|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Padająca pompa hamulcowa -objawy-wymiana-odpowietrzanie- |
Autor |
Wiadomość |
memo
|
Wysłany: 21-12-2007, 16:55 Padająca pompa hamulcowa -objawy-wymiana-odpowietrzanie-
|
|
|
Akcja dotyczy pompy hamulcowej bez ABS
Objawy:
Lekkie stałe naciskanie pedału hamulca powodowało zejście pedału bardzo nisko i generalnie słabe hamowanie. Silne enrgiczne depnięcie na hamulec sprawiało, że auto hamowało doskonale. Hamulce były odpowietrzane i nic się nie zmieniało.
Przyczyny usterki stwierdzone po rozebraniu pompy:
Zużyte gładzie / korozja, wżery, "narośla"/ w cylindrze pompy hamulcowej oraz wyrobione uszczelki gumowe.
Naprawa w postaci regeneracji czyli wymiany uszczlek mijała sie z celem.
ROZBIÓRKA POMPY HAMULCOWEJ:
Od strony trzpienia jest pierścień segera -wymontować specjalnymi cążkami z okragłymi końcówkami. -wyciągnąć podkładkę metalową i uszczelkę gumowa- wyciagnąć pierwszą sekcję pompy ja wyciagałem kombinerkami bo "narośla" w pompie hamowały tłok.
Wyciągnięcie drugiej sekcji pompy należy wykonywać BARDZO OSTROŻNIE. jest tam napięta silna spręzyna. Sprężynę ściskamy jakimś prętem metalowym lub kołkiem drewnianym i haczykiem z drutu wyciągamy blokadę, która znajduje się na zasilaniu pompy w jedym z gniazd z uszczelką gumową /uszczelkę należy wcześniej wyjąć i mały pireścień dystansowy także/ Późnie powoli popuszczać spręzynę i ...gotowe pompa rozebrana.
Wymiana całej pompy to szybka i prosta sprawa ale... u mnie było inaczej.
Wymieniłem pompę na nową , podłączyłem przewody metalowe, zalałem płynem i pompuję czyli odpowietrzam tradycyjnie tak jak w książce. Udało się uruchomić tylko jedną sekcję pompy czyli prawy tył i lewy przód. tak tak sekcje pompy zasilają hamulce krzyżowo.
Taki stan rzeczy wystąpił ponieważ pompa hamulcowa była zapowietrzona, gdyż odkręcałem jeden zacisk i spłynął cały płyn z przewodu. I niestety nie sposób było napompować płynu w ten przewód za pomocą pompy bo ciągle zasysała powietrze z tego przewodu hamulcowego.
ODPOWIETRZANIE POMPY HAMULCOWEJ:
Wystarczyło do przewodu hamulcowego strzykawką wlać płunu, aż przeleje się odpowietrznikiem przy zacisku hamulcowym i ponownie podłączyć pompę. Warto wlać też płynu /jeśli sam nie napłynie do króćców wylotowych z pompy hamulcowej u mnie napływało w ślimaczym tempie/
A później już tylko pompowanie i odpowietrzanie w tradycyjnej kolejności.
Opisałem to po intensywnych poszukiwaniach w necie kilkakrotnie spotkałem się z takim stanem rzeczy czyli zapowietrzoną pompą.
Myślę, że gdyby pompa mogła grawitacyjnie przelewać płyn w przewody/ niektóre tak mają ale moja nie puszczałą tzn bardzo b. wolno to szło./ to nie było by problemu tylko wystraczyło by troche poczekać aż płyn zasili wszystkie przewody oczywiście przy poluzowanych odpowietrznikach. Można chyba też poradzić sobie jakimś urzadzeniem ciśnieniowym do odpowietrzania układu jak w serwisach jak ktoś ma |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-12-2007, 17:32
|
|
|
bdb opis, przydatny, jeszcze tylko jakbyś fotki może miał z operacji to super; |
|
|
memo
|
Wysłany: 05-01-2008, 13:00
|
|
|
Poniżej zdjęcie rozebranej na części starej popy hamulcowej /tipo bez ABS/ Brakuje tylko jednej blaszki zabezpieczającej sprężynkę dociskającą uszczelkę gumową w przedniej sekcji.
|
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|