Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryczne szyby
Autor Wiadomość
Marko 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 04-12-2007, 21:51   Elektryczne szyby

Witam. Chciełbym się dowiedziec jak prawidłowo dziala sterowanie elektrycznych szyb drzwi przednich. Kupiłem Temprę z uszkodzoną elektryką drzwi kierowcy. po zdjęciu tapicerki drzwi okazalo się, że część przewodów jest przerwana. Kolorystycznie przewody płączyłem i zaizolowałem. Praktycznie wszystko funkcjonuje. Przy wlączonej stacyjce po naciśnięciu ↓ szyba drzwi kierowcy opuszcza się calkowicie (↑ podnosi się całkowicie), natomiast pasażera pracuje tak długo ile przytrzymuje się przycisk ↑ lub ↓(rożne poziomy opuszczenia). Przy wylączonej stacyjce szyby nie pracują. Powtórnie szyby pracują przy otwartych drzwiach kierowcy, tym razem obie pracują tak samo - tak długo ile przytrzymuje się przycisk ↑ lub ↓(rożne poziomy opuszczenia). Czy to jest normalne zachowanie, czy gdziś jest jakiś błąd? Z góry dziękuję za pomoc.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-12-2007, 22:03   

Jest to normalne zachowanie.
Masz sterownik z autodomykaniem.

Do sterownika dochodzą 2 "impulsy", jeden ze stacyjki, drugi z czujników drzwiowych.
Gdy masz włączony zapłon szyby powinny działać, tak samo jak przy otwartych drzwiach.

Gdybyś zamknął drzwi i miał wyłączony zapłon szyby nie powinny się opuszczać czy podnosić.

Wszystko masz w normie ;)
Autodomykanie działa tylko na jedną stronę (kierowcy) i tylko przy włączonym zapłonie.

Marko 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 04-12-2007, 22:11   

Dzięki za pomoc bo juz myslałem że się gdzieś pomyliłem, albo przy przerwanych przewodach nastapilo przepięcie ktore uszkodziło sterownik. :D

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-12-2007, 22:16   

Ja zakładałem taki steorwnik do swojego auta wraz z całą instalacją i "ominąłem" te "impulsy". To znaczy podaje ciągle impuls na styk ten od stacyjki i sterownik ciągle myśli, że jest zapłon włączony. Szyby mi chodzą zawsze.

Mierzyłem pobór natężenia prądu i w stanie spoczynku bierze jakieś setne wartości ampera, wiec to prawie żadnej pobór. Mój akumulator ma już parę ładnych lat z 6 czy 7.

** Dodano: 04-12-2007, 22:17 **
No i szkoda, że nie pomyśleli makarony, aby zrobić autodomykanie na prawą stronę... Chociaż układy sterownika oparte są o układy Simensa, a to już niemiecka produkcja.

dar405 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-12-2007, 16:42   

Mam problem ze sterowaniem szyby od strony kierowcy, coś się zacięło i jak naciskam zamknij to szyba jedzie tak wysoko, że blokuje klamkę i nie nie można otworzyć drzwi. I nie tak samo jak nacisnę na dół to szyba rusza tylko kawałek i koniec. Pomóżcie

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 07-12-2007, 20:07   

Miałem podobny problem w polonezie. Choć tam nie miałem elektrycznie opuszczanych szyb. Nie mogłem zamykać okna w czasie jazdy bo listwa szyby do której przyłączona była linka, była wygięta w kierunku do wewnątrz samochodu. A że w pewnym miejscu krzyżuje się ona z linką od klamki, ciągnęła ją powodując otwarcie drzwi. Nieprzyjemna sprawa, szczególnie w trakcie jazdy. Ty pewnie masz podobny problem, dlatego proponuję sprawdzić wewnątrz drzwi co przeszkadza szybie zamknąć się. W moim przypadku wystarczyło dokręcić śrubę u podstawy szyby. Powodzenia!
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu