Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima nie działa
Autor Wiadomość
marcinjankes 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-06-2008, 20:59   Klima nie działa

Wiam mam problem odnosnie klimatyzacji w moim tipo. Sprawdzalem szczelnosc i wszystko jest ok jednakze nie dochodza prady do sprezarki. prad dochodzi do srzynki na wzmocnieniu czolowym jednak jeden p;rzekaznik byl uszkodzony i teraz moje pytanie brzmi czy sa to jakies specjalne poniewaz sasiad amoatorski elektryk stwerdzil ze to jest normalny przekaznik i zalozylem ale dalej nic...
drugie pytanie jest tej kwesti czy sprzeglo sprezarki pasuje jeszcze od jakiegos innego auta gdz znajomy ktory bawi sie w klimatyzacje twierdzi ze jest za duza przerwa. jak usunac ten problem bo cieplo sie zaczyna robic a w srodku az parzy a szkoda troche nie wyko\rzystac ego wyposazenia...
Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za odpowidz

Wieprz 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 24-06-2008, 21:18   

Jeśli nic nie było grzebane z klimą, to czemu miałaby być za duża przerwa?
Sprawdź, czy prąd w ogóle wychodzi ze skrzynki czarnej z przekaźnikami klimatyzacji. Mogą być tylko jakieś zaśniedziałe styki.
A jesteś pewien, że prąd nie dochodzi do sprężarki?
To, że nie włącza się sprężarka, wcale nie oznacza, że nie dochodzi prąd do niej.
Zależy też od czujników ciśnienia.
A nabiłeś klimę czynnikiem i dalej nie słychać uruchomienia się sprężarki?
Z tego co wiem, to są to nie są to "niezwykłe" przekaźniki. ;)

marcinjankes 

Wysłany: 24-06-2008, 21:22   

no wlasnie nie wiem czy nic nie blo grzebane... on mowi ze ta przerwa moze byc spowodowana zuzyciem. sprezarka sie nie wlacza z tego powodu ze nie ma pradu poza skrzynka... ale wyczyscilem wszystkie styki i probowalem rozkrecic nawet ta skrzynke lecz dalej sie przestraszylem ;D za diuzo tam tych wszystkich kabelkow... i nie mam pojecia gdzie moze uciekac prad...
A sam uklad napelniony byl azotem w celu sprawdzenia szczelnosci ale z tego co mi mowil to gdyby byl prad to mozna sprawdzic czy sprezarka sama w sobie dziala. a nie wiesz jaki konkretnie musi t byc przekaznik?

Wieprz 

Wysłany: 24-06-2008, 21:41   

marcinjankes napisał/a:
A sam uklad napelniony byl azotem w celu sprawdzenia szczelnosci ale z tego co mi mowil to gdyby byl prad to mozna sprawdzic czy sprezarka sama w sobie dziala

Jeśli u Ciebie układ był napełniony i sprężarka się nie załączała, to musiałbyś sprawdzić styki w skrzynce, przekaźniki, czy nic się nie spaliło. Schematy skrzynki sa w dziale Download.
marcinjankes napisał/a:
jaki konkretnie musi t byc przekaznik

Chyba zwykły 20A, z czterema blaszkami na spodzie - tak wnioskuję ze schematu.

** Dodano: 24-06-2008, 22:51 **
Zajrzyj do tego tematu.
Tam masz wyszczególnione czujniki ciśnienia w układzie.
Przeczyść styki tych czujników. Jeśli któryś wskazuje na nieodpowiednie ciśnienie, to sprężarka nie włączy się.
A na pewno włączniki klimy w kabinie działają? Pytam, bo trzeba szukać wszędzie w elektryce. ;)

marcinjankes 

Wysłany: 25-06-2008, 16:48   

Not musze zajrzec do downloadu ale jeszcze nie mam dostepu bo jestem mlodym uzytkownikiem.A czy wlacznik w aucie dziala tego niestety nie wiem gdyz jak to sprawdzic, ale gdy sprawdzaem czy prad dochodzi do skrzynki to wlacznik byl wduszony.
Musze jeszcze raz tam spojrzec i moze cos zacznie dzialac.
Dzieki za odpowiedz pozdrawiam

Wieprz 

Wysłany: 25-06-2008, 17:17   

Sprawdź połączenia między skrzynką a sprężarką i czujniki. Może to tylko styki, a może coś poważniejszego.

marcinjankes 

Wysłany: 25-06-2008, 20:55   

Jutro bede sprawdzal bo dzisiaj juz jest troche pozno ale ze skrzynki prad nie wychodzi...

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-06-2008, 07:19   

Zawsze możesz zasterować sprężarką na ostro z pominięciem całej skrzynki. Poza tym jest ogólnie kilka powodów nie załączania się sprężarki - ubytek czynnika, uszkoczony presostat, zwalona elektryka :) innych opcji w Twoim przypadku nie ma bo masz najprostszy układ jaki może być.

JCB 3CX Contraktor

marcinjankes 

Wysłany: 26-06-2008, 11:18   

tylko zeby wlaczyc ja a krotko to tak musze miec w srodku czynnik a ja sprawdzaelm tylko szczelnosc. ogolnie sprawa jest taka ze nie wychodzi prod na te kable ktore podlaczam do sprezaski wiec najpierw chce zevby tam doszedl a pozniej dalej chce dopiero w nia inwestowac bo szkoda siana n anapelnianie jesli okaze sie ze np sprezarka bedzie popsuta...

** Dodano: 26-06-2008, 22:23 **
Czy ktos podpowie mi ktory to schemat skrzynki klimatyzacji?

Adam1971 

Wysłany: 07-07-2008, 18:02   

Post wyżej przeczytałem to znaczy że nie masz klimy nabitej?

Co do przekaźników to na nich masz narysowane jak styki się łączą w sklepie dopasujesz. Bo były przekaźniki zamykające i otwierające układ. To znaczy jak podasz prąd na cewkę przekaźnika to jedne załączały układ a inne wyłączały.

Co do sprzęgła sprężarki to nie kupuj od razu tylko sprawdź na krótko sprężarkę.

Sprężarkę możesz spokojnie podłączyć na krótko nawet bez czynnika tylko żeby silnik nie był włączony zobaczysz wtedy czy działa sprzęgło sprężarki czy je dociska. Prąd sprężarki mogą odłączyć dwa czujniki od niskiego brak czynnika lub od wysokiego ciśnienia np. jak jest bardzo gorąco i stoisz w korku lub jeżeli nie działa wentylator przy chłodnicy to ci odłączy sprężarkę bo za duże ciśnienie wtedy jest w układzie. Sprawdź sobie miernikiem czujniki przy klimie czy mają przejście czy nie. Jak dobrze pamiętam czujnik od niskiego powinien mieć przejście (przy braku czynnika odłączy sprężarkę, wyłącza się). A od wysokiego ciśnienie ten z czterema kabelkami na wyjściach 3 i 4 powinien mieć przejście, a na wyjściach 1 i 2 (nie ma przejścia) chyba że jest za duże ciśnienie wtedy się załącza i odłącza sprężarkę. Oczywiście wszystko przy nabitej klimie. Jeżeli nie masz nabitą klimatyzację to żaden czujnik nie ma przejścia i nie będziesz miał prądu na sprężarce.

Odpowiedz do tematu