|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Połączenie lapka z tv |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-02-2008, 21:26 Połączenie lapka z tv
|
|
|
No szlag dzisiaj dopiero zauważyłem bo jest mi to potrzebne, że nie mam w swojej Toshibie wejścia s-video
T U T A J jego specyfikacja.
Czy widzicie jakąś szansę na połączenie go z tv tak żebym mógł oglądać filmy z lapka? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-02-2008, 21:46
|
|
|
jak nie masz s-video to chociaż powinieneś mieć dvi - tylko pewnie w telewizorze nie masz z kolei takiego wejścia (ja mam ).... inna opcja to.... kupić odowiednią karte na złącze expresscard.... |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-02-2008, 12:21
|
|
|
no nie masz TV Out ani DVI ani nic z tych rzeczy, tylko VGA Out...
nie masz jak podłączyć;
możliwe opcje:
-mieć telewizor z VGA In
-kupić VGA Box/VGA converter jakikolwiek nawet stary złmowy z allegro, zewnętrzny, z jednej stroyn podłączasz lapka kablem monitorowym VGA-VGA do VGA-Box'a (konwertera),a z tego masz już wyjście Composite i S-Video;
-kupić jakąś kartę Express-Card do obróbki wideo/grafiki która ma we i wyjście wideo, ale to nieopłacalne jak najbardziej pewno;
-można eksperymentować, jeśli masz kogoś kto się bawi elektroniką; sygnały analogowego VGA są zgodne częściowo z Euro-Scart w telewizorach, więc jak TV ma euro z pełnym RGB można podłączyć / nadrutować VGA do tego Euro, pozostaje problem synchronizacji, w kompach osobnej, w euro zespolonej; jeśli twa karta grafiki obsługuje generowanie zespolonej synchronizacji (rzadko) a nie tylko osobno pionowej i poziomej, to może byś wykombinował, jak masz kogoś pod ręką co się zna nieco na tym to Ci połączy... jake nie ma karta takiej opcji - to trzeba konwerter robić więc dla Ciebie bez sensu.....
z wszystkich w/w najnormalniej kupić Ci VGA-Box'a... najzwyklejszy stary używany bez wodotrysków (starczy Ci) za parę dych na allegro... |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 03-02-2008, 13:37
|
|
|
Dzięki za obszerny opis
Normalnie ręce opadają jakie ceny są express card.
Kurna kupiłbym taką, która miałaby s-video i fire-wire ale koszt 300zł mnie odstrasza |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-02-2008, 16:23
|
|
|
No niestety, sprzęt idzie do przodu, a czasami potrzebne jest stare wejście/wyjście.
Tak jak mnie w laptopie juz RS232 nie ma, a czasami używam np. podczas programowania kart.
Za to IBM mojej dziewczyny ma ten port i dzięki temu jeszcze nie jestem "odcięty".
Chociaż co do S-Video to dziwne, że już nie montują, tata kupił 1 miesiąc temu IBM R61, S-Video jeszcze ma. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 03-02-2008, 17:35
|
|
|
Emf, to poszukaj po sklepach czy po allegro sprzętu podobnego do tego http://www.grandtec.com/ultimateEZ.htm
czasem można wyrwać używany za kilka dych. Widywałem w obiegu dużo VGA Converter'ów swego czasu, bo np w 1996-2000 były popularne a potem wszystkie karty już miały TV-Out wbudowane. Teraz takie konwertery można czasem tanio wyhaczyć.
VGA - TV converter to chyba najprostsze i jedyne rozwiązanie na TV Out z tego Laptopika, bez dodatkowych kart, sterowników, przestawiania czegoś itp... |
|
|
Emf
|
Wysłany: 03-02-2008, 20:50
|
|
|
Dzięki Unk za linka, rozejrzę się za takim konwerterem |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
zetor
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-02-2008, 10:01
|
|
|
Jak nie masz wejścia VGA w TV, to pozostaje wykorzystać konwerter na wejście:
1. Euro.
2. Component.
No i nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniej rozdzielczości i odświeżaniu, bo nic nie zobaczysz |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
|
birc
witamy nowego
|
Wysłany: 04-02-2008, 15:02
|
|
|
bzdura panowie mozna zrobic kabel
sam zrobiłem rok temu wiec wiem teraz nie mam zbytnio czasu ale potem moge dodać opis jak to zrobic
pozdrawiam |
|
|
|
|
zetor
|
Wysłany: 04-02-2008, 18:50
|
|
|
birc napisał/a: | bzdura panowie mozna zrobic kabel
sam zrobiłem rok temu wiec wiem teraz nie mam zbytnio czasu ale potem moge dodać opis jak to zrobic
pozdrawiam |
Jasna sprawa, że można samemu zrobić. Ale czas spędzony na lutowaniu kabli jest niewspółmierny do efektu końcowego. A jak ktoś nie ma końcówek, ich zakup jest niewiele tańszy od zakupu gotowego kabla.
PS. Sam niedawno przerabiałem kabel Euro-SVideo. Ale to była inna sprawa, bo TV miał prawie tyle samo lat co ja i jedyne we jakie miał aby podłączyć dekoder to by coś jak SVideo, tylko że to była inna wtyczka i inny układ pinów miała(zupełnie niestandardowe we). |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 04-02-2008, 19:32
|
|
|
wszystko pięknie właśnie, ale może Emf nie ma czasu lutować wtyczek czy wręcz scalakow by robić konwerter, nie ma ani wyjścia component ani svideo ani żadnego, tylko 'czystą' VGA, więc odpadają najtańsze kabelki które z założenia są tylko przelotką RGB a do ich działania musi się dać na yjściu VGA uruchomić zespoloną synchronizację jak w TV, a nie osobno poziomą i pionową jak jest normalnie w PCtach... ta karta niekoniecznie to obsłuży...
niekoniecznie też obsłuży zmuszenie jej powerstrip'em czy innym programem do pracy w 50Hz by na innym zwykłym prostym kabelku dało się to tak po prostu puścić na TV bez problemów... teoretycznie powinna i prosty kabelek gotowy zwanym rpzesadnie konwerterem starczy, ale tego nie wiecie...
a jak rozejrzy się za używanym VGA Box'em , konwerterem pełnym, jakiś za parę dych nawet sprzed lat, to spokojnie bez używania dodatkowych programów i martwienia się o cokolwiek podłączy kompa do TV i to nie musi mieć euro;
bierzecie pod uwagę, że te tanie kable wymagają pełnego EuroScart'a, czyli TV w którym podłączone w Euro i obsługiwane jest pełne RGB, bo te kable tylko synchronizację dopasowują, a tymczasem o dziwo wiele nowych telewizorów ma euro scrat'a ściemnianego i zalutowane jest w nim tylko composite i audio, czasem obok jest wejście S-Video...
tymczasem pełny konwerter, box, daje wyjście Composite i S-Video naraz, podłączy się więc do każdego telewizora, jest 'sprzętowy' bez dodatkowych softów etc (więc żaden program, gra etc się nie wysypie przy zmuszaniu karty do pracy przy 50Hz dla PAL , bo i to czasem też może się zdarzyć, NTSC pomijam, bo co z 60Hz jak rozdzielczość mniejsza), no i taki VGA Box, podobny do tych jakie dla konsol się robi, ma dodatkowo wyjście VGA więc się gonie traci, można naraz podłączyć monitor zewnętrzny też wraz z TV, jakby się komuś zachciało... kiedyś kosztowaly z 2 stówki, potem taniały, a używane jak się gdzieś odkopie (jest szansa) można za parę dych pewno wyrwać... ja podałem link przykładowy do nówki, która ponad 100kę kosztuje, ale mniejsze od tego z linku używane można taniej wyhaczyć... |
|
|
zetor
|
Wysłany: 04-02-2008, 22:31
|
|
|
Kolega unknown wyjaśnił dogłębnie zagadnienie, wybór zależy do Ciebie. Ja całe szczęście nie muszę korzystać z przejściówek, konwerterów i podłączam zwykłym kablem VGA. |
|
|
|
|
dakota
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 63 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-02-2008, 18:21
|
|
|
Panowie, że tak może głupio spytam...?? Nie lepiej kupić sobie adapter za 30zł i zaoszczędzić miejsca na serwerze na zbędne dysputy??
|
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 12-02-2008, 18:59
|
|
|
dakota, jaki adapter za 30zł? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
dakota
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 63 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-02-2008, 19:05
|
|
|
Emf, Chyba masz w FF zablokowane zdjęcia z fotosika, zaraz wrzucę na klubowy serwer |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 12-02-2008, 19:08
|
|
|
dakota, widzę to ale nie wiedziałem, że o to chodzi |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Tobol
Wiek: 36 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 77 Skąd: Gdańsk/Toruń
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|