|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
dziwne zachowanie temperatury |
Autor |
Wiadomość |
m.m1981
Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 234 Skąd: gorka jaklinska
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-08-2012, 17:35 dziwne zachowanie temperatury
|
|
|
witam mam takie pytanie bo juz nie mam pomyslu co z to moze byc mianowicie chodzi o to ze w mojej lancii troche dziwnie zachowuje sie temperatura jest tak jak odpale zimne auto to pieknie sie nagrzewa tyle ze troche za bardzo bo az do okolo 100 i po kilku sekundach temperatura spada do 90-92 i albo jeszcze raz tak podskoczy do 100 albo juz trzyma 90-92 po kazdym odpaleniu zimnego sa takie jeden dwa skoki i potem juz ok jest...wiem wyglada to na wieszajacy sie termostat ale ale to odpada wymienilem na nowy i jest to samo.Uklad odpowietrzony kilka razy nie slychac radnego bulgotania stan pylnu ok
co moze dyc tego przyczyna czy ktos moze tak miał
czy moze sie tym nie przejmowac bo to norma w takie upaly |
_________________ były
dwa maluchy 125p polonez renault 25 tipo 1.4:(((
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200 |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-08-2012, 19:21
|
|
|
Według mnie to nie tyle termostat co włącznik wentylatora, ponieważ samochód się nagrzewa do temperatury roboczej i termostat już nie ma na to wpływu na duży obieg wody. Przynajmniej dopóki temp nie spadnie temp wody nie spadnie do ok. 70* i zamknięcia termostatu. Nadmierna temperatura powinna być zbijana przez wentylator chłodnicy. Sprawdź czy czujnik ma dobry styk, dognij blaszki, sprawdź masę a jak nie pomoże to wymiana na nowy powinna rozwiązać problem. |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 06-08-2012, 19:22
|
|
|
Może to być wadliwie działający wskaźnik. Lepiej obserwuj kiedy włącza ci się wentylator i kiedy za termostatem przewody chłodnicze robią się gorące i sztywne. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
m.m1981
|
Wysłany: 06-08-2012, 19:58
|
|
|
jesli chodzi o wentylator to wlacza sie tak jak zawsze przy 93-94 na wskazniku(tak bylo zawsze)tak jak pisze takie zachowanie jest tylko jak odpalam zimny silnik pierwsze wskazowka wedruje do 100stopni i spada i juz tam zostaje jak zostaje nie wazne czy jade czy stoje w korku jak jede to jest 92 na wskazniku a jak zdarzy sie korek to ciut sie podniesie tak do 93 i wentylator sie wlacza
** Dodano: 07-08-2012, 11:11 **
dzis znow to samo ale załuwazyłem ze sie uklad zapowietrzyl i cos mi widzi ze awaria bedzie powazniejsza niz sie wydaje ze to uszczelka pod głowica mowi pa pa i trzeba bedzie wziac sie i zmienic
co myslicie o tym |
_________________ były
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-08-2012, 22:12
|
|
|
Jeśli włącza się wentylator, a na wskaźniku nie widać aby temp. podskoczyła to masz zapewne wskaźnik, w desce "walnięty".
Miałem tak samo w Temprze tylko mój pokazywał mi cały czas, że niby mam niedogrzane auto - pokazywał ok. 70 stopni, a wentylator włączał mi się przy ok. 80
Wymieniałem wentylator, odpowietrzałem układ, auto oglądało kilku mechaników aż w końcu padło podejrzenie na wskaźnik.
Wymieniłem całą deskę (akurat trafiła się z obrotkiem) i okazało się, że to rzeczywiście wskaźnik był do bani. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-08-2012, 10:19
|
|
|
a nie dzieje się tak, że te "skoki" temp. pojawiają się np. w momencie kiedy zapalasz światła ? albo włączasz nawiew, radio ?
jeśli tak to wskaźnik przekłamuję i należy poprawić masę na szkielecie auta. |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
m.m1981
|
Wysłany: 11-08-2012, 12:41
|
|
|
Leśniczy, masa poprawiona wyczyszczono itd i nic to nie dalo probowalem tego i nic nadal temperatura skacze i jak wykrecilem swiece to na jednej robi sie cos jakby nalot z kamienia"(cos jak w czajniku)wiec mi to wyglada na uszczelke co sadzicie ?
i tu jeszcze moje pytanie mam sprawna glowice z 1.4 po plenowaniu itd. no oko wyglada tak samo czy mozna ja założyc do 1.6 czy bedzie to jezdzic w takim zestawie czy robic (szukac z nowej z1.6)
** Dodano: 11-08-2012, 18:17 **
nikt nic nie pomoze nie wie ? |
_________________ były
jest
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-08-2012, 19:32
|
|
|
Kolega miał Temprę 2.0 8V i mial właśnie takie skoki temperatury zmienił chłodnicę i wszystko było ok.Nie wiem czy to pomogłoby u Ciebie ale to taka moja sugestia |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|