|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Do czego te wszystkie kable? |
Autor |
Wiadomość |
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 25-03-2005, 14:16 Do czego te wszystkie kable?
|
|
|
Mam pytanie. Do instalacji radiowej w Tipo idzie jedna gruba wiązka kabli która się rozwidla na 3 wtyczki. Jedna to zasilanie (+ i -) oraz głośniki, a pozostałe dwie to: 4 kable na zwykłym złączu i śmieszna płaska wtyczka z chyba 8 czy 10 przewodami.
Do czego zatem służą te wszystkie pozostałe kable. Może ukryty włącznik do ukrytej turbiny? Nie chodzi o przewody zasilające zapalniczkę bo ta jest oświetlona.
Czy wiecie do czego służą 3 błękitne kable w radiu SONY? Są to kable których przeznaczenia tez nie mogę się doszukać. Zasilanie i zasilanie stałe jest, głośniki itp. też. Pilot jest chyba z boku na gnieździe jak jack. |
|
|
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-03-2005, 00:06
|
|
|
Napewno jeden błękitny kabelek przy radiu Sony to kabelek do podłączenia wzmacniacza fal radiowych. Z mojego radia został nistety tylko kabelek bo był przylutowany. A radio sobie ktoś pożyczył jakiś miesiąc do tylu i raczej już mi go nie odda :/. Co do kabelków to nie mam pojęcia jak to jest w Tipo bo mam Temperówke.
Pozdrawiam. |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-03-2005, 23:37
|
|
|
Nie wiem czy przypadkiem jeszcze jeden z nich nie jest od impulsu na elektryczna antene (wysiwanie/wsuwanie).
Po drugie CHYBA powinna byc nalepka na radiu z oznaczeniami kabli.
Co do kostki to ja mam 2 (Tempra) jedna 4 zyly (+, - i jeden glosnik) na drugim 6 gniazd (pozostale 3 glosniki). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-03-2005, 10:34
|
|
|
Jesli to Sony to napewno jeden to automatycznie wysuwana antena ale koloru nie pamietam bo Soniaka mialem dwa lata temu.
I jeszcze ktores sa do Joysticka. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 28-03-2005, 13:23
|
|
|
Niestety nie ma żadnej informacji na temat kabli, ani naklejki, ani opisów na kablach. Jest tylko PRE AMP 5A. To wszystko. Instrukcji nie mam, bo kupiłem już bez instrukcji.
joustick jest chyba zasilany z gniazda zamontowanego z tyłu.
Podejrzewam impuls do anteny oraz sterowanie subwooferem (radio ma taką funkcję), ale nie znam przeznaczenia trzeciego kabla.
W jaki sposób podłaczone jest ten wzmacniacz sygnału? Wszystkie kable nie mają prądu więc chyba nie są do zasilania. Może własnie trzeba podłączyć pod prąd?
Sam nie wiem, ale radio jak jest ściszone (1-2 lub 3) to szumi. Dzieje się tak nawet przy CD. Szumi w trakcie utworu i znika na chwilkę, jak zmieniają się utwory. |
|
|
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-03-2005, 13:40
|
|
|
Z wzmacniacza sygnału wychodzą dwa kabelki. Jeden idzie do plusa a drugi właśnie do jednego z niebieskich kabelków. Tak bynajmniej mi się wydaję. Jak be\ędę w okolicach auta to sprawdzę i ewentualnie się poproawię
Pozdrawiam. |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
gringo105
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-03-2005, 20:05
|
|
|
http://elektron.pol.lubli...able1/kable.htm
Spróbuj tutaj może znajdziesz swoje radio. |
_________________ -SREBRNA STRZAŁA-1,6S`95 LPG- sprzedana
VECTRA KOMBI 1,6 16V `97 LPG sprzedana
teraz VW Passat kombi 1.8 00 LPG |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 29-03-2005, 15:19
|
|
|
Wychodzi na to że jeden niebieski służy do wzbudzenia anteny, drugi do ustawiania wzmacniacza, ale nie antenowego tylko do głośników, a trzeci do ściszania radia kiedy podłączony jest zestaw głośnomówiący. To już wiem.
No ale do czego służy ta płaska wtyczka która jest razem z zasilaniem do radia? Ma chyba 10 wejść. Do czego to może być? Zestaw głośnomówiący? Ukryta klimatyzacja? |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 29-03-2005, 21:42
|
|
|
też mam tą wtyczkę i parę innych pod popielniczką al do czego są to chyba tylko konstruktor wie |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 29-03-2005, 22:54
|
|
|
Ja mam nadzieję że to sterownik do ukrytej klimatyzacji i zabudowanej wewnętrznej turbiny wielkiej mocy
Poważnie to byłbym wdzięczny gdyby ktoś rozwikłał tą zagadkę... |
|
|
|
|
Tomilee
|
Wysłany: 30-03-2005, 21:29
|
|
|
Te kabelki mogą być do jakiegoś firmowego radia które montowali za dopłatą |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 30-03-2005, 21:44
|
|
|
Tylko co jest jeszcze potrzebne do nawet zaawansowanego radia fabrycznego? Instalacja wygląda na oryginalną, więc wątpię, że w 93 roku montowali w Tipo jakies zestawy głośnomówiące. Dodatkowego wyświetlacza tez tam nie ma...
Mam wszystkie kable potrzebne do działania radia w podstawowej wtyczce (+,-, 2głośniki) . Druga to chyba kable na tył, ale na tyle ich nie widzę (może gdzieś schowane, albo ucięte). |
|
|
|
|
Tomilee
|
Wysłany: 30-03-2005, 23:00
|
|
|
Ja też nie miałem oryginalnych kabli do tyłu. Trzeba by w schematach poszukać po jakiego są te kable, bo na pewno nie są po to że ktoś zostawił |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 08-04-2005, 22:01
|
|
|
Ostatnio dokładnie obejrzałem sobie tą trzecią wtyczkę i jest jak napisałem płaska a gniazdo do niej musiało by byc wyposażone w okrągłe bolczyki, grubości ok 1mm. Wszystkich kabli dochodzących do wtyczki jest 8 i są to po kolei: żółty z czerwonym, czarny, żółty z nieb.,żółty z czar., brąz z białym, nieb. z czerw., czarny z czerw., niebieski z białym.
Odkryłem przez przypadek, że jesli podłaczę pod kabel brązowy z biały prąd to tak jakby przekręcić stacyjkę, wszystko się włącza!! Kabel ten ma prąd po właczeniu stacyjki.
Macie jakieś sugestie co to może być? Wg mnie pasują tylko 3 rzeczy: złącze serwisowe (ale u mnie są chyba 3 kable koło komputera), zestaw głośnomówiący lub autoalarm.
Dodatkowo mam poprowadzony jakby tez oryginalnie biały kabel z szarym koło akumulatora który idzie w luźnej koszulce.
Czy ktoś też takie coś posiada, bo ja nie chcę rozmontowac auta, żebi się dokopac co to może być... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|