Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sedici Składak
Autor Wiadomość
Tipo-14000 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-03-2008, 21:12   Sedici Składak

Czy opłaca się takie kupić ?

ABS , Wspomaganie , Pełna elektryka , Jeżdzący , ważne OC i Badania , Czerwony , ogólnie ładny za 2500 z, składak ?

Jak myślicie ?

maro.marek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-03-2008, 21:27   

a jakies fotki masz bo trudno ocenic?

Tipo-14000 

Wysłany: 16-03-2008, 21:41   

Tylko ta, jutro napstrykam wiecej .

Ponoć sedici jest od 1992 , ale kolega ma z 1991 :sciana:

To jak to w końcu jest ? :)

krzycho00 

Wysłany: 16-03-2008, 21:44   

tipo14000a pamiętasz to co ja ci wysłałem też było 1991 więc chyba od 91 wychodziły
     assistance   Moneta

Tipo-14000 

Wysłany: 16-03-2008, 21:48   

Tak pamiętam ,białe już sprzedane , ale to jakoś wydaje mi się ciekawsze za tą samą cenę , więc się pytam czy składak to aż taka duża różnica . Totalnie się na tym nie znam :(

krzycho00 

Wysłany: 16-03-2008, 21:54   

składak to znaczy że mogło być przywiezione w częściach z zagranicy ale mogło być i tak ze było całe tylko w latach (jeśli się myle to mnie poprawcie) 1996-7 po prostu wbijali w dowód co 3 przyprowadzonemu autu choć tylko koła miało odkręcone . osobiście mój brat miał składaka forda transita i autko niczym sie nie różniło od innych było z 1992 roku a w dowodzie było 1997 . tylko po tym wszystkim została taka mentalność że do składaków że są tańsze i ciężej sprzedać choć tak naprawdę większość tych aut była sprowadzona w całości
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 16-03-2008, 21:54   

Tipo-14000 napisał/a:
więc się pytam czy składak to aż taka duża różnica .

Była już o tym dyskusja ale powtórzę, składak to auto rozebrane przed granicą i złożone w Polsce.
Cel :arrow: ominięcie przepisów celnych.
Możliwość rejestracji składaków trwała niedługo, ok. roku.
Sam osobiście nigdy bym składaka nie kupił ale decyzja należy do Ciebie.

assistance   Moneta

Tipo-14000 

Wysłany: 16-03-2008, 22:01   

Ja go raczej napewno nie będe sprzedawał . Wydaje mi się , że jak coś będzie w nim nie tak , to i tak wersja sedici ma troche elektryki i bajerów . Zawsze z 1200 zł się zwróci .

Też nie jestem przekonany do składaków , ale tylko dla tego że ktoś tam coś kiedyś powiedział .

Co do sedici ... autko od małżeństwa , nie od handlarza , jeżdżą nim , chcą sprzedać .

Jak dla mnie to lepsze niż kupienie auta które trzeba doremontować , albo nie odpala bo trzeba wymienić pierdołe za 10 zł , albo np sedici bez wspomagania ...

Szczerze , od 2 tygodnii obejrzałem (czy to na zdjęciach czy na live) z 15 sedici , i tylko ten wygląda normalnie , w każdym innym coś nie grało :(

Dupa z tym Sedici jak nie wiem , każdy kombinuje na maxa ...

** Dodano: 16-03-2008, 22:04 **
Super Grzesiek , jutro będe go na life oglądał , rano wstawie fotki z zewnątrz , a koło południa z wnętrza i silnik . Zawsze może się okazać ( już to widziałem , że koleś sprzedawał 2.0 16v a miał 2.0 8v) ,że to nie Sedici .

Jutro będą fotki , dzięki za pomoc wszystkim !!

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 16-03-2008, 22:01   

Witam.
Sedici wychodziły juz w 1991roku.
Teraz cos o aucie z fotki, napewno mialo przygode, walniete gdzies przodem bylo, widac to po nieoryginalnej atrapie, trzeba obejzec dokladnie podluznice i przednie wzmonienia, kolejna ciekawa sprawa to ze stoi na stalówkach, minimalna felga jaka wchodzi na seryjne hamulce 285mm w sedici to 15cali, a 15cali stalowke fiata ciezko bardzo trafic a kolko na zdjeiu wyglada mi raczej na 14tke wiec chyba cos bylo modzone i tutaj.
Poproś o dokladnefotki tego auta ze wszystkcih stron, pod maską, wnetrze, sedici znam od podstaw wiec na podstawie nawet zdjec uda nam sie duzo o aucie dowiedziec.

pzdr. Grzesiek

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

unknown 

Wysłany: 16-03-2008, 23:59   

hmm.. ciekawe, sedici kolejne u nas w mieście, jeszcze koło gazowni sądząc z obrazka, przejeżdżałem nieraz a go nie widziałem... trza się przyjrzeć kiedyś przelotem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tipo-14000 

Wysłany: 17-03-2008, 07:03   

Pierwsze wrażenie . Masakra , tj w porównaniu do mojego . Przedni zderzak przykręcony śrobkami po bokach - pewnie połamane plastiki mocujące , środek recaro ale przykryty pokrowcami więc nie widziałem stanu foteli , obrotomierz ma wskazówkę na 10 a nie 0 = cafany licznik , połamane lusterka , tylnia klapa wykrzywiona , zamek w pozycji otwartej , wyłamany zamek od kierowcy , lakier nawet ok ale jest cały obłocony więc dopiero po umyciu coś można cobaczyć , rudej nie spostrzegłem ale jestem po 24 godzinninej służbie i szczerze mało co się dokładnie przyglądałem .

Narazie z zewnątrz :

Zdjęcia robione o 6:00 rano temu takie niebieskawe :)

Specjalnie dla Gregora HIGH RES , aha koła są 15 cali

Pisać opinie popołudniu będe miał zdjęcia silnika i wnętrza .

ego 

Wysłany: 17-03-2008, 07:30   

Tipo-14000, daj sobie spokój z tym autem bo to szrot...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Tipo-14000 

Wysłany: 17-03-2008, 11:04   

Tez tak uważam , ale raczej nie znjde za 2000zł jeżdżacego sedici u mnie w Bielsku ... Tak mi się wydaje . i tak każde auto tego typu jest do remontu , więc im taniej się go kupi tym lepiej , chyba :)

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 17-03-2008, 11:18   

Tipo-14000 napisał/a:
więc im taniej się go kupi tym lepiej , chyba

Zależy ile ten remont pochłonie kaski i nerwów.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 17-03-2008, 11:20   

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z tego co oznacza sedici do remontu...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 17-03-2008, 11:30   

ego napisał/a:
co oznacza sedici do remontu...

oprócz tego że kupa czasu i kasy na czesci to .... :cenuzra:

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Alfista 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 17-03-2008, 11:39   

moim zdaniem jesli szpary pomiedzy poszczególnymi elementami karoserii sie zgadzają i silnik jest na chodzi mozesz z niego zrobic jeszcze ludzi ale na pewno z 3 tys trzeba wrzucic jesli przy lakierze nic nie trzeba grzebac a tylko technicznie i przywrocic mu wszystkie detale sedici...

Tipo-14000 

Wysłany: 17-03-2008, 11:50   

Tak zdaje sobie sprawy , że trzeba dorzucić 3 tysiące . Staram się tylko wytłumaczyć , że NIE MA DZIŚ auta SEDICI nie do remontu :) Na tym forum były/są 3 ogłoszenia i każde trzeba było zrobić , a to tylko wierzchołek góry lodowej . Dlatego jeśłi kupować , to jak dla mnie najtanszy ,który nie był cały rozbity , silnik ma jako taki i się bawić . Możn a też kupić picówke za 4 - 5000zł i za rok remontować .

To moje zdanie , no chyba ,że ktoś ma super stan sedici i sprzedaje to czekam na propozycje :) (super stan czyli nie trzeba go remontować) :)

;D

a z sedici to ja potrzebuje tylko silnik + wyposażenie seryjne :) reszta i tak będzie usuwana , zderzaki , facelifting itp , kolor.

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-03-2008, 11:52   

rozumiem ze szukasz czegos mocnego a zarazem niedrogiegoalternatywnie dla sedici moge zasugerować coś takiego

Tipo-14000 

Wysłany: 17-03-2008, 11:59   

To musi być tipo .

Do swojego 1.4 dołożyłem z 8000 zł , i naprawde wyglądał gorzej , dużo gorzej od tego . Jedyną zaletą było to że miał kilka rzeczy nawych koło silnika . Potem został tylko warsztat i jazda , 3 latka go strugałem ale rok miałem przerwy (przeprowadzka) .

Potrzebuje auto do "zabawy" to jest do naprawy , żeby coś w nim strugać . Dlatego postanowiłem że będzie to sedici , na chodzie i ten w sumie nie pasuje mi tylko , że jest składakiem :|

Pozatym kupując sedici ryzukuje to samo przy każdym , nawet kupując od was , więc można kupić/sprowadzić autko za 5 - 8 tysięcy i się powiesić stwierdzając jak pięknie było przypicowane , albo kupić za 2000 i być 2000 w plecy .

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-03-2008, 12:18   

kupując sedici masz 99% pewności że coś było robione. Bardzo trudno jest dostać taki samochów woryginalnym i dobrym stanie.
sam fakt dostępnosci czesci.Małe puk i już nie dostaniesz zderzaka czy grilla wiec wstawiaja jakie wpadną w rece.To samo ze siatłami.
pomijam już rzeczy takie jak elementy silnika ....

wiec moze szukaj jak najtaniej w oboetnym stanie i odrestauruj go.

Alfista 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 17-03-2008, 12:31   

widze ze ten czarny 3d jeszcze aktualny wiec chyba lepiej darowac sobie składak i brac czarnego

zaletą tipo jest jego unikatowość i niepozorność :D

Tipo-14000 

Wysłany: 17-03-2008, 12:50   

Czarny NIE JEST na chodzie . Silnik lezy koło auta , do wymiany jest sprzęgło :) rozrząd :) wahacze :) i wtedy jak już zapłacisz za poskładanie i naprawę , siadasz modlisz się żeby odpalił :) Nie licze ile musiałbym dać za lawete do kropkowic

Pozatym ja niechce Tampona ( 3D )

Zaraz ide go sobie dobrze oglądnąc z moim mechanikiem , ocywiście sprzedający musi się zgodzić na wjazd na kanał i sobie go oglądniemy , gdzie był uderzony i jak bardzo .

Nie ma co rżnąć głupa, Sedici nie jest dla ludzi którzy chcą mieć auto do jeżdżenia . Od tego sa 1.4 i 1.6 . Ktoś kto się porywa na takie autko , musi się liczyć z naprawami rzedu tysięcy złotych , więc lepiej kupić mi takie za 2000 , przejchać się nim oblukać go , niż takie które nie odpala .

Takie moje zdanie , jak to napisał Grzesiek , auto trzeba sobie zbudować . I tak jeśli go kupie to go rozborę na częsci , więc bedzie 100 % składakiem . Rozbiorę ,żeby dokłądnie go oglądnąć i możliwe że zmienić kolor :) Wszystko będzie zależało od tego jak będzie się zachowywał silnik + skrzynia :)

30 dni nie musze go ubezpieczać , więc jak się rozleci to pujdzie na części , jedne na allegri inne do mojego tipka i będe 1000 zeta w plecy - i to u mnie jest najważniejsze - czyli ile moge być max w plecy a nie ile będe musiał dołożyć !!

ego 

Wysłany: 17-03-2008, 12:54   

RobertWroc napisał/a:
pomijam już rzeczy takie jak elementy silnika

a z tym to akurat nie ma najmniejszego problemu,wszystkie części są jak najbardziej dostępne w porządnych sklepach czy hurtowniach... W piatek na allegro jeszcze było czarne tipo 2.0. Front miał jak w sedici,ale zastanawia Mnie to bo nie miał szyberdachu... cena była 2500 zł,napisałem meila i gośc mi zszedł do 1600 zł 8) jak chcesz to dam Ci kontakt do Niego,moze go jeszcze nie sprzedał...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Tipo-14000 

Wysłany: 17-03-2008, 12:58   

EEE a skąd on był ? :) I czy był na chodzie ? Opisz jak możesz :) Byłbym bardzo wdzięczny :)Aha ale to było sedici 2.0 16v czy 2.0 8v ? :)

Odpowiedz do tematu