Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sterowanie bramą garażową - Pilot zamontowany w samochodzie.
Autor Wiadomość
JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-10-2008, 12:36   Sterowanie bramą garażową - Pilot zamontowany w samochodzie.

Od jakiegoś czasu jestem właścicielem podziemnego garażu. O tego czasu męczy mnie jedna sprawa. Gdzie kupić, albo jak zrobić sobie pilot który by sterował wszystkimi bramami i byłby jednocześnie zamontowany na stałe w samochodzie. Sprawa wygląda tak zanim wjadę do garażu mijam trzy bramki: 1 - szlaban na osiedlę, 2 - brama wjazdowa do podziemi, 3 - moja brama garażowa. W sumie mam pilot 4 przyciskowy (dochodzi jeszcze brama wyjazdowa z podziemia). Obsługiwanie tego jest nader upierdliwe ponieważ takich pilotów mam kilka do tego wszystko w pęku kluczy od różnych dziwnych rzeczy. Więc pomyślałem sobie dlaczego by nie kupić/zrobić wygodnego pulpitu gdzieś w zasięgu ręki z 4 przyciskami 1,2,3,4 Widziałem takie rzeczy montowane fabrycznie w kilku autach np. BMW ma takie coś w lusterkach http://moto.allegro.pl/it...ys_swiatel.html zaś toyota oferuje konsolę w podsufitce (niestety nie mam zdjęcia). No to sobie pomyślałem pewnie jest coś takiego tyle ze uniwersalne do każdego auta (np. w formie konsoli w podsufitkę). Przekopałem net i nic nie znalazłem, przekopałem serwisy aukcyjne - dupa, (nie patrzyłem tylko na ebay'u) no to sobie myślę zrobię sobie taki. Pytanie jak? Potrzebowałbym jakieś bazy w postaci elektroniki np. jakiegoś uniwersalnego pilota który by się dało zaprogramować i miałby 4 przyciski w rządku znalazłem coś takiego tylko http://www.allegro.pl/ite...ra_vat_hit.html nie bardzo wiem czy się na da. Mój pilocik:

Parametry techniczne pilota SM4:
Częstotliwość 433,92MHz
Typ pilota 4 - kanałowy z kodem dynamicznie zmiennym
Zasilanie bateria 12V (w komplecie)
Zasięg 100m (200m z anteną ABF)

Do was pytanie czy wiecie gdzie kopić taką uniwersalną konsole do samochodu na 3-4 programowane przyciski? Albo jak zrobić coś takiego.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-11-2008, 23:19   

hm.. możesz mieć problem... na 433 Mhz chodzi 99% pilotów od alarmów samochodowych, bram itp.. wszystkie teraz mają kod zmienny KELQQ czy jakoś tak, no i to odbiornik się 'naucza' danego pilota i jego kodu, nie odwrotnie, więc raczej obecny pilot musi zostać, ew trzymać go w aucie jakoś albo podpiąć do konsoli 'domowej roboty'... pilot ma normalne przyciski - microswithce pewno, można pod nie swoimi się równolegle podlutować jak chesz mieć 'konsolę' koniecznie i te swoje zebrać w jakiejś konsoli i wpasować to gdzieś w autko, deskę... jednak pilot orginalny otworzyć do tego musisz i delkatnie podlutować się.. delikatnie... kwestia zasilania pilota- pewno ma beterię 12V tą małą jak "paluszek"... teoretycznie można by z instalacji samochodowej, w zasadzie stabilizatora nie trzeba by, ale ja bym może dla spokoju bezpośrednio nie zasilał pilota z instalacji , dał choćby w szereg z plusem diodę prostowniczą (między + instalacji a pluis pilota) i kondensatorek jakiś np 2200uF między + a - w pilocie, zaraz po tej diodzie...
orginalnej konsoli raczej nie znajdziesz żadnej pewno, zostaje własna inwencja...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

matrix0606 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-11-2008, 15:43   

będziesz miał bardzo ciężko ze względu na dynamicznie zmieniający sie kod. jestem elektronikiem amatorem i wiem jak zbudować pilota na 433MHz ale kod będzie stały. pilot może mieć 4 przyciski a sterował będzie do 16 urządzeń, dzięki kombinacji przy naciskaniu przycisków. ale powtarzam, kod będzie stały.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-12-2008, 14:23   

..jeśli to jeden pilot który ma kilka przyciskow każdy od innej bramy - pozostaje Ci go samemu ręcznie jakoś zabudować w autko i zasilać z instalacji elektr auta jak pisałem; da to tyle, co jakbyś go przykleił w aucie ;) i zamiast baterii podpiął do instalacji; ew. możesz go rozbebeszyć i dolutować się w miejscu jego przycisków drutkami a do drutków swoje przyciski na jekiejś swojej konsoli, ale to tylko dorabianie na siłę innej konsoli, pilot i tak ten sam gdzieś w aucie schowany będzie musiał być i zasilany; chyba, że zagadasz z tymi co zarządazają tym sprzętem (bramami) i uprosisz by 'nauczyli' bram twojego pilota jakiegoś; bo to urządzenia się 'uczy' danego pilota a nie odwrotnie w takich przypadkach (co innego piloty zastępcze np do telewizora, które muszą skopiować orginalny - nauczyć się go);
kupujesz jakiś pilot 433 ze zmiennym kodem wg zaleceń gości montujących bramy - konserwatorów bram, potem męczysz ich by sterowniki po kolei wszystkich bram nauczyli by reagowały na twego pilota też; dodali go do listy; jeśli sterowniki tych bram to obsługują.
innych opcji nie ma
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu