Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Żarówki w Twoim aucie. Czy są dobre?

Na które żarówki padł Twój wybór? Dlaczego?
Hella Blue Light
0%
 0%  [ 0 ]
Hella Long Life
0%
 0%  [ 0 ]
Osram Bilux
0%
 0%  [ 0 ]
Osram Cool Blue
0%
 0%  [ 0 ]
Philips Blue Vision
25%
 25%  [ 3 ]
Philips NightGuide
16%
 16%  [ 2 ]
Tungsram Megalight
8%
 8%  [ 1 ]
Tungsram Super Blue
0%
 0%  [ 0 ]
Inne żarówki
50%
 50%  [ 6 ]
Głosowań: 12
Wszystkich Głosów: 12

Autor Wiadomość
Wieprz 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 06-03-2008, 21:45   Żarówki w Twoim aucie. Czy są dobre?

Witam.

Celem ankiety jest poznanie, jak wygląda sprawa używanych żarówek lamp przednich w naszych autach.
Chodzi głównie o zobrazowanie, jakie żarówki są najczęściej używane.
Oczywiście poza wyborem proszę o komentarz, spostrzeżenia dotyczące używanych żarówek, dlaczego wybór padł na te a nie na inne, jak ma się sprawa z oświetleniem drogi w nocy, w trudnych warunkach.
W ten sposób można nie tylko dowiedzieć się, które żarówki mają najlepszy stosunek ceny do jakości, ale co ważne, takie informacje mogą pomóc innym dokonać wyboru jakże ważnych elementów w naszych autach. ;)

Starałem się wybrać po dwa typy żarówek z najczęściej wybieranych firm.
Ale dodałem też opcję "Inne żarówki" dla tych, którzy preferują inne firmy. Jednocześnie proszę o podanie, jakie inne żarówki używacie (w przypadku wybrania opcji "Inne").
Postanowiłem również, by ankieta nie miała terminu zakończenia. Powodem takiej decyzji jest możliwość późniejszego dodawania opinii o żarówkach używanych lub zmienionych na inne. W ten sposób temat może być cały czas aktualny a wyniki mogą się zmieniać w zależności od postanowień użytkowników aut.

Zatem zapraszam do wzięcia udziału i dodawania swoich opinii - o wadach, zaletach, jak i o zamiarach wymiany (w przypadku takiej chęci) żarówek. ;)

Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 06-03-2008, 21:58   

oczywiście Philips NightGuide... najlepsze żarówy jakie miałem a było ich trochę... jak ktoś lubi niebieską poświatę niech bierze Bluevision tyle że one nie sprawdzają się podczas deszczu... NightGuide sprawdzają się w każdych warunkach :D szczerze polecam

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-03-2008, 22:01   

Miałem BlueVisiony Philipsa i były bdb. Cena też była bdb dlatego teraz mam Tungsramy Megalight +30% i też są niczego sobie.

Philipsy bardzo ładne i białe światło dawały. Tungsramy są ciut gorsze. Dają też ładne światło. Cena jest 3 razy mniejsza dlatego je wziąłem ;)

Wieprz 

Wysłany: 06-03-2008, 22:10   

Sapphiron napisał/a:
nie sprawdzają się podczas deszczu

Masz rację. Mam podobne żarówki i nie jest dobra widoczność.

miszko napisał/a:
Tungsramy są ciut gorsze

Światło dają białe? No i jak w deszczu się sprawdzają? Fakt, cena niska, a parametry nie są złe. :)

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-03-2008, 22:13   

Jak zmieniałem żarówki to włączyłem światełka. Jeden reflektor był na Philipsach drugi na Tungsram.
Widać było, że Philips ma ciut bielsze światło (co mi się bardziej podobało). Jeśli chodzi o jakość oświetlania drogi to jakiś zauważalnych różnic nie widziałem.

Philipsy są dobre, ale ta cena...
Rok na nich pojeździłem i mi się przepaliło włókno od krótkich w jednej żarówce. Na Tungsramach śmigam już też z rok, a teraz ciągle na światłach się jeździ i jeszcze świecą.

evillysy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-03-2008, 22:16   

Ja tam mam zwykłe ,,NARVA,, Takie były od ,,nowości,, i na razie nie mam potrzeby zmieniać bo dobrze świecą
     assistance   Moneta

Wieprz 

Wysłany: 06-03-2008, 22:19   

W testach widziałem, że parametry Hella Light Power są lepsze od Philips Blue Vision.
Ale jakoś nie mogę znaleźć Light Power na Allegro. Może zamiast Light Power Hella wprowadziła Long Life +30%? :? Może ktoś wie?

Hmm, jeśli nie ma znaczącej różnicy w oświetlaniu drogi, tylko bardziej bielsza barwa, to nie ma moim zdaniem sensu przepłacać za Philipsy. 8)

luki21 

Wysłany: 06-03-2008, 22:20   

ja mam PHILIPS ale jakie to nie wiem bo przywiozłem je z Holandii ale powiem ze świecą bardzo jasno coś w podobie do BLUE

jeżdżę na nich już drugi rok i jakoś zmiany nie wymagają
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

Sapphiron 

Wysłany: 06-03-2008, 22:21   

Wieprz, bluevison może i sa przepłacone ale Nightguide nie... widziałem parę testów, sam testowałem pare firm i jednak Nightguide są najlepsze z takich ogólnie dostepnych...

assistance   Moneta

Wieprz 

Wysłany: 06-03-2008, 22:27   

Nie miałem Philips NightGuide, ale ciekawi mnie, jak by świeciły te "3-kolorowe" żarówki. ;)
Ale Tungsramy i Hella, jak czytałem opinie, nie odbiegają od norm i standardów.

Sapphiron 

Wysłany: 06-03-2008, 22:31   

Wieprz, jak się je ustawi porządnie to są super :D

assistance   Moneta

Wieprz 

Wysłany: 06-03-2008, 22:36   

Sapphiron napisał/a:
jak się je ustawi

Niektórzy deb...le na publicznych drogach nawet o tym nie pamiętają (nawet nie wiem, czy mogę przypuszczać, że oni w ogóle WIEDZĄ, że światła TRZEBA regulować :evil: ), już nie wspominając o 100W żarówach. :red_kartka:

Sapphiron, a jak z tymi Philipsami w nocy i deszczu? I rzeczywiście widać te 3 kolory? ;)

Sapphiron 

Wysłany: 06-03-2008, 22:42   

w nocy świetnie, pare razy uratowały mi dupę, bo są naprawdę mocne. Widać 3 lekkie odcienie ale nie tak jak na reklamach że są kolory... bardziej na lampie widać 3 kolory lekko ale tak to wszystko się miesza ale i tak widoczność jest super. w deszczu nie było problemów, nawet w śnieżycę dobrze było widać :)

assistance   Moneta

Wieprz 

Wysłany: 06-03-2008, 22:44   

Hmm, godne uwagi te NightGuide.
Hehe, jak sama nazwa wskazuje, NightGUIDE pokierowały Cię w próbie Twoich umiejętności na drodze? ;)

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 06-03-2008, 22:46   

Philips Vision Plus, takie zaroweczki do tipka zakladalem i swiecily znacznie lepiej niz standardy H4.. tak ze polecam

Sapphiron 

Wysłany: 06-03-2008, 22:48   

Wieprz, tak... uniknąłem przejechania pijaczka który leżał na drodze... gdyby nie moc tych żarówek i zasięg to bym pewnie zauważył go za późno...

assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-03-2008, 08:10   

Zwykłe Blue Vision są ok, ale moje po roku straciły jakby swój kolor. Po założeniu światło było białe, a po roku zrobiło się żółtawe...może jakaś trefna seria :roll:

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-03-2008, 09:10   

Zwykłe Narva za 5,50zł ;)
     Moneta

Emf 

Wysłany: 07-03-2008, 12:09   

Teraz mam BlueVisiony i świecą naprawdę super, jak kupiłem auto to już były założone.
Nie zauważyłem pogorszenia widoczności podczas deszczu.
Nie wiedziałem, że w środku mam BlueVisiony i kupiłem drugi komplet, Osram NightBreaker.
Jak się skopcą Philipsy to je porównam.

Te lepsze żarówki to jednak norma, że szybko padają, pewnie są zbyt wysilone.
Na Osramach na opakowaniu przynajmniej uczciwe zaznaczają takim symbolem zegarka, że NightBreakery świecą połowę tego czasu co standardowa żarówka.

assistance   Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-03-2008, 12:49   

Ja jeżdżę na Philips Extreme Power i są ok.
Po przednio miałem Osram +30% i też byłem z nich zadowolony, ale uważam że te philipsy dają ciut jaśniejsze światło.
Na koniec porównanie:

NightGuide

Extreme Power

Moneta

latarnia 

Wysłany: 07-03-2008, 14:02   

poprzednio miałem tungsramy, a od wczoraj jeżdżę na Philips Blue Vision i jest zadowolony, światło jest bielsze, zobaczymy jak będzie na mokrym
a kupiłem okazjonalnie jako używki za 35 zł z przesyłką (ponoć przejechały tylko około 1 kkm) zobaczymy jak długo posłużą
tungsramy też mogę polecić bo miałem je zarówno w temprze jak i w poprzednim uno i różnica między zwykłymi żarówkami jest zauważalna

www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki
     assistance   Moneta

Sapphiron 

Wysłany: 07-03-2008, 14:08   

Emf, w normalnym deszczu to tak bardzo nie widać... ale jak masz mocniejszy deszcz to ostro załamuje światło i się dziwna poświata na deszczu robi... Nightguide wypadają lepiej w każdych warunkach + mają ciutkę mocniejsze światło

assistance   Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-03-2008, 16:30   

ja mam philips nightguide doublelife, dałem za nie chyba 59zł i jestem mega zadowolony, są naprawdę godne polecenia. bardzo duzo jeżdzę po ciemku (codziennie o 5 do pracy) i w porównaniu do jakiegoś pseudo niebieskiego badziewia które było w autku gdy je kupiłem wypadają niesamowicie. kolorki faktycznie są widoczne jak się przypatrzysz, ciemno żółte do przodu i w lewo aby nie oslepiać kierowców, jasno żółte na wprost i białawe/niebieskawe przed maskę. czy w deszczu czy w śnieżycy jeszcze mnie nie zawiodły.

już robiłem post o żarówkach w dziale "ruch drogowy bezpieczeństwo" wkleiłem tam TEN LINK na tej stronie są zdjęcia różnych żarówek, w tym samym aucie na tej samej drodze - niezłe do porównań

unknown 

Wysłany: 07-03-2008, 17:03   

postojówki etc ręcznej roboty zawsze :D kombinacje flux + giperjasne LED, spoko poświatę dają, nawet przy użyciu z nimi razem standardowych białożóltych żarówek;

normalne - były próbowane "xenon powered uhuhu" różne odmiany za 20 zeta - fajny kolorek może, nawet nie trafiły mi się krzywo świecące, ale ciut krócej świecą i węższym snopem niż 'prawidłowe' żarówki, a podczas deszczu ekhm... nie... więcej nie...

obecnie - Philips GT150 Night Guide i są bdb, co prawda białożółte nieco, standardowe, żadnej niebieskawej pośiwaty czy coś jak niektórzy w katalogach twierdzą, ale świecą ok, dostatecznie daleko i szeroko; nawet w deszczu/śniegu/mgle
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Wieprz 

Wysłany: 07-03-2008, 18:29   

W sumie pomyślałem o takim rozwiązaniu, żeby zakupić i zamontować z Temprze światła do jazdy w dzień (z Wessem, na Allegro ok. 50-60 zł, nie potrzebuję drogich Helli ;P), a te lepsze, mocniejsze żarówki używać tylko wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba (noc, opady, itp.).

Nikt z Was nie miał Helli Long Life albo Light Power? Ponoć w testach żarówki Light Power były lepsze od Blue Vision w przypadku świateł mijania.

Odpowiedz do tematu