|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Diesel] Ciepły diesel nie pali :( |
Autor |
Wiadomość |
garlic84
witamy nowego
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 23-08-2006, 12:10 [Diesel] Ciepły diesel nie pali :(
|
|
|
Witam
Jestem posiadaczem Tipka 1.7 D '89 odpalam za pierwszym razem normalnie ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilomertów i rozgrzaniu silnika nie mogę go ponownie odpalić. Kręci kręci i nic. Muszę poczekać 15-30 minut. I mogę znowu jechać.
Dziwne ciepły diesel i nie pali ?!
Przed tym jak to się stało przegrzał się bo był uszkodzony termostat i nie włączał sie wentylator.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-08-2006, 13:55
|
|
|
Witaj,
jeżeli przegrzałeś silnik to jest szansa, że uszkodziłeś uszczelkę pod głowicą,
a teraz jak silnik się rozgrzeje to powstają szczeliny i kompresja spada do tego stopnia, że nie odpali na ciepłym, a na zimnym wiadomo - kurczy się, szczeliny mniejsze i pali.
Moja propozycja, odkręć korek w zbiorniku wyrównawczym i sprawdź czy Ci wody nie wywala, lub czy nie bombluje, jak tak to walnięta uszczelka.
A jak to nic nie da to warto sprawdzić kompresję na ciepłym silniku.
Pozdrawiam |
|
|
wglogowski
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-08-2006, 13:56
|
|
|
Sprawdź elektrozawór przy pompie paliwa (ten co odcina paliwo i gasi samochód jak wyłączysz zapłon). Być może cewka juz się kończy i jak się rozgrzeje to nie puszcza paliwa. Miałem tak samo z mieszalnikiem od gazu jak się rozgrzał to cewka nie włączała się i nie puszczała gazu. W dieslu cewka na pompie wtryskowej działa właśnie na takiej samej zasadzie jak cewka na mieszalniku od gazu, po prostu odcina dopływ paliwa |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
garlic84
witamy nowego
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 24-08-2006, 07:53
|
|
|
Witam ponownie elektrozawór wymienialem miesiąc temu.
A co do odpowiedzi RaV to chyba bardzo prawdopodobne.
Ale czekam na jeszcze jakieś sugestie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|