Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne zachowanie kierunkowskazu
Autor Wiadomość
Jan Put 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-10-2006, 12:17   Dziwne zachowanie kierunkowskazu

Witam!
Mam prośbę nawet wielką;). W moim tipie jeste pewien defekt, a mianowicie : gdy wcisne hamulec to nie działa prawy kierunek( a w przypadku samego wciśnięcia ham bez kierunku delikatnie świeci kontrolka od przeciwmgłowych). Jeszcze jeden defekt to brak włączenia się podświetlenia w przypadku otworzenia dzrzwi. Ostatnim problemem jest podświetlenie schowka- działa tylko gdy jest włączone ssanie.
Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!
Z góry dziękuje

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 03-10-2006, 14:01   

Co do problemu pierwszego sprawdz styki i masę w tylniej lampie. Jednak wygląda to na przebicia ewentualnie zwarcie.

A skrzynka bezpiecznikow i przekaźników jest dobra? Robiłeś coś kiedyś przy niej?

Co do włącznika świateł to pewnie masz uszkodzone czujniki. One lubią się zacinać lub uszkadzać. Zarówkę oczywiście masz ok?:)

A co do ssania powiązanego z zapalniem sie lampki w schowku to chmm. Moim zdaniem, albo masz gdzieś zwarcie, albo skrzynke masz uszkodzoną i poprostu fixuje wszystko. Sprawdz też masy, taśma idzie od ramy do obudowy skrzyni biegów. I masę przy skrzynce oraz jego plus.

szezar 

Wysłany: 03-10-2006, 14:02   

No cóz wizyta u elektryka :doubt: sam chyba sobie nie poradzisz :)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-10-2006, 20:56   

kopanie w instalacji....

kostki w lampach/reflektorach, czy nie zaśniedziałe,nie spawają, nie ma zwarć;
ogólne styki / łącza masy w aucie czy czyste, czy ok.. jest ich trochę;
skrzynka bezpieczników - zwarcia, cuda, kombinacje, czy jej może woda nie zalewa przez zatkany odpływ pod maską?! /przerabiane na forum/;
zwarcia lub kostki w desce już do D, czy coś poprzerywane, kontakty masy do deski...

a co do oświetlenia wnętrza - kontakty masz w drzwiach, posprawdzaj, kable do nich nie są skomplikowane, znajdziesz albo opis na forum, w podsufitce masz lampkę razem z przełącznikami - otwórz i tam posprawdzaj koniecznie też; tam też łatwo podepniesz się miernikiem uniwersanym (multimetrem - omomierz+woltomierz+...) i zobaczysz czy i gdzie pojawia Ci się napięcie gdy powinno czy już tam go brak.... żarówki zakładam nie masz spalone? :)

oświetlenie schowka zaś jest osobne; ktoś mógł go wręcz na własną rękę 'skądś' pociągnąć a przy problemach ze skrzynką bezpieczników zcy 'dorabianymi' kablami możliwe są takie efekty......
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-10-2006, 14:11   

TU jest podobny problem, i dało sie go rozwiązac...

syso19 
witamy nowego

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 10-10-2006, 12:13   

miszko, witam jestem tu nowy i mam Fiata Tempre 1.6 :) samochod elegancki ale mam pytanie do ciebie 2 dni temu zgasla mi cala czesc prawa to znaczy kierunkowskazy ale jak wlanczam awaryjne to dzialaja. i jak wlanczam kierunek nie pokazuje mi sie na desce ze jest wlonczony ale tykac tyka tylko ze szybko dzis bawilem sie troche w niej i jest jeden bakelek nie podlanczony ale podlanczalem go i nic nie ma dalej ja tak sobie mysle ze to moze byc od haka ktorego nie mam.z gory dziekoje pozdro

Tobi 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-10-2006, 14:02   

Ja też się podepnę. U mnie wariuje kierunkowskaz lewy. Objawia się to szybszym tykaniem, wtedy miga tylko przedni kierunek, boczny i tylny nie. Ale czasem tyka w normalnym tempie (ale rzadko). Nie wiem czy wtedy mrugają kierunki bo to się zbyt rzadko zdarza żeby sprawdzic. Jak włączę awaryjne to światło lewe i tylne nadal nie działa. Czyżby zdechły naraz obie żaróweczki? Bezpiecznik od kierunków jest ok.

** Dodano: 11-10-2006, 13:37 **
Ja już swój problem rozwiązałem, przyczyny:
- boczny lewy kierunek nie stykał
- boczny prawy kierunek - żarówka przepalona
- tylny lewy kierunek - żarówka stopiła miejsce mocowania w odbłyśniku, brak styku - zaśniedziałe połączenia - teraz na 95% działa, z rzadka zdarzy się, że nie załapie impulsu

Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

syso19 
witamy nowego

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 11-10-2006, 14:40   

ja to samochod dalem do elektryk dzis rano ale do tej pory nie mam znaku od niego czy zrobil czy nie:/ a chce mi sie pojezdzic troszke samochodem :lol:

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-10-2006, 16:54   

buehehehehehehhe przynajmniej teraz wiem, że w Fiacie to norma.
U mnie żeby światło w środku się paliło po otwarciu drzwi pasażera, muszę włączyć ssanie (nawet na nie włączonym silniku więc nie wiem co ma to do rzeczy) :lol:

Boję się że kiedyś włączając światła będzie odpalać radio, a po włączeniu wycieraczek zacznie działać dmuchawa :lol:

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu