Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Do czego te wszystkie kable?
Autor Wiadomość
mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 25-03-2005, 14:16   Do czego te wszystkie kable?

Mam pytanie. Do instalacji radiowej w Tipo idzie jedna gruba wiązka kabli która się rozwidla na 3 wtyczki. Jedna to zasilanie (+ i -) oraz głośniki, a pozostałe dwie to: 4 kable na zwykłym złączu i śmieszna płaska wtyczka z chyba 8 czy 10 przewodami.
Do czego zatem służą te wszystkie pozostałe kable. Może ukryty włącznik do ukrytej turbiny? Nie chodzi o przewody zasilające zapalniczkę bo ta jest oświetlona.

Czy wiecie do czego służą 3 błękitne kable w radiu SONY? Są to kable których przeznaczenia tez nie mogę się doszukać. Zasilanie i zasilanie stałe jest, głośniki itp. też. Pilot jest chyba z boku na gnieździe jak jack.
     assistance   Moneta

andrzejdg 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-03-2005, 00:06   

Napewno jeden błękitny kabelek przy radiu Sony to kabelek do podłączenia wzmacniacza fal radiowych. Z mojego radia został nistety tylko kabelek bo był przylutowany. A radio sobie ktoś pożyczył jakiś miesiąc do tylu i raczej już mi go nie odda :/. Co do kabelków to nie mam pojęcia jak to jest w Tipo bo mam Temperówke.

Pozdrawiam.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-03-2005, 23:37   

Nie wiem czy przypadkiem jeszcze jeden z nich nie jest od impulsu na elektryczna antene (wysiwanie/wsuwanie).
Po drugie CHYBA powinna byc nalepka na radiu z oznaczeniami kabli.

Co do kostki to ja mam 2 (Tempra) jedna 4 zyly (+, - i jeden glosnik) na drugim 6 gniazd (pozostale 3 glosniki).

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-03-2005, 10:34   

Jesli to Sony to napewno jeden to automatycznie wysuwana antena ale koloru nie pamietam bo Soniaka mialem dwa lata temu.
I jeszcze ktores sa do Joysticka.

assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 28-03-2005, 13:23   

Niestety nie ma żadnej informacji na temat kabli, ani naklejki, ani opisów na kablach. Jest tylko PRE AMP 5A. To wszystko. Instrukcji nie mam, bo kupiłem już bez instrukcji.
joustick jest chyba zasilany z gniazda zamontowanego z tyłu.
Podejrzewam impuls do anteny oraz sterowanie subwooferem (radio ma taką funkcję), ale nie znam przeznaczenia trzeciego kabla.
W jaki sposób podłaczone jest ten wzmacniacz sygnału? Wszystkie kable nie mają prądu więc chyba nie są do zasilania. Może własnie trzeba podłączyć pod prąd?
Sam nie wiem, ale radio jak jest ściszone (1-2 lub 3) to szumi. Dzieje się tak nawet przy CD. Szumi w trakcie utworu i znika na chwilkę, jak zmieniają się utwory.
     assistance   Moneta

andrzejdg 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-03-2005, 13:40   

Z wzmacniacza sygnału wychodzą dwa kabelki. Jeden idzie do plusa a drugi właśnie do jednego z niebieskich kabelków. Tak bynajmniej mi się wydaję. Jak be\ędę w okolicach auta to sprawdzę i ewentualnie się poproawię :)

Pozdrawiam.

gringo105 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 28-03-2005, 20:05   

http://elektron.pol.lubli...able1/kable.htm
Spróbuj tutaj może znajdziesz swoje radio.
     assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 29-03-2005, 15:19   

Wychodzi na to że jeden niebieski służy do wzbudzenia anteny, drugi do ustawiania wzmacniacza, ale nie antenowego tylko do głośników, a trzeci do ściszania radia kiedy podłączony jest zestaw głośnomówiący. To już wiem.
No ale do czego służy ta płaska wtyczka która jest razem z zasilaniem do radia? Ma chyba 10 wejść. Do czego to może być? Zestaw głośnomówiący? Ukryta klimatyzacja? :)
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-03-2005, 21:42   

też mam tą wtyczkę i parę innych pod popielniczką al do czego są to chyba tylko konstruktor wie :lol:

mkaminski100 

Wysłany: 29-03-2005, 22:54   

Ja mam nadzieję że to sterownik do ukrytej klimatyzacji i zabudowanej wewnętrznej turbiny wielkiej mocy :lol:
Poważnie to byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozwikłał tą zagadkę...
     assistance   Moneta

Tomilee 

Wysłany: 30-03-2005, 21:29   

Te kabelki mogą być do jakiegoś firmowego radia które montowali za dopłatą

mkaminski100 

Wysłany: 30-03-2005, 21:44   

Tylko co jest jeszcze potrzebne do nawet zaawansowanego radia fabrycznego? Instalacja wygląda na oryginalną, więc wątpię, że w 93 roku montowali w Tipo jakies zestawy głośnomówiące. Dodatkowego wyświetlacza tez tam nie ma...
Mam wszystkie kable potrzebne do działania radia w podstawowej wtyczce (+,-, 2głośniki) . Druga to chyba kable na tył, ale na tyle ich nie widzę (może gdzieś schowane, albo ucięte).
     assistance   Moneta

Tomilee 

Wysłany: 30-03-2005, 23:00   

Ja też nie miałem oryginalnych kabli do tyłu. Trzeba by w schematach poszukać po jakiego są te kable, bo na pewno nie są po to że ktoś zostawił :)

mkaminski100 

Wysłany: 08-04-2005, 22:01   

Ostatnio dokładnie obejrzałem sobie tą trzecią wtyczkę i jest jak napisałem płaska a gniazdo do niej musiało by byc wyposażone w okrągłe bolczyki, grubości ok 1mm. Wszystkich kabli dochodzących do wtyczki jest 8 i są to po kolei: żółty z czerwonym, czarny, żółty z nieb.,żółty z czar., brąz z białym, nieb. z czerw., czarny z czerw., niebieski z białym.
Odkryłem przez przypadek, że jesli podłaczę pod kabel brązowy z biały prąd to tak jakby przekręcić stacyjkę, wszystko się włącza!! Kabel ten ma prąd po właczeniu stacyjki.

Macie jakieś sugestie co to może być? Wg mnie pasują tylko 3 rzeczy: złącze serwisowe (ale u mnie są chyba 3 kable koło komputera), zestaw głośnomówiący lub autoalarm.
Dodatkowo mam poprowadzony jakby tez oryginalnie biały kabel z szarym koło akumulatora który idzie w luźnej koszulce.
Czy ktoś też takie coś posiada, bo ja nie chcę rozmontowac auta, żebi się dokopac co to może być...
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu