Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZESTAW HID Xenony H1 H3 H4 H7 xenon ksenon + 2xLED
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-10-2011, 20:34   ZESTAW HID Xenony H1 H3 H4 H7 xenon ksenon + 2xLED

witam

chciałbym wiedzieć czy ktoś tego używał? szukałem trochę na temat ledów w tipo i nic konkretnego nie znalazłem, był temat o montowaniu kierunków i pojedynczych żarówek
tu gość oferuje cały zestaw z jakimiś magicznymi skrzynkami i cudami. ale ciekaw jestem jak to działa i czy warte to tych 108pln

z opisu wyczytałem że jak mam h4 w uniaku to po zamontowaniu tego ustrojstwa to nie będę miał świateł "długich".
nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
jak ktoś takie coś u siebie w t/t montował to proszę o opinię :)

** Dodano: 20-10-2011, 21:37 **
http://allegro.pl/zestaw-...1861386101.html << chodzi mi o taki zestaw
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-10-2011, 20:38   

ledy na mijania ? Przepisowo nie przejdzie. Tak samo jak kierunki ledowe itd. bo nie mają homologacji. Rzadko policja sprawdza tak dokładnie, ale róznie to bywa.
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-10-2011, 20:52   

te 5 pkt w których gość opisuje jak to można ten zestaw stosować w każdym przypadku to kłamstwo napisane aby łatwiej sprzedać produkt ...
cena jest bardzo kusząca, a nie zależnie czy to zestaw za 100 czy za 300zł pozostaje ten sam problem. czyli montowanie palników ksenonowych w fabryczny klosz to katowanie innych kierowców. wiązka światła ksenon powinna być skupiona przez soczewkę i nie rozpraszana przez klosz ( klosz powinien być gładki ) a fabryczne klosze H4 mają klosz rozpraszający i brak soczewki, nie wspomnę już o braku samo poziomowania i wysokociśnieniowych spryskiwaczy. założysz to, a efekt będzie super ale tylko dla ciebie. capnie cię drogówką i żegnasz się z dowodem :)
odpowiadając na twoje pytanie. długich nie będzie, byłyby gdyby to był bi-xenon.
z kolei te załączone postojówki ledowe należało by zastosować z tym zestawem bo zwykła postojówka popsuje cały efekt

lynx 

Wysłany: 20-10-2011, 21:13   

Takie ledy jak w aukcji kosztują w sklepie z 2 zł. Do całego zestawu podszedłbym z dużą rezerwą, bo dobry palnik ksenonowy kosztuje więcej niż ten cały zestaw. Pozatym tak jak napisał Leśniczy, trzeba mieć inne lampy, samopoziomowanie i spryskiwacze/wycieraczki.
     Moneta

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 20-10-2011, 21:50   

Przez ponad rok latalem na bi-xenonie zestawu hid na seryjnych lampach i dawal rade droga zaje fajnie oswietlona klosze nawet dawaly rade bo swiecily tak jak na normalnej zarowce tylko bialo i troche mocniej nie oslepialy przy tym jednak przeglad byl robiony na zwyklych zarowkach bo nie mialem gadzetow tlu spryski i samopoziomowanie teraz fiacior sie robi a raczej czeka az ekeltryk bedzie mial czas zerknac ale z ksenonu na pewno nie zrezygnuje nie ma opcji bo przekada sie na moje bezpieczenswo ( lepiej widac na drodze )posypia sie gromy ale lata mi to u mnie bixenon daje rade i nie oslepia innych bo bylo testowane
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-10-2011, 21:59   

MARIOVIRUS, gdyby to było zgodne z prawdą to większość aut latała by na takich zestawach, ja nawet w mało słoneczny dzień muszę jeździć w okularach przeciwsłonecznych bo mnie strasznie razi, a w nocy to tragedia każdy kto ma źle ustawione światła powoduje że nie wiem co sie na drodze dzieje dobrze założony xenon oślepia tylko chwilowo, to co ty masz rozprasza światło po oczach innych użytkowników mam nadzieje że się nigdy nie spotkamy na drodze, bo nie było by to miłe dla ciebie...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

lynx 

Wysłany: 20-10-2011, 22:16   

MARIOVIRUS, Z tym bezpieczeństwem to nie tak do końca. Tak jak pisze Bdm, to że ty dobrze widzisz nic Ci nie da, jak oślepisz kierowce z naprzeciwka i on w Ciebie wjedzie.
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 20-10-2011, 22:51   

powiem szczerze, że jestem bardzo przeciwny ładowaniu palników xenon do seryjnych lamp .... głownie z powodów opisanych wyżej. jednak gdybym ja je zakładał upewniłbym się że są ustawione poprawnie. nie zaprzeczę również że ten rodzaj światła mi się podoba :) ... tak się składa, że w sklepie elektronicznym /car audio w którym kiedys pracowałem mają takie zestawy i umówiłem się z chłopakami ze sklepu, że dadzą mi taki zestaw na parę dni testowania .... w ciągu tygodnia je przetestuje i postaram się wrzucić na forum wyniki/fotki takich testów ( z perspektywy kierowcy oraz widza ) realny stopień rozproszenia na kloszu który nie jest gładki. w hani mam H4, bez soczewki i na kloszu rozpraszającym czyli to samo co T/T. tyle że u mnie są wysokociśnieniowe spryskiwacze i 4-ro stopniowa regulacja poziomu nachylanie lamp. w T/T też był system pochylenia lamp... ale jak wszyscy wiemy po 15 latach u nikogo to już nie działa...

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 21-10-2011, 08:11   

Leśniczy, poziom lamp ustaw poprawnie dla zwykłych żarówek i nie zmieniaj ustawienia po załadowaniu hid. To będzie chyba bardziej miarodajne.
Btw, sam fakt, że takie zestawy nie mają homologacji i nawet na opakowaniu często jest napisane, że są do użytku poza drogami publicznymi powinno dawać do myślenia i zniechęcać do zakupu.

Leśniczy 

Wysłany: 22-10-2011, 09:36   

no i dupa, nie bedzie testowania bo już tego nie mają. jak będą mieli to dadzą znać.Świstak, w sumie 110zł to nie są jakieś kosmiczne pieniądze, a jak będzie lipa to na bank jakiś znajomek to odkupi nawet za 100zł :)

Lasgo07 

Wysłany: 22-10-2011, 14:01   

Ja osobiście jestem na etapie montowania Hid-ów ale czekam do wypłaty bo jedna przetwornica mi padła. Jednak na próbę podłączyłem jeden sprawny i efekt jest nieprównywalny. Idealnie białe światło. W moim przypadku zrobiłem tak że maxymalnie opuściłem reflektor do dołu na regulacji i nie oślepia jadących z naprzeciwka. Dodatkowo radzę założyć żarniki nie większej mocy jak 5000 bo mocniejsze będą oślepiać i to mocno w przypadku fabrycznych reflektorów. Faktem jest że policja jak zatrzyma to mogą się przyczepić bo jednak łamiemy przepisy. W moim mieście sporo autek jeździ na Hid-ach i to widać gołym okiem. Ale nie czepiają się ;)

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-10-2011, 08:17   

Lasgo07 napisał/a:
nie większej mocy jak 5000

mocy czego? wat?

sam nie wiesz co zakładasz.

pewnie chodzi ci o barwę światła a nie moc...

szybkiej straty dowodu życzę!

Bdm 

Wysłany: 23-10-2011, 09:16   

Ja tak jeszcze na koniec tych rozważań bo to chyba już któryś z kolei tematów o xenonach w zwykłych lampach zadam wam proste pytanie, po co obniżacie maksymalnie do dołu reflektor w którym macie te hidy skoro i tak nie uzyskanie efektu odcięcia światła jakie daje przesłona w soczewce, przy soczewce i xenonie wyrazie widać różnicę światła i cienia, przy zwykłych lampach wsadzenie mocniejszej żarówki daje efekt że światło po odbiciu w ryflowaniu reflektora świeci we wszystkie strony, dla niedowiarków stańcie autem z soczewkami i najlepiej oryginalnym xenonem i autem z hidami w zwykłych lampach na ciemniej ulicy przy znaku drogowym w odległości jakichś 2-3m, przy oryginalnym xenonie znak będzie praktycznie nie widoczny, jedynie delikatnie odbijał światło księżyca lub innych odległych świateł, przy aucie z hidami znak będzie świecił jak by miał własne podświetlenie...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 23-10-2011, 10:23   

konikks, Barwa światła 5000k

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 23-10-2011, 12:20   

Lasgo07 Konikks ma racje :)
5000k to oznaczenie temperatury barwowej a nie moc - moc liczy się w Watach

i jak ktoś wyżej napisał - życzę szybkiej utraty dowodu.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

n-e-o 

Wysłany: 25-10-2011, 10:04   

Zgadzam się w 100% z kolegą Bdm. Jeśli ktoś ma zamiar montować HID, to tylko w lampy soczewkowe z gładkim szkłem. Do tego mile widziane spryskiwacze i samopoziomowanie. Jeśli chcecie jednak kombinować, ryflowane szkło zeszlifować na gładko, a lampe przerobić na soczewke. Można też spróbować zaadoptować lampy z innego auta, ale troche rzeźby będzie niestety.

Promień światła z żarników HID ma na tyle dziwne rozszczepienie, że odbija się od wszelkiego rodzaju załamań na kloszu, co bardzo nie korzystnie wpływa na świecenie i przez to oślepia kierujących jadących z przeciwka. Nie ma nic bardziej wkur*** niż kierowca starego BMW, który w ryflowaną lampe wstawia HID, by unowocześnić swoje auto, jednak dobrze jest tylko dla niego, dla innych kierujących może skończyć się nie wesoło :red_kartka:
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

Jelcyn 

Wysłany: 25-10-2011, 10:13   

n-e-o napisał/a:
Promień światła z żarników HID

W HID nie ma żarnika, są elektrody, bańka z gazem i łyk elektryczny.
Poza tym nawet jak w lampy soczewkowe z gładkim kloszem i spryskiwaczami zamontujesz taki zestaw, to podczas kontroli drogowej albo na przeglądzie mogą zabrać dowód. Chodzi o to, że jak w aucie są lampy z homologacją na żarówkę halogenową H4, to znaczy, że nic innego jak żarówka halogenowa H4 nie może tam trafić. Bez znaczenia, czy to będzie uniwersalny zestaw Xenonów, latarka breloczek czy świeczka. Takie są przepisy.

n-e-o 

Wysłany: 25-10-2011, 10:56   

Jelcyn napisał/a:
W HID nie ma żarnika,

http://moto.allegro.pl/h1...1888994124.html

;)

Potoczna nazwa, a każdy wie o co chodzi.

Wole niech ktoś ma gładkie szkło i zrobione na soczewce, niż serie lampe ryflowaną i oślepia :lalala:

Przepisy, przepisami, a jak się w PL jeździ i używa HID swoją drogą :roll:

Sam mam w Astrze lampy teoretycznie mogące być z homologacją pod HID i inne Bi, a tak nie jest. Gładkie szkło, soczewka, brak samopoziomowania i spryskiwaczy, ale nie oślepiam. Licze się z tym, że przy byle kontroli kumaty misiek może mi zabrać dowód. Jednak przy tych lampach i zestawie HID czuje się bezpieczniej na drodze. Wszystko widać jak na dłoni, a znaki i wszelkie odblaski świecą tzw. własnym światłem.

Wiadome jest też to, że żadna samoróbka-lampa, nie będzie miała homologacji ;D Chyba, że sobie ją wyryjemy gwoździem na lampie :D To samo z resztą tyczy się wszystkich pasków LED montowanych w lampach, a wg. osoby je montującej, będą odpowiadały za postojówki/światła mijania i dowód zostanie zabrany. Nie mam na myśli świateł do jazdy dziennej, choć akurat z tymi w nocy jeździć nie można (zgodnie z przepisami), a tylko w dzień jak sama nazwa wskazuje.
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

Jelcyn 

Wysłany: 25-10-2011, 11:03   

n-e-o napisał/a:
Potoczna nazwa, a każdy wie o co chodzi.

Wie, czy nie, nie wiadomo. Tak samo jak na płyn chłodniczy ktoś mówi ,,WODA''. Mnie to lekko irytuje, bo nie wiem, czy się pytać czy co lał do chłodnicy(głupie pytanie), czy ryzykować ośmieszenie się i opieprzać za niewłaściwy środek chłodniczy.
Koniec OT

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-10-2011, 20:57   

fakkk jakie zaiteresowanie tematem, jest co czytać, ale ja chyba jednak zrezygnuję z zakupu tego wynalazku :)

dzięki za odpowiedź chłopaki :)
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu