klapie nalezy wyjac 6 plastikowych zaczepów i odkrecic 5 srób. uszczelka pod szyba(ta co dolega do tylne polki)jest na wcisk wiec zeby ja zdjac wystarczy delikatnie pociagnac.
jesli juz mamy wszytko rozbebeszone mozemy przystapic do zmiany wiazki:
ogolnie jest tam 6 przewodow- zeby miec pewnosc ze na wszytko starczy powinny miec ok 2-2,5m.
kolory:
biało-zielony -oswietlenie tablicy lewe
biało niebieski-oswietlenie tablicy prawe
2 czarne -ogrzewanie tylnej szyby-zapewnie juz byly zmieniane i sa nieorginalne
czarny -masa
blekitny- od centralnego- najprawdopodobniej tez nieorginalny
postanowilem nie zmieniac przewodow w kostkch ( w kostkach mialem prad po za tym za duzo dlubaniny/problem z dobraniem takich samych itp) wiec poucinalem je ok 10cm od kostki i pomontowalem standardowe konektorki i nalozylem folie termokurczliwa(nie ma prawa sie rozłaczyc) wszystkie kostki sa za tylnym lewym reflektorem pod wykladzina i tam tez zostawielm moje polaczenia (tak na wszelki wypadek-zeby nie rozkrecac calej tapicerki tylko 1 srubke)
najpierw zmienilem 2 przewody od ogrzewania szyby-u mnie nie byly splecione w wiazke wiec bez problemu je mozna wyjac i przelozyc nowe przy uzyciu 50cm drutu. zalozylem standardowe konektorki i dziala.
z reszta byl troche problem
na poczatku nie chcialem ich ucinac i wyciagac tylko przelozyc najpierw nowe a potem dopiero usunac stare(robilem wszytko pod blokiem wiec balem sie ze moge nie zdazyc i np zostane bez zamka) niestety po 1h prob z przelozeniem czegokolwiek przez cala klape zrezygnowalem. po prostu sie nie da- probowalem drutem miekkim sztywnym i innymi tego typu i ciagle gdzies sie zakrecaly.
postanowilem przeciagnac wszytkie na raz od strony łaczenia klapy w strone zamka-w druga strine moze byc problem.
wiec ucialem wszytkie przewody przy gumowej oslonie i dowiazalem nowe na mocny wezel do tego zakleilem je izolacja zeby sie nie zaczepialy. najlepiej jesli macie troche przewodow rozlozyc wezly tak aby nie byly wszytkie obok siebie tylko np centymetr za soba bo wtedy latwiej je przeciagnac przez klape i sie nie blokuja.
trzeba odczepic gumowy wezyk od spryskiwacza na laczeniu za tylnym switalem i doczepic do niego sznurek bo jest on spleciony w wiazke z reszta i gdy wyciagamy przewody on tez sie wyciagnie.(gdybysmy wyciagli przewody od zamka do łaczenia musielibysmy odlaczyc wezyk spryskiwacza od dyszy przy wycieraczce-tam jest chyb gorszy dostep)
gdy juz wszytko polaczylem przeciagnalem delikatnie przewody-moga stawiac opor bo orginalna wiazka jest obklejona do okola pianka.
po prze ciagnieciu podlaczylem wszytko tzw po jednym kablu tzn jeden ucinalem i dorabialem nowy zeby sie nie pomylic- w sumie nic skomplikwoanego ale dla amatora tak mjest bezpieczniej. wszytkie polaczylem tak jak z drugiej strony tzn ucialem je ok 7-10 cm i dorobilem polaczenie konektorem. tzreba uwazac na przewody od oswietlenia tablicy i centranego bo musza byc troche dluzsze.
na koniec przeciagnac spowrotem gumowy wezyk.
wszytkie przewody trzeba przeciagnac oczywiscie przez gumowa oslone miedzy karoseria i klapa mozna je dodatkowo zabezpieczyc przeciagajac przez elastyczna rurke. na koniec trzeba wszytko sprawdzic i skrecic.
cała operacja zajela ok 3h ale teraz mam nadzieje ze to wytzryma juz do konca:) pozdrawiam jak zrobie zdjecia to pozaznaczam wszytkie sruby i mocowania i wstawie. jakby ktos mial pytania niech pisze.
Pozdrawiam.
PS jutro dopracuje artykuł. piszcie co jest nie zrozumiale i o waszych spostrzezeniach |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 30-09-2009, 01:09
|
|
|
Luqas, mnie czeka łatanie kabla przed zimą od ogrzewania szyby i ratowanie innych na tym łączeniu które już ledwo żyją. Na pewno przyda mi się to co napisałeś chociaż trochę
A nie próbowałeś ich połączyć na miejscu łączenia takimi wsuwkami jak np. do głośników ? Ja mam taką wizję :p |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|