Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
oszukany zostałem, mam nadzieję że nie przez klubowicza !!!!
Autor Wiadomość
EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 23-09-2009, 08:40   oszukany zostałem, mam nadzieję że nie przez klubowicza !!!!

Witam,

Kupiłem na aukcji Allegro
drogą licytacji:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////
"zderzaki Tipo 2.0 16V BCM!!!!!
cena 202,50 + wysyłka

Witam!
sprzedam zderzaki tylny i przedni do Tipo 2.0 16V z czerwonym paskiem, szerokim wlotem i halogenami. Zderzaki w stanie bardzo dobrym, halogeny świecą, nic nie połamane, nie popękane, nie klejone, w tylnym zderzaku wycięta dziura na tankowanie gazu. Sprzedaję tylko komplet czyli zderzak przedni i tylny.
Każdy kto szuka tych części wie że są one trudno dostępne szczególnie w takim stanie.
u mnie BCM!!!!!!!
również czekam na propozycje.
najchętniej odbiór osobisty ale mogę też wysłać, podane ceny za wysyłkę są orientacyjne - przy wysyłce będę wiedział ile będzie kosztować.

/////////////////////////////////////////////////////////////////

a dostałem solidnie opakowane (poczta doręczyłą dziś tj. 23 września 2009 o godz. 8:30):

sprzedawca na allegro:

akj3

mam nadzieję, że to nie klubowicz
byłoby przykro

Inną kwestią jest mała zawierucha związana z kosztami wysyłki tych zderzaków
ale nie jest to tak istotne jak
fakt
wyjątkowej niezgodności zderzaków z ich opisem na aukcji internetowej

Ostrzegam wszystkich.

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-09-2009, 08:49   

przypadek...
http://forum.tempra.org/profiles/1362.htm

EASYKATO 

Wysłany: 23-09-2009, 08:55   

konikks napisał/a:
przypadek...
http://forum.tempra.org/profiles/1362.htm

miasto

i telefon ten sam

więc forumowicz
:red_kartka:

mam nadzieję, że wszystko zakończy się polubownie

Alfista 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-09-2009, 11:16   

a mozna wiedziec ile kosztuje wysyłka takich klamotów i czy sżło pocztexem czy zwykłą pocztą??

wg mnie troche przesadzasz przeciez te klamoty mają po 17 lat a ty oczekujesz stanu idealnego no ale to tylko moje skromne zdanie

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 23-09-2009, 12:03   

Alfista napisał/a:
wg mnie troche przesadzasz przeciez te klamoty mają po 17 lat a ty oczekujesz stanu idealnego no ale to tylko moje skromne zdanie

no to teraz moje -
EASYKATO napisał/a:
derzaki w stanie bardzo dobrym, halogeny świecą, nic nie połamane, nie popękane, nie klejone,

Koleś poleciał ładnie w **** Brak słow

EASYKATO, nie było zdjęć w aukcji ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-09-2009, 12:38   

Nie chce, kolegi Arka usprawiedliwiać bo jednak opis troszkę przesadzony, ale po 1 większość mankamentów, które zaznaczyłeś są praktycznie niewidoczne po założeniu i raczej w niczym nie przeszkadzają i tak jak kolega wyżej napisał nie trzeba się spodziewać że będą idealne bo to w końcu wiekowe i "unikalne" części...

tu link do aukcji http://moto.allegro.pl/it..._0_16v_bcm.html

a po 2 to kolego zamiast od razu żalić się na forum można by zadzwonić napisać i się dogadać a nie straszyć policją i pisać że zostało się oszukanym.... To ze opakowanie było solidne, nie znaczy że nie mogła paczka zostać uszkodzona w czasie transportu.....

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-09-2009, 13:17   

Odpisuję na maile, ustosunkowalem się do uwaga 1 maila od kupujacego po odebraniu paczki, Eeasykato chce nie pisze co uważa. Jesli uważa że został oszukany ok, z tym że akurat zawierucha z wysyłką jest związana z tym że Easykato nie chce mi zwrócić za wysyłkę całej kwoty. Zresztą mało ważne teraz. Widzę że miszko wyedytował pierwszy post. Nie mam nic do ukrycia a Jak bedzie trzeba to sam zgłoszę na Policji że kupujący nie ma zamiaru zwrócić mi calych kosztów wysylki.

dziura 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-09-2009, 13:43   

EASYKATO, dziwię się tylko Tobie,że płaczesz jak dziecko na forum,że zostałeś oszukany i pytasz o klubowicza akj3, tak jakbyś nie wiedział nagle kto to.
Tak jak napisał Alfista, czego się spodziewałeś po prawie (pełnoletnich) zderzakach :?:

A i trochę winy leży po stronie akj3, mógł więcej fotek zrobić i tak od razu zaznaczyć,że idealne nie są :roll:

EASYKATO 

Wysłany: 23-09-2009, 13:59   

żeby wszystko było jasne:

list od sprzedającego po zakończeniu aukcji:

I. Witam!
Wygrał Pan aukcję, nie wiem teraz dokladnie jaka będzie cena za wysyłkę ale jutro rano spakuję i pojadę na pocztę lub do kuriera. Ewentualnie jaką opcje wysyłki Pan preferuje? Kurierem moge wysłać za pobraniem ale pocztą raczej tylko po wpłacie na konto. No chyba że wchodzi w grę odbiór osobisty to wtedy dla mnie lepiej :) .
proszę o adres do wysyłki, ewentualnie o informacje czy jest taki sam jak w allegro.
pozdrawiam

moja odpowiedź:
Witam,

Proszę wysłać zderzaki pocztą.
Przyjmują owinięte folią stretch
(folia chroni też przed uszkodzeniami w transporcie).

Wpłacę z góry jak tylko otrzymam numer konta do wpłaty.

Adres jak w danych allegro.

z góry dziękuję i pozdrawiam

odpowiedź sprzedawcy:

Witam!
Kobitka na poczcie marudzi mi że za długie są bo ona tylko do 150cm może wziąć a mają 160cm... ale pewnie mi przyjmie. Wysyłka będzie kosztować ok 45zł za dwa zderzaki.
pieniądze proszę wpłacić na konto nr.
...................
..................
.................
jak tylko otrzymam pieniądze wysyłam paczkę

pozdrawiam

Wpłaciłem z góry za zderzaki i 45 zł za wysyłkę.

i znowu wiadomość od sprzedawcy:

Witam!
Kobieta na poczcie nie przyjęła jednak tych zderzaków, musiałem jechać na główną pocztę 20km i tam pocztexem wysłałem, zderzaki bedą jutro na miejscu. Z tym że jest taki problem że wysylka kosztowała 100zł (będzie na przekazie kwota). Czy jest taka opcja żeby mi Pan zwrócił pozostałą kwotę? Bo trochę w plecy jestem przez to. Przyjęli zderzaki tylko i wyłącznie pod warunkiem że pójdą jako niestandardowy gabaryt. Gdyby poszły w klasie A czyli standardowy do 150cm kosztowało by 45-50zł.
pozdrawiam.

moja odpowiedź:

Witam,

Dlaczego nie poinformował mnie Pan o takiej zmianie sposobu nadania przed wysłaniem przesyłki ??

Zgodnie z cennikiem krajowym poczty polskiej:

http://www.poczta-polska....rajowy_2008.pdf

na stronie 10 cennika poczty
jest napisane że:

Paczki pocztowe PLUS:
1) o wymiarach większych niz określone powyzej dla gabarytu B, jednak nie większych niz 5000 mm dla sumy długości i największego obwodu
mierzonego w innym kierunku niz długość, aby ich przemieszczenie było mozliwe środkami transportu wykorzystywanymi przez Pocztę Polską

- mogą być przyjmowane przez Pocztę Polską do przemieszczenia i doręczenia wyłącznie jako usługa umowna "Przesyłka pocztowa przyjmowana
na warunkach szczególnych w obrocie krajowym".

cennik takich przesyłek jest na stronie 11 cennika poczty.

i nie jest to kwota 100 złotych.

Przypominam, że po zakończeniu aukcji
poinformowal mnie Pan o kosztach
wys yłki ( 45 złotych).
Wpłaciłem zgodnie z Pana instrukcją żądaną kwotę i
uważam, że wszelkie zmiany dotyczące zakupionego przeze mnie przedmiotu wypadało
ze mną uzgodnić.
Kwota wysyłki w wysokości 100 złotych jest nie do zaakceptowania.

odpowiedź sprzedawcy:

Dobrze, rozumiem jednak paczi nie chcieli przyjąć na poczcie ponieważ powiedzieli że ze względu na kształt mogą wziąć jedynie pocztexem. Cennik pocztex poniżej.
* POCZTEX NA JUTRO * PORANEK, w tym PORANEK POBRANIE* **1. Przesyłki POCZTEX *
*Poz.* *Masa przesyłki* *Przesyłka
POCZTEX* *Przesyłka POCZTEX POBRANIE,
przekazanie kwoty pobrania
na rachunek bankowy* *Przesyłka POCZTEX POBRANIE,
przekazanie kwoty pobrania
na wskazany adres*
*9.* *do 0,5 kg*
*60,00*........

a dziś wysłałem rano maila
z żądaniem wyjaśnienia
od sprzedawcy drastycznej różnicy rzeczywistego stanu
zderzaków i opisu w aukcji.

** Dodano: 23-09-2009, 15:01 **
Luczu napisał/a:
Alfista napisał/a:

no to teraz moje -
EASYKATO napisał/a:
derzaki w stanie bardzo dobrym, halogeny świecą, nic nie połamane, nie popękane, nie klejone,

Koleś poleciał ładnie w **** Brak słow

EASYKATO, nie było zdjęć w aukcji ?

były zdjęcia
zderzaki na aucie

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 23-09-2009, 14:04   

W przypadku zderzaków jest taka zasada ze prosi sie o szczegółowe zdjecia zatrzasków mocowań itp... Tak jak koledzy piszą uszkodzenia nie sa az tak skandaliczne... powiedział bym ze wręcz niewidoczne. Za same halogeny zapłacił bys cos ok 70zł do tego dwa zderzaki z sedi... ja za zwykły do tipo dawałem 60zł...

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

EASYKATO 

Wysłany: 23-09-2009, 14:06   

Bdm$ka napisał/a:
Nie chce, kolegi Arka usprawiedliwiać bo jednak opis troszkę przesadzony, ale po 1 większość mankamentów, które zaznaczyłeś są praktycznie niewidoczne po założeniu i raczej w niczym nie przeszkadzają i tak jak kolega wyżej napisał nie trzeba się spodziewać że będą idealne bo to w końcu wiekowe i "unikalne" części...

tu link do aukcji http://moto.allegro.pl/it..._0_16v_bcm.html

a po 2 to kolego zamiast od razu żalić się na forum można by zadzwonić napisać i się dogadać a nie straszyć policją i pisać że zostało się oszukanym.... To ze opakowanie było solidne, nie znaczy że nie mogła paczka zostać uszkodzona w czasie transportu.....

napisałem do sprzedawcy od razu po stwierdzeniu rozbieżności

zderzak tylny był nałożony na przedni
halogen nie miał od czego ucierpieć

widoczne braki na zderzaku przednim i ślady działania jakiegoś przyrządu do cięcia
to na pewno nie uszkodzenie w trakcie transportu

pęknięcie zderzaka tylnego nie jest świeże, wprost przeciwnie
(widać na zdjęciach)

dla zainteresowanych i wątpiących mogę przesłać większe zdjęcia na maila

** Dodano: 23-09-2009, 15:08 **
tipacz napisał/a:
W przypadku zderzaków jest taka zasada ze prosi sie o szczegółowe zdjecia zatrzasków mocowań itp... Tak jak koledzy piszą uszkodzenia nie sa az tak skandaliczne... powiedział bym ze wręcz niewidoczne. Za same halogeny zapłacił bys cos ok 70zł do tego dwa zderzaki z sedi... ja za zwykły do tipo dawałem 60zł...

ciekawe te kolegi zasady

dla mnie najważniejsze było to:
"..........
Sprzedam zderzaki tylny i przedni do Tipo 2.0 16V z czerwonym paskiem, szerokim wlotem i halogenami. Zderzaki w stanie bardzo dobrym, halogeny świecą, nic nie połamane, nie popękane, nie klejone, w tylnym zderzaku wycięta dziura na tankowanie gazu. Sprzedaję tylko komplet czyli zderzak przedni i tylny.........
Każdy kto szuka tych części wie że są one trudno dostępne szczególnie w takim stanie....."

za ten "stan" zapłaciłem 202,50 zł
plus wysyłka 45,00 zł
-----------
RAZEM 247,50 zł

Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 23-09-2009, 14:11   

OT ON

EASYKATO napisał/a:
ciekawe te kolegi zasady

Nie tylko moje i nie mam zamiaru sie przegadywac... moim zdaniem stan jest jaknajbardziej adekwatny do ceny.

OT OFF

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

EASYKATO 

Wysłany: 23-09-2009, 14:14   

mail od sprzedawcy:

Witam

pęknięcia na zdjęciu 2i3 nie zauważyłem podczas wysyłki, nie wiem co się z tym stało, co do zdjęcia 5 to zderzak jak i usztywnienie wewnętrzne zderzaka było całe, niepołamane, na zdjęciu 6 mocowanie zderzaka jest całe, górne mocowanie zderzaka jest zerwane ale u mnie było zamocowane na innym i przy moim aucie akurat tam wypadała śruba mocująca, Jedynie halogen był pękniety, ale zuważyłem to dopiero przy pakowaniu przedmiotu. Poza tym zderzaki jak w opisie aukcji nie są w stanie IDEALNYM tylko BARDZO DOBRYM, nie są nowe. Jeśli chce Pan teraz mi wytykać niedoskonałości zderzaka kóre nie ujmują w żaden sposób jego funkcjonalności, to trzeba było zastanowić sie przed licytacją i licytować przedmiot nowy a nie używany. I proszę policją nie straszyć, równie dobrze ja mogę zgłosić na Policji że nie ma Pan zamiaru zwrócic mi całej sumy kosztów wysyłki, pomimo że właśnie w aukcji napisałem że koszty wysyłki będę znał dopiero przy wysyłce.

tak się nie robi

** Dodano: 23-09-2009, 15:16 **
tipacz napisał/a:
OT ON

EASYKATO napisał/a:
ciekawe te kolegi zasady

Nie tylko moje i nie mam zamiaru sie przegadywac... moim zdaniem stan jest jaknajbardziej adekwatny do ceny.

OT OFF

moje zasady:

nie kradnij, nie kłam, nie ....

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-09-2009, 14:23   

ja osobiście czekam na kontakt od kupujacego via mail, nie mam zamiaru uczestniczyć w "biciu piany" na forum. Wszystko zostało opisane, żadnej propozycji ze strony kupujacego więc nie widze potrzeby pisania tutaj o czymkolwiek.

EASYKATO 

Wysłany: 23-09-2009, 14:40   

akj3 napisał/a:
ja osobiście czekam na kontakt od kupujacego via mail, nie mam zamiaru uczestniczyć w "biciu piany" na forum. Wszystko zostało opisane, żadnej propozycji ze strony kupujacego więc nie widze potrzeby pisania tutaj o czymkolwiek.

proszę sprawdzić pocztę

oczekiwania: zwrot pieniędzy a ja odeślę zderzaki z powrotem,
w takim stanie nie są mi do niczego przydatne

acha
i jeszcze jedno

pierwszy post był ku przestrodze

nie znamy się

zakupu dokonałem od użytkownika alle..ro

o tym że jest klubowiczem wiem dopiero z drugiego posta,

w trzecim
napisałem że mam nadzieję na polubowne
załatwienie sprawy.

Raku 

Wysłany: 30-09-2009, 21:49   

muszę wtrącić swoje pięc groszy.
Jestem po stronie EASTKATO, zdecydowanie tak się nie robi.
Prawda, prosi się o dodatkowe zdjęcia, ale jak jest zapewnienie o stanie części i bardzo dobrym stanie to już na dodatkowe zdjęcia przymyka się oko.

Nie ukrywam, sam ta aukcję obserwowałem, i zastanawiałem się nad kupnem, i również zadowolony bym nie był.

Takie rzeczy pakuje się również jednak w kartony itd.

Temat zamykam, panowie gadac na PW bądź via mail.

Dostałem taką wiadomość od ajk'a

akj3 napisał/a:

w odpowiedzi do propozycji Easykato

Reklamację przyjmę tylko w wypadku kiedy sam stwierdzę że uszkodzenia zderzaka miały miejsce zanim je wysłałem, proszę o wyslanie mi zderzaków Pocztą Polską, Paczką ekonomiczną wraz z pisemną prośbą o zwrot kosztów zderzaki+wysyłka pierwotna +wysyłka zwrotna. Jeśli stan zderzaków będzie taki jak w opisie zwrócę koszty zakupu wraz z kosztami wysyłki w obie strony.

odpowiedź od EASYKATO

EASYKATO napisał/a:

akj3:
"Nie, nie wiedziałem, tak jak napisałem wiedzialem tylko o halogenie i górnym mocowaniu. Zwrócę zapłaconą kwotę ale tylko w wypadku kiedy otrzymam zderzaki i stwierdzę że ich stan jest taki jak w momencie kiedy je wysyłalem. Oczywiście wysyłka na Pana koszt."

moja odpowiedź:

Witam,

Wiedział Pan i mimo wszystko wysłał uszkodzone. Tak?
Spodziewam się całej kwoty z góry.
Ja zapłaciłem Panu przelewem podaną kwotę
ufając że towar będzie zgodny z opisem aukcji.
Nie jest.

Na wpłatę czekam 7 dni.

akj3:
A jaką mam niby pewność że nie wyśle mi ich Pan za pobraniem? Wpłacę z góry ale jeśli będę miał jasno napisane że wysyłka na Pana koszt.

moja odpowiedź:

Witam,

Nie mam zamiaru ponosić jakichkolwiek kosztów związanych z
zakupem towaru niezgodnego z opisem.
po 1. Wysłał Pan do mnie uszkodzone zderzaki.
po 2. Wysłał Pan je kurierem nie uzgadniając ze mną.

Dlaczego mam ponosić koszty Pana postępowania?

akj3:

Uprzedzam że jeśli nie potwierdzi Pan że odeśle zderzaki na własny koszt, nie zwrócę pieniędzy. I tak nie zwrócil mi pan kosztów wysyłki.

akj3:

ja również nie mam zamiaru ponosic dodatkowych kosztów.

akj3:

Pan mi nie zapłacił za wysylkę więc ja też nie mam zamiaru płacić.

akj3

Zasięgnalem porady prawnej, reklamację przyjmę tylko w wypadku kiedy sam stwierdzę że uszkodzenia zderzaka miały miejsce zanim je wysłałem, proszę o wyslanie mi zderzaków Pocztą Polską, Paczką ekonomiczną wraz z pisemną prośbą o zwrot kosztów zderzaki+wysyłka pierwotna +wysyłka zwrotna. Jeśli stan zderzaków będzie taki jak w Pańskim opisie zwrócę koszty zakupu wraz z kosztami wysyłki w obie strony.

Proszę przeczytać uważnie co zaznaczyłem na czerwono.

pozdrawiam

easykato

Panowie, załatwcie resztę na PW, co daje Wam publiczne kłócenie się? Więcej postów nie dodaje, bo to nie ma sensu!!
Wasze strony już znamy, reszta już zależy od dogadania się.
[/b]

** Dodano: 24-09-2009, 16:25 **
EASYKATO napisał/a:
ciąg dalszy mojej korespondencji z akj3:

akj3:
Zasięgnalem porady prawnej, reklamację przyjmę tylko w wypadku kiedy sam stwierdzę że uszkodzenia zderzaka miały miejsce zanim je wysłałem, proszę o wyslanie mi zderzaków Pocztą Polską, Paczką ekonomiczną wraz z pisemną prośbą o zwrot kosztów zderzaki+wysyłka pierwotna +wysyłka zwrotna. Jeśli stan zderzaków będzie taki jak w Pańskim opisie zwrócę koszty zakupu wraz z kosztami wysyłki w obie strony.

akj3:
Wyraziłem się jasno, czekam na zderzaki i pisemną prośbę o zwrot kosztów.

moja odpowiedź:

Dziś tj. 24 września 2009 około godz. 13-tej

odesłałem zderzaki jako paczka ekonomiczna
bez żadnych problemów
ze strony pracowników poczty

uwaga:
koszt wysyłki 2 zderzaków z halogenami
to 27 złotych
(waga 11,70 kg).

W związku z niezgodnością z opisem towaru (zderzaki z halogenami), który otrzymałem od Pana,
żądam zwrotu
wszystkich poniesio nych przeze mnie kosztów
związanych
z tą aukcją.

Zakup zderzaka 202,50 zł
Podana przez Pana kwota za wysyłkę pocztą 45 zł
oraz 27 złotych jakie musiałem
zapłacić za odesłanie
zderzaków.
Razem 274,50 zł.

////////////////////////////////////////////////

w to były zapakowane zderzaki od akj3 gdy dotarły do mnie;
równo owinięte gazetami i folią:
[url=http://forum.tempra....450.jpg]Obrazek[/url]

a tak ja zapakowałem paczkę ze zderzakami żeby je odesłać:

[url=http://forum.tempra....438.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....439.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....440.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....441.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....442.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....443.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....444.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....445.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....446.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....447.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://forum.tempra....448.jpg]Obrazek[/url]

tu jest dowód nadania i numer przesyłki ekonomicznej:
[url=http://forum.tempra....449.jpg]Obrazek[/url]
jak widać
można wysłać dwa zderzaki i halogeny za 27 złotych

Podsumowując:

1. Kupiłem na allegro
2. zapłaciłem z góry
(jak się okazało przepłacając za wysyłkę bo akj3 zażądał 45 złotych)

3. potem akj3 chce ode mnie jeszcze dopłaty bo na własną rękę (nie uprzedzajac mnie) wysłał kurierem
i dopłaty nie dostał

4. zderzaki, które do mnie dotarły są w stanie drastycznie
odbiegającym od opisu w aukcji

5. akj3 nie chce odesłać pięniędzy, chce żebym ja odesłał zderzaki

6. odesłałem zderzaki i czekam na zwrot kosztów.

C.D.N.

Sprawę można uznać za zamkniętą. Otrzymałem takiego maila. Cieszę się, że sprawę udało się załatwić.

EASYKATO napisał/a:
Dziś tj. 30.09.2009 r.
otrzymałem zwrot poniesionych przeze mnie kosztów
zakupu i wysyłek zderzaków.
     Moneta

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi