|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dziwne zachowanie kierunkowskazu |
Autor |
Wiadomość |
Jan Put
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-10-2006, 12:17 Dziwne zachowanie kierunkowskazu
|
|
|
Witam!
Mam prośbę nawet wielką;). W moim tipie jeste pewien defekt, a mianowicie : gdy wcisne hamulec to nie działa prawy kierunek( a w przypadku samego wciśnięcia ham bez kierunku delikatnie świeci kontrolka od przeciwmgłowych). Jeszcze jeden defekt to brak włączenia się podświetlenia w przypadku otworzenia dzrzwi. Ostatnim problemem jest podświetlenie schowka- działa tylko gdy jest włączone ssanie.
Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!
Z góry dziękuje |
_________________ JAn |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-10-2006, 14:01
|
|
|
Co do problemu pierwszego sprawdz styki i masę w tylniej lampie. Jednak wygląda to na przebicia ewentualnie zwarcie.
A skrzynka bezpiecznikow i przekaźników jest dobra? Robiłeś coś kiedyś przy niej?
Co do włącznika świateł to pewnie masz uszkodzone czujniki. One lubią się zacinać lub uszkadzać. Zarówkę oczywiście masz ok?:)
A co do ssania powiązanego z zapalniem sie lampki w schowku to chmm. Moim zdaniem, albo masz gdzieś zwarcie, albo skrzynke masz uszkodzoną i poprostu fixuje wszystko. Sprawdz też masy, taśma idzie od ramy do obudowy skrzyni biegów. I masę przy skrzynce oraz jego plus. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
szezar
|
Wysłany: 03-10-2006, 14:02
|
|
|
No cóz wizyta u elektryka sam chyba sobie nie poradzisz |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-10-2006, 20:56
|
|
|
kopanie w instalacji....
kostki w lampach/reflektorach, czy nie zaśniedziałe,nie spawają, nie ma zwarć;
ogólne styki / łącza masy w aucie czy czyste, czy ok.. jest ich trochę;
skrzynka bezpieczników - zwarcia, cuda, kombinacje, czy jej może woda nie zalewa przez zatkany odpływ pod maską?! /przerabiane na forum/;
zwarcia lub kostki w desce już do D, czy coś poprzerywane, kontakty masy do deski...
a co do oświetlenia wnętrza - kontakty masz w drzwiach, posprawdzaj, kable do nich nie są skomplikowane, znajdziesz albo opis na forum, w podsufitce masz lampkę razem z przełącznikami - otwórz i tam posprawdzaj koniecznie też; tam też łatwo podepniesz się miernikiem uniwersanym (multimetrem - omomierz+woltomierz+...) i zobaczysz czy i gdzie pojawia Ci się napięcie gdy powinno czy już tam go brak.... żarówki zakładam nie masz spalone?
oświetlenie schowka zaś jest osobne; ktoś mógł go wręcz na własną rękę 'skądś' pociągnąć a przy problemach ze skrzynką bezpieczników zcy 'dorabianymi' kablami możliwe są takie efekty...... |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-10-2006, 14:11
|
|
|
TU jest podobny problem, i dało sie go rozwiązac... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
syso19
witamy nowego
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 10-10-2006, 12:13
|
|
|
miszko, witam jestem tu nowy i mam Fiata Tempre 1.6 samochod elegancki ale mam pytanie do ciebie 2 dni temu zgasla mi cala czesc prawa to znaczy kierunkowskazy ale jak wlanczam awaryjne to dzialaja. i jak wlanczam kierunek nie pokazuje mi sie na desce ze jest wlonczony ale tykac tyka tylko ze szybko dzis bawilem sie troche w niej i jest jeden bakelek nie podlanczony ale podlanczalem go i nic nie ma dalej ja tak sobie mysle ze to moze byc od haka ktorego nie mam.z gory dziekoje pozdro |
|
|
|
|
Tobi
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-10-2006, 14:02
|
|
|
Ja też się podepnę. U mnie wariuje kierunkowskaz lewy. Objawia się to szybszym tykaniem, wtedy miga tylko przedni kierunek, boczny i tylny nie. Ale czasem tyka w normalnym tempie (ale rzadko). Nie wiem czy wtedy mrugają kierunki bo to się zbyt rzadko zdarza żeby sprawdzic. Jak włączę awaryjne to światło lewe i tylne nadal nie działa. Czyżby zdechły naraz obie żaróweczki? Bezpiecznik od kierunków jest ok.
** Dodano: 11-10-2006, 13:37 **
Ja już swój problem rozwiązałem, przyczyny:
- boczny lewy kierunek nie stykał
- boczny prawy kierunek - żarówka przepalona
- tylny lewy kierunek - żarówka stopiła miejsce mocowania w odbłyśniku, brak styku - zaśniedziałe połączenia - teraz na 95% działa, z rzadka zdarzy się, że nie załapie impulsu |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
syso19
witamy nowego
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 11-10-2006, 14:40
|
|
|
ja to samochod dalem do elektryk dzis rano ale do tej pory nie mam znaku od niego czy zrobil czy nie:/ a chce mi sie pojezdzic troszke samochodem |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-10-2006, 16:54
|
|
|
buehehehehehehhe przynajmniej teraz wiem, że w Fiacie to norma.
U mnie żeby światło w środku się paliło po otwarciu drzwi pasażera, muszę włączyć ssanie (nawet na nie włączonym silniku więc nie wiem co ma to do rzeczy)
Boję się że kiedyś włączając światła będzie odpalać radio, a po włączeniu wycieraczek zacznie działać dmuchawa |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|