Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z podnoszeniem szyby mechanicznej i nawiewem...
Autor Wiadomość
adams 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-07-2006, 17:34   Problem z podnoszeniem szyby mechanicznej i nawiewem...

Witam!

Dzis wzialem sie za usuwanie drobnych usterek po poprzednim wlascicielu. Zostaly mi miedzy innymi w/w problemy. Nawiew kompletnie nie dziala, nawet nie mam pojecia jak sprawdzic jakis bezpiecznik. Co proponujecie sprawdzic i gdzie szukac? Jeszcze nie mam obeznania co gdzie/kiedy/jak i po co w tym Tipo. Drugi problem to szyba w drzwiach za kierowca. Nie da sie jej opuścić zdjałem boczek zajrzalem co tam sie dzieje(przy okazji sprawdzilem silownik od centralnego bo raz dzialal raz nie). Przerazilem sie bo nie wiem za co sie tam zlapac. Jak przygladalem sie co i jak to zobaczylem ze szyba jest poza prowadnica ta z lewej strony(mala plastikowa mocowana na 2 srubki). Jak dysponujecie jakimis fotkami albo opisami jak to doprowadzic do stanu prawie idealnego :sciana: to z checia skorzystam...

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-07-2006, 19:15   

Co do nawiewu albo wypalilo sie gniazdo bezpiecznika, albo typowa usterka za schowkiem przed pasażerem stopila się kostka która doprowadza 4 kable od regulacji intensywnosci nawiewu, albo masz rozje..ny wiatrak
Mnie osobiscie najpierw stopila sie ta kostka, potem bezpiecznik wypadł bo nie miał sie czego trzymac, ja poprowadziłem nowy kabel zasilajacy od skrzynki do went(oczywiscie zbezpiecznikiem... To tyle co mi do glowy przychodzi...

RaV 

Wysłany: 01-07-2006, 21:10   

Dokładnie jaki MiKuS napisał - mi dwa razy padł nawiew.
Za każdym razem problem był w tym, że paseżer machnął nogą i kostka się rozłączyła. Dlatego najpierw polecam sprawidzć właśnie to

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-07-2006, 21:41   

adams, problem 1 to tak jak mowili poprzednicy. W dziale z rozwiazanymi usterkami w podpietych tematach masz opis co i jak.

Drugi problem. Rozbierasz tapicerke. Zdejmujesz foliowe zabezpieczeie. Pozniej odrecasz wszystkie sruby ktore trzymaja tą blache czarna. Te 2 plastkiowe kołki to sa przy zamku i bez problemy je wyjemiesz. Podwaz czyms i wyskocza.

Acha jak odkrecisz wszystkie sruby trzymajace ta czarna blache to uwazaj! Bo mechanizm od elektrycznych szyb wlasnie przykrecony jest do tego.

adams 

Wysłany: 01-07-2006, 21:53   

Spoko! Dzieki za odpowiedzi. Chcialem zauwazyc ze mam zwykle szyby nie elektryczne i dzis bawilem sie z tym jakies 4 h a w rezultacie naprawilem centralny...pokombinuje jeszcze....

miszko 

Wysłany: 02-07-2006, 10:23   

A jak masz problemy, to pewnie slimak i cala ta "żmijka" cos się uszkodzila. Musisz odkupic od kogos ta zmijkę. Na allegro dostaniesz lub od kogos kto sprzedaje u nas na forum czesci. Jest tego troche. Ja zakłądałem kiedyś elektryczne szyby i mi tez zostały.

adams 

Wysłany: 03-07-2006, 18:29   

Sprawdzilem dzis kostke, wyglada ok. Powiedzcie mi gdzie jest skrzynka z bezpiecznikami? Heh :roll: nie moge zlokalizowac.... Moze to bezpiecznik?

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-07-2006, 09:55   

Skrzynka jest po lewej stronie pod deską rozdzielczą.Jak się schylisz to zobaczysz blaszke z napisem FUSE.Pociąg ją do siebie i otworzy się skrzynka z bezpiecznikami.
     assistance   Moneta

adams 

Wysłany: 04-07-2006, 13:52   

O jak milo :D Sprawdze to po pracy. A ja szukalem po prawej :sciana: A ktory bezpiecznik odpowiada za nawiew? Ewentualnie jestem chetny na jakis schemat w formie elektronicznej albo cala ksiazke typu "sam naprawiam..." na maila adams85@aster.pl

miszko 

Wysłany: 04-07-2006, 14:06   

W download masz troche PDFów, ale głownie po ENG.
A co do bezpiecznika, to w skrzynce bezpiecznikow znajdziesz jeden taki co bedzie mial oznaczenie "Wiatraczka".

TEMPRAWG 

Wysłany: 15-07-2006, 11:00   

adams jak masz jakies problemy z autkiem to mozemy sie umowic na piwko (bezalkoholowe) i pogadali bysmy nad twoimi problemami. a jak chcesz to mozemy sie zgrac u mnie(to tylko 60 km od wawy) czesci mam pod reka wiec jak by co mozna bylo by usunac twoje usterki. z tipkiem przerabialem juz chyba wszystkie mozliwe problemy wiec moge cos o tym powiedziec. jak cos to numer masz w opisie wiec nie ma problemu.
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

adams 

Wysłany: 19-07-2006, 22:38   

Dzis grzebalem przy bezpiecznikach i kostkach no i o dziwo.... Myslalem ze nawiew nadal nie dziala, no i dalem go na najwyzszy bieg. Jechalem sobie po Radzyminskiej i wrzucilem na luz zeby zobaczyc czy mi nie gasnie (kombinowalem dzis z dolotem) dalem troche gazu no i slysze szum :sciana: nagle czuje nawiem no i dziala :!: :idea: Jak to mozliwe?? Sam sie naprawia ten fiat :D Oby tak dalej.....

MiKuS 

Wysłany: 20-07-2006, 16:30   

No ja miałem podobnmie, bawiłem sie w "Poszukiwacza Zaginionego Napiecia":) doszedłem do wniosku, ze prąd "ginie" niewiadomo gdzie i dałem nowy kabel do wiatraka:
z jednej strony podłączyłem do + w skrzynce bezp. a z drugiej do + na kostce 2PINOWEJ(4pinowa jest od sterowania intensywnościa) wchodzacej do wentylatora i oczywiscie wsadziłem bezpiecznik, a ten "oryginalny" wyjałem

Odpowiedz do tematu