|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Montaż szyberdachu |
Autor |
Wiadomość |
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-03-2008, 19:56 Montaż szyberdachu
|
|
|
Mam pytanie dotyczące montażu fabrycznego szyberdachu do Tipo ponieważ załatwiłem ojcu elektryczny a on nie ma wcale i chciałem zapytać czy ktoś już montował u siebie el. szyberdach i jak wygląda sprawa szczelności i montażu. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 23-03-2008, 21:30
|
|
|
Młody, jeżeli zakładasz fabryczną szybkę ze wszystkimi uszczelkami to nie będziesz miał problemów ze szczelnością.
Co prawda sam nie montowałem ale mogę Ci pomierzyć i zdjęcia porobić. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 24-03-2008, 09:10
|
|
|
ubek, ja mam szyberdach w swoim Tipku a zamontować chce mój ojciec tylko chodziło mi raczej o sam montaż ponieważ w fabrycznym szyberdachu blacha jest zafalcowana a w normalnych warunkach jest to nie do zrobienia. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 24-03-2008, 09:32
|
|
|
Młody, myslałem o tym bo miałem okazje zdobyc cały szyber za grosze, ale jest z tym za dużo roboty i nigdy nie masz pewnosci czy nie bedzie lało. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 24-03-2008, 09:46
|
|
|
tipacz96vc, właśnie ojciec obawia się głownie przeciekania dlatego zanim potnie dach chciałem Was zapytać o opinię bo może ktoś już go montował. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-03-2008, 12:10
|
|
|
Też o tym myślałem, ogolenie szyberdachy są dość tanie do T/T ale rzeczywistość mnie troszkę ustawiła. Po pierwsze cięcie dachu nie daj Boże coś się spapra nie ma już odwrotu, drugie problemy z uszczelnieniem. Znajomemu przecieka fabrycznie montowanych szyber nie dawno doszczelnialiśmy go kilka razy. Uznałem więc że gra nie warta świeczki, dla nikłej przyjemności posiadania okienka w dachu tyle problemów można sobie narobić. Szyber kusi mnie do dziś bo fajnie wygląda ... ale ja mu się nie dam
** Dodano: 24-03-2008, 12:14 **
P.S temat szyber dachu był już przerabiany, padły nawet propozycje żeby sobie cały dach z okienkiem wymienić - nie wiem jak sobie ktoś to wyobrażał nie porównywalnie więcej roboty, cięcia, spawania szlifowania no i malowania nie mówiąc już o klejeniu szyby czołowej z powrotem która też źle założona będzie podciekać... |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 24-03-2008, 12:16
|
|
|
JAM_BELFEGOR napisał/a: | Szyber kusi mnie do dziś bo fajnie wygląda ... ale ja mu się nie dam |
Szyber fajny jest, szczególnie fabryczny z lotką |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 24-03-2008, 14:25
|
|
|
Młody, nom wszystko co piszesz sie zgadza, tylko gra nie warta swieczki.. swego czasu sam myslalem czy by tipkowi nie pyknac szybera ale jak przedstawilem temat przyjacielowi ktory jest profesjonalnym blacharzem i lakiernikiem to mi to wyperswadowal z glowy a nawet powiedzial ze wolalbym wyciac dach i wstawic inny z fabrycznym szyberem niz bawic sie w montaz na dachu ktory nie posiada szybera...
JAM_BELFEGOR napisał/a: | .S temat szyber dachu był już przerabiany, padły nawet propozycje żeby sobie cały dach z okienkiem wymienić - nie wiem jak sobie ktoś to wyobrażał nie porównywalnie więcej roboty, cięcia, spawania szlifowania no i malowania nie mówiąc już o klejeniu szyby czołowej z powrotem która też źle założona będzie podciekać |
tak jak napisalem powyzej, jesli blacharz lakiernik stwierdza ze jest to lepsze rozwiazanie i jest w stanie ciac dach i wstawiac inny, malowac itp wiec cos w tym musi byc i instalacja szyberdachu na zwyklym dachu nie jest taka pestka jakby sie wydawalo |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Maziak
Wiek: 38 Dołączył: 05 Paź 2007 Posty: 38 Skąd: Kraków-Podgórze
|
Wysłany: 26-03-2008, 21:23
|
|
|
tez kminilem kiedys nad szyberkiem i to zeby wstawic dach a w zasadzie tylko kawałek wystarczy wyciac szyber z dachu wraz z kilkoma/kilkunastoma cm dachu wkolo i takiego patenta wstawic w dach kwestia zczelnosci mysle ze tutaj jest załatwiona bo wszystko zostaje oryginalne ????? |
_________________ było tipo 1.4 jest alfa romeo 164 2.0TS |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|