|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
TIPO 2.0 16v nie zapala ??? |
Autor |
Wiadomość |
Limciu
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-12-2006, 15:27 TIPO 2.0 16v nie zapala ???
|
|
|
Witam. Mam problem od 2 dni ze swoim tipolotem 2.0 16v. Żona wsiadła do niego, przejechała 1 km do rodziców a po 2 godzinach nie chciał już zapalić. Kręci rozrusznikiem, słychać prawidłowo pracującą pompę paliwa, pod kopułką rozdzielacza iskry sucho. Miał odłączany akumulator - więc komputer zresetowany. Na drugi dzień też nie chciał odpalić. Co jeszcze sprawdzić ? Dam radę sam ? Jestem informatykiem a nie mechanikiem, ale czasami trochę dłubię w aucie. Mam trochę kluczy i multimetr. Auto nie ma LPG. Z góry dziękuję za sugestie. |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-12-2006, 16:07
|
|
|
Postępowanie jest zawsze takie same:
- sprawdzić czy jest iskra na świecach
- sprawdzić czy paliwo dochodzi do cylindrów
- sprawdzić ustawienie rozrządu
- sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu.
- sprawdzić ciśnienie w układzie paliwowym
Ale jeżeli nic nie było przed awarią robione to zazwyczaj jest to jakaś "pierdoła" typu zaśniedziały styk, nieszczelność w układzie paliwowym, uszkodzony czujnik.
Na początek wykręć świece i przyłóż do metalowej części silnika i niech jedna osoba kręci rozrusznikiem a ty sprawdź czy przeskakuje iskra |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
FRED
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-12-2006, 02:06
|
|
|
Spróbuj go zapalać na Pełnym bucie ,czy zapli, jeśli tak to padł czujnki temp. wtrysku. Jeśli nie to masz problem, i parę kluczy i miernik tu nie pomoże, potrzeba tu trochę wyczucia i doświadczenia z zakresu napraw sam. |
_________________ FRED |
|
|
|
|
marcin 87
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 47 Skąd: Racibórz
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-12-2006, 13:54 Re: TIPO 2.0 16v nie zapala ???
|
|
|
Limciu napisał/a: | Witam. Mam problem od 2 dni ze swoim tipolotem 2.0 16v. Żona wsiadła do niego, przejechała 1 km do rodziców a po 2 godzinach nie chciał już zapalić. Kręci rozrusznikiem, słychać prawidłowo pracującą pompę paliwa, pod kopułką rozdzielacza iskry sucho. Miał odłączany akumulator - więc komputer zresetowany. Na drugi dzień też nie chciał odpalić. Co jeszcze sprawdzić ? Dam radę sam ? Jestem informatykiem a nie mechanikiem, ale czasami trochę dłubię w aucie. Mam trochę kluczy i multimetr. Auto nie ma LPG. Z góry dziękuję za sugestie. | WITAM CZY PALIWO IDZIE DO LISTWY WTRYSKIWACZY???CZY JEST ISKRA?TRZEBA SPRAWDZIC CZUJNIK POLOZENIA WALU (oprnosc) JAK JEST OK TO WYKRECIC SWIECE DAC NA MASE I POKRECIC CZY JEST ISKRA JAK JEST TO PROBLEM ISKRY I PALIWA ODPADA.MUSISZ DOKLADNIE ZOBACZYC SWIECE BO ONE POMOGA ZDIAGNOZOWAC AUTO.KOLEJNA RZECZ TO CZUJNIK NTC CZYLI TEMPERATURY SILNIKA OD KTOREGO STEROWNIK CZYTA JAKA JEST TEMPERATURA I PRZEZ TO USTALA DAWKE.POWODZENIA :yawinkle: JAKBY COS TO ZADZWON TO DORADZE 697130477 |
_________________ marcin 87 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|