|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
świece - szybkie pytanko |
Autor |
Wiadomość |
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-07-2005, 23:41 świece - szybkie pytanko
|
|
|
Witam!
wygląda na to, że moje obecne świeczki torszkę za długo już jeżdżą i szarpie na LPG czasem lekko, więc niespodziewanie trza je wymienić...
z finansami krucho, więc szukałem (i jutro czy właściwie dziś) będę szukał co by tu najtaniej 'póki co' dostać by pojeździło.
Myślałem nad Iskrami, gdzieniegdzie nawet do LPG zachwalanymi (są tanie iskry do LPG specjalnie) ale tu pewien problem - nie wiem czy dostanę takie jakie teoretycznie powinny być.
Wg katalogów do mojej temperki (gaźnik 1.6, 159.A300) powinny być Iskry bodajże FE85PRS.
Na stanie w sklepach są tylko FP85PS w różnych odmianach...
z katalogów -> FP85PS są do Tipo, Uno, Bravo, Brava i inne podobne autka, nawet poldki daewoo inne itp...
tylko te, co są na stanie to FE85PS a nie FE85PRS.
Różnią się tym, że te co wg katalogu 'powinny' być do tempry (te z 'R' w oznaczeniu) mają ponoć jakiś rezystor wbudowany, a te bez 'R', ...PS nie mają rezystora, poza tym rezystorem są identyczne, 0,7 odstęp itp.
Co by się stało , gdyby do Temperki założyć niby te same świece, ale bez tych rezystorów wbudowanych? Czy jednak muszę szukać takich co te rezystory mają?
Wolałbym póki co na teraz świeczki jakieś tanie, byle OK, a nie kupować np boshe za 4 dychy (swoją drogą mam obecnie i się dobrze spisywały i _jeszcze_ starają spisywać)...
znalazłem też bodajże w miarę tanio bodajże Brisk ale jednak nie aż tak tanio...
Co myślicie? Muszą być świeczki z tym rezystorem czy tipkowo-bravowo-itp inne podejdą? jakie ew skutki uboczne? |
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 04:53
|
|
|
Co do swiec to miałem wszystkie:P rodzaje. Najlepsze! tzn zapala na dosłownie pyk ,rozrusznik sekunde chodzi Bosh jakas wersja lepsza niebieski napis dzis sprzawdze bo mam opakowanie i ci powiem typ.Są idealne ale dałem nie całe 50zł .championa tez mi db smykały.
Nie polecam ngk zbytnio był dst ,ponoc ngk najlepiej chodzą w japonczykach.
Dodam ze na tym boszu pali swietnie swieca biała i wypalona bdb
Jak byś chciał
Mam urzywany komplet ngk ok700- 800km na nich smykłem, bo zmieniłem na bosza moge odstapic za grosz.Dałem za nie 50zł chyba 19stki to są typowo do tempry:P.Są jak nowki
co do swiec niby do lpg to mojim zdaniem one mało co sie roznia .Ja polece w tej kolejnosci ;Bosh, ,champion,ngk |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 07:25 Re: świece - szybkie pytanko
|
|
|
Kup tylko takie swice jakie sa przewidziane w katalogu do danego silnika. Polecam Bosche Yttrium Plus - ponad 40 zl komplet; od niedawna tytulem eksperymentu jezdze na Iskrach do LPG - jak narazie wrazenia pozytywne. Jezeli nie mozesz dostac Iskier na miejscu - sprawdz na allegro. Ja tak kupilem, z przesylka wyszlo 28 zl.
PS. Swiece do LPG roznia sie budowa od "zwyklych"- dluzszy gwint - glebiej wchodza do komory spalania, poza tym maja mniejsza przerwe miedzy elektrodami |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 10:39
|
|
|
Własnie to co Marcin poleca ten rodzaj bosha super sprawa!!! rano mi z głowy wyleciała nazwa Na tym smigam po remoncie .Bajka!!! :P:P |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 19-07-2005, 11:38
|
|
|
...będę dziś zaraz nadal szukał iskierek czy innych, byle chodziły OK i tanio... co do NGK to ew. poczekam, wolę na dziś coś na miejscu dostać, a o NGK słyszałem - dobre, _drogie_, niezbyt do tempry+gaz.... więc wolę ich nie brać , ew w ostateczności....
boshe wiem, że dobre, ale iskierki polskie ponoć jakimś cudem im nie ustępują poza ceną... są bdb zrobione, więc iskierki poszukam....
-> ale nadal nikt nie odpowiedział co by się działo, gdyby dać świece identyczne ale bez tego rezystora.. |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 12:58
|
|
|
A kto to moze wiedziec co by sie dzialo W kazdym razie chyba szkoda wydac pieniedzy na darmo. Iskry musza byc dobre, bo to technologia Championa, poza tym "dobre, bo Polskie" Co do allegro - polecam tego goscia, u niego kupowalem: http://www.allegro.pl/sho...php?uid=2331690
Swiece dostalem na nastepny dzien od wplaty pieniedzy |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 19-07-2005, 16:20
|
|
|
w zasadzie sprawa się rozwiązała, bo świece uparłem się mieć już dziś...
szukałem iskier, ale jak pisałem - te z resystorem wykupione, tylko identyczne bez rezystora (a ponoć są do Tipo , Uno i innych stąd jestem ciekaw po co rezystor).....
iskier nie dostałem, ale w jednej hurtowni miła Pani za grosze mi ostatnie Brisk'i sprzedał, znaczy 4,5/szt zamiast ok 8/szt....
Brisk'ów ponoć dużo sprzedają i nie było problemów, słyszałem też pochwały nawet, a producent niby podaje, że 30kkm muszą dać radę... ciekawe ile w tym prawdy, może zostawie te świeczki już do ich końca...
ale pytanei na przyszłość dalej otwarte - może ktoś wie - i się komuś przyda info
-> co by było gdyby w temprze zastosować identyczne niby świece ale bez tego rezystora wbudowanego... (z tylko tą różnicą)...
wg katalogów w temperkach ponoć tylko rezystor te świece mają, a identyczne ale bez rezystora wchodzą do Tipo, Uno, Bravo, Brava i innych fiatów a także poldki , inne daewoo i masa innych autek... hmm... po co ten R |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 19-07-2005, 18:01
|
|
|
unknown napisał/a: | ale nadal nikt nie odpowiedział co by się działo, gdyby dać świece identyczne ale bez tego rezystora.. |
Rezystor w świecy zapobiega zakłóceniom radioelektrycznym i przyśpieszonemu nadpaleniu elektrod.
Świece bez rezystora mogłyby trochę wprowadzać szumu w instalacji radiowej. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 19-07-2005, 18:53
|
|
|
yhy...... i o to chodziło. thx!
czyli autko jeździć by jeździło, zwłaszcza zwykły gaźniczkowy benzyniak....
tylko świeczki się by szybciej raczej spaliły niż normalnie/przeciętnie a w instalacji by mogło bardziej szumieć.... starczy dobre radio z dobrą filtracją (ale taką nawet złomowe no-name każde obecnie dziś ma)... |
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 20:32
|
|
|
ano tak jaka kolega romano napisał rezystor działa głównie przeciwzakłóceniowo. Wolniejsze wzrosty i spadki - tak bardzo popularne słowo "piki". Nienakładanie sie impulsów z układu zapłonowego, cewki i alternatora itp.
Jest to "dość" nowy wynalazek i nie miał on na celu bynajmniej poprawienia pracy radia ale innych systemów samochodu takich jak ABS, ESP itd. Całej elektroniki wrażliwej na skoki sygnału.
I UWAGA.
Jak w katalogu są świeczki z rezystorem do Tempry a do Tipo nie to prawdopodobnie są też inne kable do Tempry i do Tipo. (moje domysły bo niesprawdzałem)
Dlatego też dobrze jest sie trzymać tego co FIAT zaprojektował i nie kombinować świece z R a przewody do świec bez R. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 19-07-2005, 20:37
|
|
|
unknown napisał/a: | starczy dobre radio z dobrą filtracją (ale taką nawet złomowe no-name każde obecnie dziś ma)... |
A ja mam jakiegoś złoma i mimo, że świeczki mam z rezystorem to w pewnym zakresie częstotliwości nieźle mi sieje z zapłonu mam efekt akustycznego obrotomierza |
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-07-2005, 20:44
|
|
|
To możesz mieć z alternatora (też rośnie z obrotami - sprężynki dociskające szczotki, same szczotki, regulator napiecia, samo uzwojenie - wszystko moze być na wykończeniu)
Ponoć zakładają jakieś filtry z kondensatorów na alternator a nawet na cewke ale nie znam sie na tym - tylko słyszałem po prostu.
O zakłóceniach radia kolega unknown pisał rozlegle ostatnio |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 19-07-2005, 21:46
|
|
|
Ale mi to się dzieje na zakresie SW/MW/LW(którymś z nich przy jednej częstotliwości) i w niczym to nie przeszkadza, a wyczaiłem to przez przypadek bawiąc się radiem.
Alternator i reszta jest w porządku, tylko radio mam dziadowskie. |
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 19-07-2005, 22:10
|
|
|
jak z innej beczki - to pisałem o zakłóceniach... mogą pochodzić owszem z alternatora - większość (nawet jak alternator masz w porządku to one tak mają niestety, sieją mocno zakłoceniami,inne alternatory niż nasze typowe są mniej upierdliwe czasem, ale bywają i o wiele gorsze :-) nie jest źle, średnio powiedziałbym), wpływ na nie też , o czym się przekonałem, mają świece same i zapłon (czy dobry czy umierający)... filtry - w każdym nowszym radiu, nawet tandetnym no-name filtry są fabrycznie montowane, zazw. starczy jedna porządna cewka i porządne pojemne kondensatorki + jakieś ceramiczne... w dziadowskich radiach owszem, filtry gorsze lub brak... obecnie w no-name'ach nawet filtry wystarczą, bo wzmacniacze nie są tam zbyt mocne i nie zbierają tak zakłóceń ani typowo z instalacji ani też 'radiowych' (w sumie jakieś pewne fale radiowe pomagające w piskach się wytwarzają..)
na FM trudno to wyczuć, bo głowica daje na wzmacniacz dość mocny sygnał jak się dostroi (lub wycisza go jak nie jest dostrojone na nic radio), a sama głowica śmieci Ci nie zbierze bo to nie te częstotliwości... na długich iśrednich prędzejsię nałożą... choć właściwie ich harmoniczne... nieważne :-) radio też warto sprawdzić,może sama głowica coś do D jush lub rozstrojone poszczególne tory nieco, elektornik Ci pogrzebie jeśli radio warte i coś by pomógł może...
a wracając do tematu świec , choć teraz też z innej nieco strony
założyłem te Briski - i pierwsze wrażenia bardzo OK... choć to zapewne subiektywne , bo przepalone Boshe (ponad 30kkm jeśli nie 40kkm) zawsze gorsze będą...
na Briskach - startuje od razu, nawet zimny, ładnie chodzi, lepiej ogólnie...
jakby minimalnie mniej mulasty/lepiej się zbiera wóz, ale wiadomo, umierający zapłon wpływa na to...
a co od innych słyszałem ,co Brisk'i dłużej już używają - nikt nie narzeka; świeczki rzeczywiście tanie, są ponoć jakoś inaczej posrebrzane i cudowane , że do LPG znakomite, do samego LPG nawet niby lepsze niż typowe Boshe WR6DC, na PB nie wiem, ale niby bdb tesh... obecne Briski spełniają wszelkie te śmieszne normy i rzeczywiście znajomi i ich znajomi na nich pzejeżdżają ponad 30kkm (szukając świec wywiad robiłem czy warto :-) ), nie chodzi tu tylko o fiaty ale inne marki tesh...
a jak będzie w moim pzypadku - będę wiedział za jakieś naście tysięcy km zapewne :-)
nawet gdyby wtedy padły - to i tak na tyle tanie, że bym nie żałował...
to tak jakby ktoś świec za grosze szybko szukał.... [choć gdzieniegdzie za Brisk'i ździerają cale nie grosze, ja dałem 4,5zł/ szt] |
|
|
gaabik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 20-07-2005, 10:11
|
|
|
Ja też niedawno zmieniałem świece z NGK na Brisk.Brisk są to tanie świece (6 zł/szt) i póki co zrobiłem ok.1500 km jest OK.Nie szarpie,pali bardzo dobrze. |
|
|
|
|
Murson
|
Wysłany: 20-07-2005, 14:41
|
|
|
Witam a jakie świece proponujecie założyc do silnika 1,6 MPI? |
_________________ TEMPRA 1,6 m.p.i. 1995 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|