robie przekładke gdzie szukać numerów nadwozia |
Autor |
Wiadomość |
adfirek
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-06-2006, 23:49 robie przekładke gdzie szukać numerów nadwozia
|
|
|
sluchajcie no droga brać. stało sie tak ze trafił mi sie fajny okaz który niemiec zostawił w polsce. zabrał tablice.. ponoć tak robią bo u nich kasacja 500E.. a tu przyjedzie zostawi w jakims warsztacie za darmo dostanie zaswiadczenie ze sie zrypał maksymalnie.. i jest czysty. idzie wyrejstrowac.
ale nie o tym
otóż samochód o którym mowa jest w lepszym stanie niż mój ma dokładnie to samo wyposażenie. przebieg 112 tys (ponoć) mój 200tys.. i blacha i zawieszenie o niebo lepsze.
a jak bylem u blacharza z moim samochodem to za generalną blacharke ok 2000 tys zł. (nie dziwie sie jak juz zaczyna z dachu kapać)
polecił więc zebym zakupił auto z niemiec i zrobić tzw przekładke sam mi ją zaproponował oczywiscie jesli bede miał papiery na to auto i okaze sie ze nie jest kradzione..
pytanie brzmi
które elementy wozu nalezy przełożyć gdzie są nr nadwozia?. u mnie jest jakas tabliczka w bagażniku a w tamtym nie ma z tego co na szybko widziałem.
sprawa silnika jest luzik bo ten co od niego kupie wypisze mi fakture na silnik. i legal jest.
ponoć mogą być gdzieś w podłodze prawda to??
mam tipo składak 96r z 89r
do tego blacharz zaoferował mi zaświadczenie o tym ze te elementy uległu uszkodzeniu tzn chodzilo mu o okolice miejsc gdzie są numery.. stąd spawy nowe.
czy coś przegapiłem?? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-06-2006, 00:32
|
|
|
Numery nadwozia są wybite na prawym kielichu amortyzatora.Podnosisz maske i widać je jak na dłoni. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
adfirek
|
Wysłany: 12-06-2006, 00:34
|
|
|
wiecej nie ma??? żeby nie było ze tu bede miał takie a gdzie indziej inne |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 12-06-2006, 00:36
|
|
|
Z tego co ja wiem to tylko tu. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 12-06-2006, 08:48
|
|
|
Kielich + tabliczka zanmionowa :-)
Tez tak kiedys chcialem zrobic.
Ale policyja ma clakiem fajne rzeczy do wykrywania tego i pozniej ponoc sporo nieprzyjemnosci z wyjasnianiem tego jest :/ |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-06-2006, 08:58
|
|
|
Tak jak pisza przedmowcy. Prawy kielich i tabliczka. Wieciej nie ma. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
adfirek
|
Wysłany: 12-06-2006, 12:39
|
|
|
czyli co ze niby ryzyko?? |
|
|
|
|
koper
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-06-2006, 17:33
|
|
|
po tym jak szczegółowo opisałeś to w internecie,daj sobie spokój Jest to działanie niezgodne z prawem tym bardziej,że opisałeś to w necie(przykładowo dla jaj ktoś Cię sprawdzi.) |
|
|
|
|
adfirek
|
Wysłany: 12-06-2006, 17:51
|
|
|
dobra koniec tematu już bede Cicho.. ładnie mnie nastraszyliście |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 12-06-2006, 18:16
|
|
|
Tylko gdzie jest granica pomiędzy naprawą blacharską a przekładaniem (podobno nie legalnym) jeżeli wymienisz wszystko oprócz prawego przodu to czy będzie to naprawa (kapitalna) ? |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Agata i Krzyś
|
Wysłany: 12-06-2006, 19:55
|
|
|
to zapytam przy okazji, podobno na silnik nie trzeba teraz papierów że niby jest to część wymienna jak koło np., więc pytam: czy to prawda? |
_________________ A i K fiat tipo 1,4 ie 1995 |
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-06-2006, 20:29
|
|
|
Numery silników nie są już istotne. Dla przykładu nie będą (to zalezy od CPDR'a - w każdym razie nie muszą być) drukowane na dokumentach pojazdu. Zatem, choć przepisu nie czytałem, zakładam, że silnik jest traktowany jak każda inna część zamienna. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 12-06-2006, 22:49
|
|
|
bronek napisał/a: | Numery silników nie są już istotne. Dla przykładu nie będą (to zalezy od CPDR'a - w każdym razie nie muszą być) drukowane na dokumentach pojazdu. Zatem, choć przepisu nie czytałem, zakładam, że silnik jest traktowany jak każda inna część zamienna. |
I tak dokładnie jest.Kupujesz wymieniasz i śmigasz. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-06-2006, 23:03
|
|
|
bronek napisał/a: | Numery silników nie są już istotne. Dla przykładu nie będą (to zalezy od CPDR'a - w każdym razie nie muszą być) drukowane na dokumentach pojazdu. Zatem, choć przepisu nie czytałem, zakładam, że silnik jest traktowany jak każda inna część zamienna. |
Dokładnie, o ile nie zmieni się pojemność lub rodzaj paliwa. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
bronek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 284 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-06-2006, 19:58
|
|
|
Emf napisał/a: | Dokładnie, o ile nie zmieni się pojemność lub rodzaj paliwa. |
W tym wpadku trzeba wystąpić z wnioskiem o wydanie nowego DR. Pojemność silnika i rodzaj paliwa widnieją na tym dokumencie. Choć z drugiej strony w niektórych OR zapewne dadzą Ci adnotacj do dowodu o stosownej zmianie i powinno się obyć bez dodatkowych kosztów. |
|
|
|
|
rodzynek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-06-2006, 20:59
|
|
|
bronek napisał/a: | Emf napisał/a: | Dokładnie, o ile nie zmieni się pojemność lub rodzaj paliwa. |
W tym wpadku trzeba wystąpić z wnioskiem o wydanie nowego DR. Pojemność silnika i rodzaj paliwa widnieją na tym dokumencie. Choć z drugiej strony w niektórych OR zapewne dadzą Ci adnotacj do dowodu o stosownej zmianie i powinno się obyć bez dodatkowych kosztów. |
Nic bardziej mylnego. Kolejność postępowanie jest taka:
1. Przekładka silnika i zaświadczenie warsztatu o wykonanej pracy - koszt zaświadczenia - ok. 50 zł
2. Badanie na stacji diagnostycznej - o ile dobrze pamiętam to chyba 60 (120?) zł
3. Wydział komunikacji z papierem ze stacji diagnostycznej i zmiana wpisu w DR. |
_________________ rodzynek
Fiat Tempra SW 1,9 tds '92 w rodzinie - na sprzedaż |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|