|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kodeks drogowy dla Warszawy - edycja specjalna |
Autor |
Wiadomość |
wujo1965
Pomógł: 1 raz Wiek: 59 Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 68 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-05-2007, 14:57 Kodeks drogowy dla Warszawy - edycja specjalna
|
|
|
Witam.
Dostałem to dziś na pocztę.
1. Pamiętaj, że celem każdego kierowcy jest być pierwszym, cokolwiek
>>>> to
>>> oznacza.
>>>
>>>> 2. Im szybciej przejedziesz na czerwonym świetle, tym mniejsze
>>>> prawdopodobieństwo, ze ktoś cię stuknie z boku.
>>>
>>>> 3. Włączenie kierunkowskazu ujawnia wszystkim twój zamiar wykonania
>>> manewru. Prawdziwy kierowca nigdy tego nie zdradza.
>>>
>>>> 4. Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi
>>>> starszemu
>>> samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.
>>>
>>>> 5. Prędkość w km/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie
>>>> wielkością sugerowana dla przeciętnych kierowców. Prawdziwy kierowca
>>> dopasowuje prędkość do możliwości własnego samochodu.
>>>
>>>> 6. Nigdy nie utrzymuj takiego odstępu od poprzedzającego pojazdu, aby
>>> mogło tam wjechać inne auto.
>>>
>>>> 7. Hamować należy w ostatniej chwili i tak mocno, aby bezwzględnie
>>> zadziałał ABS, powodując odprężający masaż stopy. W przypadku aut bez
>>> ABS'u ćwiczymy rozciąganie nogi.
>>>
>>>> 8. Nie faworyzuj mniejszości. Wpuszczając przed siebie auto
>>>> wyjeżdżające
>>> z podporządkowanej uszczęśliwiasz jednego, a wkurzasz dziesiątki
>>> jadących za tobą.
>>>
>>>> 9. Pamiętaj, ze wśród pieszych, których przepuszczasz na pasach lub
>>> wysepce tramwajowej może być terrorysta.
>>>
>>>> 10. Zauważ że: jeżeli zaparkujesz samochód na środku trawnika, na
>>>> pewno
>>> żaden pies nie zrobi w tym miejscu kupy.
>>>
>>>> 11. Jeżeli nie potrafisz prowadzić samochodu jednocześnie nadając
>>>> SMS'a,
>>> jedząc hamburgera, pijąc cole i zmieniając CD - nigdy nie zostaniesz
>>> sales representative.
>>>
>>>> 12. Blondynka napotkana za kierownicą innego pojazdu jest równoważna
>>>> 100
>>> czarnym kotom przebiegającym drogą.
>>>
>>>> 13. Wyrzucanie śmieci za okno samochodu urozmaica krajobraz oraz
>>>> nadaje
>>> sens istnieniu służb porządkowych.
>>>
>>>> 14. Inteligentna sygnalizacja drogowa nie jest po to, aby ułatwić ci
>>> życie, ale po to by pokazać, iż odpowiednie służby są na bieżąco z
>>> postępem technicznym.
>>>
>>>> 15. Pamiętaj, ze zmienne warunki pogodowe nie są w żadnym wypadku
>>>> powodem
>>> dla zmiany powyższych reguł. Są one naturalnym czynnikiem wzrostu
>>> gospodarczego w biznesie samochodowym oraz medycznym.
>>>
>>>
>>> Wszyscy !!! poruszający sie po Warszawie zobowiazani sa do
>>> bezwzględnego przestrzegania kodeksu.
|
_________________ Tipo 1,4 1995 gaźnik + LPG
266.000
|
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 16-05-2007, 16:40
|
|
|
hahahah strzał w dziesiątkę ten kodeks idealnie pasuje do warszawiaków
bez obrazy oczywiście |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 16-05-2007, 18:09
|
|
|
avenger85 napisał/a: | hahahah strzał w dziesiątkę ten kodeks idealnie pasuje do warszawiaków
bez obrazy oczywiście |
Moim zdaniem to już prawie cała Polska go przestrzega. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-05-2007, 15:12
|
|
|
to jest chyba nawet wydanie nie uzupełnione |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-05-2007, 20:19
|
|
|
Nie tylko Wawki.
Dzisiaj też widzieliśmy akcje, wracamy z moją lubą. Koleś Audi A6 kombi 2.6l silnik.
Szaleje po drodze. Oczywiście szybkie zmiany pasa ruchu, jazda po placykach z poprzecznymi pasami (nie wiem jak to się nazywa fachowo).
Ogólnie zrobił myk, bo wyprzedził kolumnę aut oczywiście łamiąc przy tym z 5 zakazów. Następnie jechał prawym pasem (my lewym zgodnie z innymi), jednak prawy pas się troche zakorkował, w końcu się zrównaliśmy z nim i do skrzyżowania na lewym pasie dojechaliśmy jaki pierwsi. Zielony, koleś wystrzelił z prawego na lewy, znowu na prawy lewy i był za nami. Widzę w lusterku, że rozmawia przez telefon. Zjechał na prawy, wyprzedził nas, jednak zredukował prędkość, my sobie spokojnie jedziemy, zrównujemy się znim. Koleś w wieku 35-40lat, ciemna karnacja skóry, ciemne włosy. Pukam się po głowie i pokazuje ten gest do kolesia. On się wpierw patrzy i dosłownie ironicznym śmiechem patrzy na nas. No nic daje troche gazu, na jego pasie widze w oddali stojące auto, zjezdza na mój, jednak przedmna ktoś chce wykonać skręt w lewo, wciskam lekko pedał hamulca, by zwolnić, koleś znowu kombinuje, rura i na prawy, jednak u mnie pas się zwalnia, znowu widze, że w oddali stoi auto na jego prawym pasie, odcinek jest zbyt krótki by wyprzedził mnie, wiec zwalnia i wchodzi na mój pas. Przejechalismy obok auta, koles znowu rura i prawy, jednak i tutaj warunki są niekorzystne, zakret, zaraz za zakretem jest skrzyżowanie, czerwone światło. Na jego pasie stoi ciężarowe auto u mnie akurat wolne.
Widzę to w oddali. Jadę sobie spokojnie, koleś widzę dusi to auto, wyprzedza mnie z prawej i NAWET bym sobie tego nie pomyślał, że chce zjechać na lewy pas gdzie jechałem. Nie pomyślałem nawet o tym, bo miejsca było tyle, że maluszek by się ledwo przecisnął, po drugie, ZERO kierunkowskazów, a po trzecie światła czerwone się paliły.
Koleś dusił w to auto, jednak nie udało mu się zajechać mi drogi no miał prędkość dosyć znaczną, a przed nim ciężarówka. Nagle słyszę, jak mu zaczynają koła piszczeć i ABS się męczy .... Wychamował dosłownie 10cm przed tą cieżarówką. WYCOFAŁ i wjechał na mój pas. Ja w aucie się odracam i mu dobitnie pokazuje - pukająć się palcem w głowę, koleś znowu tylko uroniczny uśmieszek i się patrzy.
Zielone, ruszamy zjeżdzam na prawy, koleś rura i wyprzedza mnie, ja jestem w połowie drogi, a on już na następnym skrzyżowaniu. Prosta, już za skrzyżowaniem, widzę gościa w oddali, skręca na stację paliw, dojeżdżamy i widzimy jak koleś sobie przy dystrybutorze najnormalniej stoi. Chciałem już nawet wjechać na stację i podejść do niego z pytaniem, czy jest głupi czy nienormalny.... ale dobra, mówię po co będe się męczył. GŁUPEK I TAK NIE ZROZUMIE.
W tym czasie nie wiem ile razy dziewczyna powiedziała do mnie jak widziała to, co za idiota!
Audi A6 kombi, srebrne nr rejestracyjne CIN 236N (o ile dobrze spamiętałem końcówkę).
Skąd takie bałwany się biorą.... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 18-05-2007, 20:39
|
|
|
ze sklepu, niedrogo....
ale dzięki takim bohaterom, co jednak zbytnio przeginają, nie obserwując warunków mamy tanie części na szrocie i chwała im za to |
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 19-05-2007, 07:39
|
|
|
ja wczoraj miałem "przyjemność" jechać kawałek za gościem w bmw (318) jeszcze na niemieckich blachach więc musiał dopiero co je nabyć ( przypuszczam że prawo jazdy też dopiero nabył ) tak czy siak jechałem przez kawałek miasta za gościem i byłem w lekkim szoku ...oprócz akcji typu staje na lewym pasie ( z którego można tylko w lewo skręcić) i kiedy zapala się zielone on nagle pcha się na prawy pas i jedzie prosto ...
kierunkowskazów nie używał praktycznie wogóle ... na odcinku może 1km gdzie ja użyłem kierunków może z 7-8 razy on włączył raz ... no koleś tak jechał że gdyby go podliczyć to po przejechaniu paru km miałby już max punktów karnych i mandat na parę tysięcy zł ...
najlepszym rozwiązaniem byłoby jechać równo z nim wyciągnąć klamkę i po prostu gościa odstrzelić |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
|
Wysłany: 19-05-2007, 12:39
|
|
|
ja juz po wawie autem nie jeżdżę...po co sobie nerwy szargać? Cwaniactwo na każdym skrzyżowaniu, głupota, czyste chamstwo i buractwo. |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-05-2007, 12:57
|
|
|
avenger85 napisał/a: | kierunkowskazów nie używał praktycznie wogóle ... na odcinku może 1km gdzie ja użyłem kierunków może z 7-8 razy on włączył raz ... |
Ja jak widzę takiego to zawsze się śmieję, że oszczędza na żarówkach.
Widocznie gościu wydał ostatnie pieniądze na autko w Niemczech i teraz musi na żarówkach oszczędzać.
Swoją drogą zauważyliście, że najbardziej oszczędzają na światłach i kierunkach właściciele tych najnowszych i najdroższych aut? Jak również te najdroższe auta najczęściej się "psują" - stoją na awaryjnych w miejscu gdzie nie wolno parkować |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 19-05-2007, 19:14
|
|
|
polansky napisał/a: |
Swoją drogą zauważyliście, że najbardziej oszczędzają na światłach i kierunkach właściciele tych najnowszych i najdroższych aut? Jak również te najdroższe auta najczęściej się "psują" - stoją na awaryjnych w miejscu gdzie nie wolno parkować |
A tutaj to masz rację.Pewnie sobie przechlapie jak to napisze,ale jak widzę w mojej okolicy jakieś nowsze autko na Warszawskich blachach to nie ma opcji żeby mnie nie wyprzedził po 10 sekundach od momentu gdy go zobaczę,bez względu na to gdzie się właśnie znajduję. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 20-05-2007, 06:48
|
|
|
swego czasu to bylo tez fajne
Warszawa oczyma kierowców
Taaaak, my tu w Warszawie mamy prawdziwy Sajgon. Nigdy nie wiesz, czy do roboty dojedziesz tym samym autem, którym wyjechałeś spod domu... Nawet ciekawie jest, można dużo furek poznać. Raz, pamiętam, wyjeżdżam spod domu mercem, ale mi go zabrali na pierwszych światłach. Ale, patrzę, jedzie beemka. Wywlokłem kierowcę zza kierownicy (specjalnie się nie opierał, bo widziałem, że już się czai na Jaguara, co stał kilka samochodów dalej) i jadę. Ale zaraz, dwie przecznice dalej, zrobili mnie na koło. Myślę sobie, kurna, nie jest dobrze, do roboty się spóźnię, bo nic wartego uwagi nie jedzie!!
W końcu odwiesiłem dumę na kołek i pobrałem jakiegoś poldolota, co stał przed sklepem. Tym poldolotem to nawet udało mi się na drugi brzeg Wisły przeprawić (na moście tylko raz do mnie strzelali i jakis patafian próbowal łapać za klamkę, ale przytarłem palanta o latarnie). Ale zaraz za mostem oberwałem rykoszetem w chłodnicę, bo się dostałem w środek strzelaniny od prowokacji policyjnej (policaje puścili na miasto tramwaj z full wypasem i jechali za nim nieoznakowanym rowerem - kiedy mafia próbowała zrobić tramwaj "na stłuczkę", policja wkroczyła do akcji).
No i przecznicę dalej silnik mi się zapalił, bo pewnie węże paliwowe też oberwały. To go zostawiłem na środku - myślę sobie, jak ktoś będzie chciał, to go sobie zgasi, a ja nie mam teraz czasu na głupoty. Kurrrna, za pięć minut powinienem być w robocie.
Na szczęście trafił mi się zaraz zupełnie przyzwoity passacik, w dodatku z klimą, a dzień był upalny. Co prawda na początku się trochę cykałem, bo na tylnym siedzeniu truposzczak siedział - w garniturku, pod krawatką - a jakże - tylko łba nie miał, bo mu odstrzelili - ale myślę sobie - daleko do roboty już nie mam, a jeszcze klima jest, to wonieć nie będzie. No i jadę.
I zaraz za rondem Wiatraczna mnie patrol policji zatrzymał. Dzień dobry, panie kierowco, prawo jazdy i dowód poproszę - no to dałem prawko mojej ciotki, co to je w trzydziestym siódmym we Lwowie zrobiła, a dowód to akurat miałem na teścia nyskę z czasów, kiedy teściu na taryfie bagażowej robił. Pan policjant tylko szybko sprawdził, czy się aby czasem numery silnika i nadwozia nie zgadzają (nie zgadzały się, chwała Bogu!!!) i mówi: Dziękuję i proszę jechać, no to się pytam, czy im tego trupa, co mi się na kanapie z tyłu rozsiadł, nie mógłbym zostawić, ale mi powiada, że oni są drogówka i się trupami nie zajmują i jak chcę, to mogę do kryminalnego podjechać i tam zostawić - ale nie gwarantuje, czy wezmą, bo podobno mają sporo tego towaru, co se sami z miasta pościągali, i obcych trupów mogą już nie chcieć.
A tak między nami - pyta - to za co pan go kropnął? No to mowię, że to nie mój, tylko razem z autem mi się zaposiadł. No to faktycznie problem - powiada - tylko go pan na ulicy nie zostaw, bo Straż Miejska panu 20 złotych mandatu za zaśmiecanie miasta wlepi, a co będziesz pan - powiada - za obcego trupa płacić? A najlepiej - powiada - wrzuć go pan do jakiej glinianki, to będziesz miał pan spokój. Ale gdzie ja mam czas po gliniankach jeździc, jak od dziesięciu minut w robocie powinienem siedzieć. Więc go tylko poprosiłem, coby mi do bagażnika truposzczaka pomógł przemieścić, bo tak na tylnej kanapie bez łba to mi z moim poczuciem estetyki nie konweniowal.
No i dojechalem wreszcie do roboty, spóźniony jak cholera i walę do szefa się usprawiedliwić - a on mi na to powiada: Ty mi tu, k**wa, nie opowiadaj, bo dla chcącego nic trudnego i patrzaj, czym ja dzisiaj przyjechałem do roboty. No to wyglądam przez okno, a tu faktycznie elektrowóz stoi, chociaż żadnych szyn przy naszej firmie nie ma, i w dodatku patrzę dokładnie, a to, kurna, ruski, bo na szerokie tory!!! I tak to się u nas, w Warszawce, kręci - raz na wozie, raz pod wozem... |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 20-05-2007, 19:44
|
|
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 21-05-2007, 10:04
|
|
|
|
_________________ banda złego |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|