|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tarcze hamulcowe |
Autor |
Wiadomość |
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-07-2005, 07:38 Tarcze hamulcowe
|
|
|
Zauwazylem ze mam spory rant na tarczach hamulcowych, no i klocki w trakcie jazdy popiskuja. Przetoczyc tarcze (jaki to koszt z demontazem i montazem?), czy wymienic? Obecne maja przebieg w okolicach 40 tys. km.
A moze by ten rant potraktowac pilnikiem? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-07-2005, 07:46
|
|
|
Zależy ile by tarczy zostało, minimalnie ma być ok 9mm.
Ja bym się nie bawił w przetacznie tylko kupił nowe. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-07-2005, 07:59
|
|
|
Na allegro sa po 80-100 zl komplet (2 sztuki) ja takie kupilem i jest git (Brembo). |
_________________ Była 159.A3.046 Tempra, była Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-07-2005, 09:33
|
|
|
NIGDY NIE TOCZYC TARCZ !!!! nowe kosztuja ok 80zł brembo za sztuke wiec to nie ma sensu! Miałem nauczki z toczeniem tarcz w palio!! teraz to juz wiem
co to toczona tarcza!! Tylko nowe tarcze np brembo.Co do klockow to tez nie warto szczedzic ja stosuje; lucasa,ferodo te dwie firmy zywotnosc bardzo długa8)
PO toczeniu tarcz nigdy nie było dobrze popiskiwania szybkie zuzycie materiału sciernego.
To samo zdanie mam o bebnach tylko nowe
Acha i kontrolowac tłoczki!!!!!! czy nie mają nagaru na gładzi !! tłoczki musza chodzic jak masło i odbijac,jesli tak nie jest nowy tłok i zestaw naprawczy wszystkie gumki ok 60zł
Na nie pełnosprawnych tłoczkach klocki zuzywaja sie znacznie szybciej,popiskuja itp pocierają o tarcz.
Miałem tez przypadek jajowatej piasty w palio!!! tez tarcza biła dzieki temu i tarło PIASTA BYŁA FABRYCZNIE JAJOWATA!!!:evil: |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-07-2005, 10:03
|
|
|
Jestem podobnego zdania jak większość.
Nie polecam bawić się w przetaczanie tarcz tylko zainwestować w nowe.
Koszt nie jest przesadnie duży a tu chodzi o bezpieczeństwo.
Moje auto ma tarcze Brembo i klocki Delphi Lockhead.
Jestem z tego zestawu bardzo zadowolony...
... i wszystkim go polecam. |
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-07-2005, 10:54
|
|
|
Dajecie do badziewiaków to i potem narzekacie.
Ogólnie jak zostaje 10mm (po toczeniu) to można toczyć - bo 9mm to granica
Ojciec jest tokarz, ma tokarnie więc robi mi to bardzo porządnie i nigdy nie narzekam.
A z porządnego toczenia można uzyskać gładkość nawet Ra-1,25 a więc poniżej nowych.
Więc jak mam zrobione super a do tego koszt 0 zł to tocze
Jak nie masz możliwosci zrobienia tego dobrze i do tego masz zapłacić 50zł albo tarcze już są cieńkie to nie ma to sensu |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 05-07-2005, 20:16
|
|
|
GRAFIT napisał/a: | NIGDY NIE TOCZYC TARCZ !!!! nowe kosztuja ok 80zł brembo za sztuke |
Cześć,
Kupiłem na Allegro Brembo za 80 zł ale za parę !
Pozdrawiam,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-07-2005, 20:19
|
|
|
??????????? Para brembo za 80zł ,czy to orginały?? jestes pewny? jesli to orginał to suuper okazja.Nawet mi to troche dziwne ta cena? :-k:-k |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-07-2005, 20:31
|
|
|
GRAFIT napisał/a: | ??????????? Para brembo za 80zł ,czy to orginały?? jestes pewny? jesli to orginał to suuper okazja.Nawet mi to troche dziwne ta cena? :-k:-k |
Oryginal - Brembo przeciez produkuje tarcze w Polsce Szczerze mowiac naczytalem sie w necie sporo krytycznych slow o tanich wyrobach tej firmy... |
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 05-07-2005, 20:59
|
|
|
Cześć,
Oryginał na pewno ale gdzie wyprodukowany - musiałbym sprawdzić. W każdym razie cena mnie nie zdziwiła biorąc pod uwagę, że poprzednie tracze miałem oryginalne (na pewno) Fiatowskie w podobnej cenie (tylko się skrzywiły).
Zresztą generalnie do tego auta części są coraz tańsze, co innego gdyby byly to tarcze wentylowane.
Pozdrawiam,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
Kuba
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-07-2005, 19:07
|
|
|
jabko napisał/a: | Dajecie do badziewiaków to i potem narzekacie.
Ogólnie jak zostaje 10mm (po toczeniu) to można toczyć - bo 9mm to granica
Ojciec jest tokarz, ma tokarnie więc robi mi to bardzo porządnie i nigdy nie narzekam.
A z porządnego toczenia można uzyskać gładkość nawet Ra-1,25 a więc poniżej nowych.
Więc jak mam zrobione super a do tego koszt 0 zł to tocze
Jak nie masz możliwosci zrobienia tego dobrze i do tego masz zapłacić 50zł albo tarcze już są cieńkie to nie ma to sensu |
Jak masz tokarza w rodzinie to możesz przetoczyć, gdyż napewno zostanie to zrobione dobrze.
Natomiast korzystać z tej usługi "na zewnštrz" nie polecam.
Ale z drugiej strony, przetoczone tarcze zawsze będš cieńsze od nowych, a co za tym idzie sš bardziej narażone na odkształcenia termiczne objawiajšce się drżeniem kierownicy podczas hamowania.
Zatem polecam wymianę na nowe. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-07-2005, 20:21
|
|
|
to wszystko zależy jak pisał ktoś wyżej ile na tarczy ma zostać po toczeniu...
jeśli się zbliżasz do grancy (po toczeniu) to lepiej nie, jedynie gdy masz tanio przetoczyć i to rozwiązanie doraźne, a za jakiś czas kupisz normalne tarcze...
mojemu ojcu w innym autku nieraz tarcze toczyli mechanicy, w sumie za grosze bo może z 20-30 zł płacił a orginalne miałby baaaaardzo drogie, z tym, że czasem mu dobrze przetoczyli i długo pięknie śmigały (bo jeszcze dużo zostało) a czasem trzeba było 3 razy poprawiać bo zmaścili, zależy kto robi...
cienkie tarcze lubią się odkształcić to fakt, zwł jak masz ciężką nogę przy hamowaniu (i gazowaniu), wtedy baardzo drażnią te wibracje, a poza tym gorzej autko hamuje...
toczyć - gdy zostanie przyzwoita grubość i tanio przetoczą.
Jak masz już cienkie czy ktoś krzyknie prawie połowę ceny nowych za toczenie - wiadomo - kupuj nowe, nie tocz. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|