|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Router wifi |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-09-2009, 21:51 Router wifi
|
|
|
w związku z tym, że na routerach wifi znam się jak na szydełkowaniu proszę Was o pomoc w wyborze.
Ma być dobrej marki, sensowny cenowo i bez wodotrysków, będzie służył lapkowi w mieszkaniu w bloku.
Im prostszy w konfiguracji tym lepiej
Patrzyłem na Linksysa i powiedzcie mi, czym różnią się te modele i ewentualnie który wybrać:
PIERWSZY
DRUGI
TRZECI |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-09-2009, 22:29
|
|
|
coś takiego: http://www.allegro.pl/ite..._upc_aster.html
tylko starszy model, miałem przez pół roku w domu, a teraz od roku chodzi u brata, przez ten cały czas ani jednej zawiechy, sygnał po mieszkaniu w bloku we wszystkich pokojach 100%, konfiguracja bez większych problemów
u mnie obsługiwał 2 desktopy i laptopa, u brata teraz tylko laptopa jednego |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
|
|
|
|
voots
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Cze 2008 Posty: 113 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 15-09-2009, 01:53
|
|
|
A więc tak: PIERWSZY - konfiguruje się go przez przeglądarkę WWW, nie ma wielu opcji, więc przy podstawowej wiedzy o sieciach można sobie szybko poradzić. Stawiałem go znajomym znajomym jakiś rok temu i do dzisiaj nie słyszałem, by jakieś problemy mieli z nim. DRUGI i TRZECI - po pierwsze, to strona producenta nie zna takich modeli i wątpliwe, że mają one wbudowaną bramkę DSL oraz, że zdjęcia przedstawiają te modele. Możliwe, że ktoś coś z modelami pomieszał. W każdym bądź razie: od PIERWSZEGO róznią się one przede wszystkim obudową oraz możliwością "konfiguracji za pomocą przycisku", cokolwiek by to znaczyło. Natomiast w porównaniu do DRUGIEGO, TRZECI obsługuje szybszy standard połączenia wewnątrz sieci bezprzewodowej. Ma to sens jeśli chcesz między kompami w domu całe płyty dvd kopiować z prędkością światła, albo masz dostęp do Internetu powyżej 54 Mbps. W przyciwnym razie TRZECI jest zbędny. PIERWSZY uważam, iż jest godny polecenia. Z DRUGIM, ani TRZECIM osobiście się nie zetknąłem, pomijam już fakt, że te aukcje dwie są śmierdzące.
Na pewno nie polecam: D-LINK - często coś świrują i trzeba przekonfigurowywać, potrafią nawet ni z tego, ni z owego konfigurację całkiem zapomnieć. ASMAX - mam i chętnie zmienię, konfiguracji nie zapominają a i tak ruch na wifi potrafią zablokować. |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-09-2009, 07:45
|
|
|
Z Linksysem to jest różnie.
Miałem modele, które chodziły świetnie, a miałem takie, że niedałbym 10zł za nie.
W końcu na placu boju został jeden Linksys w domu podłączony do neozdrady (modem + router WiFi) i działa do dzisiaj.
Akurat o nim nie mogę złego nic powiedzieć. To jest taka rozszerzona o modem wersja tego routera z linku pierwszego.
Wieć akurat ten model mogę polecić.
Zaś w mieszkaniu po przejściach z Linksysami zostałał się D-Link DI-524.
Pierwsza z brzegu aukcja
Zalety to takie, że jest prosty i szybki w konfiguracji, a zarazem ma dużo opcji.
Nie jest duży jeśli to zaleta
Używam od około 2.5 roku i jestem zadowolony. Pracuje z modemem Motorolli (kablówka).
Acha i ważne też jest jakie zabezpieczenia sieci obsługuje dany router. Najlepsze obecnie to WPA2. Do użytku domowego używa się WPA2-PSK. Do tego można dorzucić filterację adresów MAC (definiujesz po numerach MAC (taki unikalny numer karty sieciowej) jakie komputery mają być obsługiwane, reszta będzie blokowana). Obydwie te funkcje D-Link posiada. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 15-09-2009, 08:32
|
|
|
miszko napisał/a: | zostałał się D-Link DI-524. |
I to jest najlepsza opcja - stary i sprawdzony nie raz w bojach cieszy się dobra opinią. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-09-2009, 18:02
|
|
|
ubek napisał/a: | miszko napisał/a:
zostałał się D-Link DI-524.
I to jest najlepsza opcja - stary i sprawdzony nie raz w bojach cieszy się dobra opinią. |
Potwierdzam, stawiałem na nim kilka "sieci" i hulają już kilka latek bez problemu. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-09-2009, 06:40
|
|
|
ubek napisał/a: | miszko napisał/a: | zostałał się D-Link DI-524. |
Mam taki sam, działa 24/24, po 2 latach zdechł mi tylko zasilacz.. a reszta jak nówka. |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 16-09-2009, 15:30
|
|
|
Chyba nie zaznaczyłem na wstępie, że to dla Szwagra.
voots, i miszko, dzięki za obszerne opisy
Pozostałej Braci forumowej również dziękuję za pomoc, sam mam tego D-linka ale ostatnio coś mi zrywa połączenie tylko nie wiem, czy to nie czasem wina providera - UPC
Może doradzę mu ten sam model. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 16-09-2009, 15:37
|
|
|
Emf, proszę bardzo. Tylko coś mój post się kłóci z tym co napisał miszko. Wygląda na to, że żadnej reguły nie ma. Wszystkie to jak loteria |
|
|
Emf
|
Wysłany: 19-09-2009, 22:07
|
|
|
Dobra Panowie, jeszcze jedno pytanie bo dzisiaj znajomy w sklepie komputerowym namieszał mi w głowie.
Mówi mi, że potrzebuję routera ADSL (Netia), a nie DSL (kablówka).
Zamotał mnie trochę, a ja później dopiero się zastanowiłem, jakie to ma znaczenie jak ja (znaczy Szwagier) nie zamierzam wypinać modemu Netii?
Przecież zamiast kabla: modem -> komp zapnę go modem -> router wifi -> komp? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
voots
|
Wysłany: 19-09-2009, 22:17
|
|
|
Nie potrzebujesz żadnego xDSL, tylko router ethernetowy. Dokładnie tak jak piszesz. Do kablówki żadnych routerów DSL też się nie stosuje, tylko ethernetowe i podpina do modemu kablowego (zwykle Motorola). ADSL na upartego można jak do neostrady i podobnych ale też chyba tylko po to, żeby mniej miejsca na biurku zajęło. |
|
|
Emf
|
Wysłany: 20-09-2009, 21:33
|
|
|
Dzięki voots, tak myślałem, że coś mu się pokręciło |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MaciejK
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Wrz 2009 Posty: 35 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 20-09-2009, 22:32
|
|
|
Jest trochę inaczej... jeżeli ten modem ma wyjście na LAN to możesz go do routera podpiąć. W przypadku netii spotkałem się jedynie z modemami na USB, więc połączenie modem -> router -> komp odpada. Chyba, że router ma możliwość obsługi modemów USB z czym też się nie spotkałem. Z netią jeszcze był taki myk, że w zależności od tego jaki typ linii był wykorzystany(analogowa lub cyfrowa) to stosuje się róże typy modemów czy routerów z modemami. |
_________________ Była: Fiat Tempra SW 1.8 159A4.046 + LPG '93
Jest: Opel Astra II 1.8 16V |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|