|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Mocowanie półośi!!Pilne |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-08-2009, 21:52 Mocowanie półośi!!Pilne
|
|
|
Musiałem wyjąć wahacz i chyba czymś mocno zahaczyłem. Półoś wyszła ze skrzyni, olej się polał, ale manszeta niezniszczona. Wsadziłem ją do skrzyni - zgodnie z układem tego trójkąta. Odpaliłem auto i na luzie koło się powoli kręci.
Mam 2 pytania. Czy ta półoś jest tylko tak wsadzona do skrzyni, a z drugiej strony blokowana w zwrotnicy?
Jak to złożyć do kupy? Wsadziłem półośkę, założyłem manszetę. Jutro zarzucę tam opaskę i doleje oleju do skrzyni. Starczy? Tak jak pisałem koło na podniesionym aucie na luzie się powoli kręci jak zawsze. |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-08-2009, 21:54
|
|
|
To całkiem normalne.
Półoś po zdjęciu drugiego jej końca z przegubu praktycznie przed "wypadnięciem/wyjęciem" trzyma ją ta manszeta.
A, że koła się kręcą gdy są podniesione to też jest normalne.
Włóż tą półośkę w skrzynię, załóż manszetę, dolej oleju i bęzie ok. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-08-2009, 21:55
|
|
|
półoś tylko się wsuwa/wysuwa ze skrzyni więc spokojnie;
jak manszety nie uszkodziłeś to OK; załóż porządnie, opaską uszczelnij, nalej olej do skrzyni i będzie ok;
byle tylko wahacz, zwrotnicę i wsio złożyć do kupy dobrze i dokręcić nakrętkę na półoś jak ją wsadzisz przez piastę; nakrętkę nie totalnie na chama by nie przekręcić ani nie za lekko; moment dokręcania był gdzieś na forum (jak mocno);
w zasadzie teoretycznie powinno się dać nową nakrętkę (z 2-3 zeta chyba) i nową nakręcać i potem ten ząb zaklepać by się nie odkręciła nigdy sama/nie poluzowała;
koło się kręci - to jest normalne i OK; |
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-08-2009, 22:03
|
|
|
Ufff..dzięki chłopaki....nie ma to jak robić coś do nocy a potem po ciemku..w nowym Tipo wahacze takie pozapiekane, że w ogóle nie chciało ruszyć i za dużo siły unknown, nie odkręcałem jej od strony zwrotnicy, ale takich sposobów na zluzowanie wahacza używałem, ze.... cały mcperson się tak wychylił, ze po prostu mi tą półoś wyciągnęło i dopiero wtedy sworzeń wylazł. |
|
|
koks
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-08-2009, 22:09
|
|
|
Jak będziesz wsadzał pół oś to pamiętaj że tam jest przegub "trujpalczasty" jak nie będzie chciała wejść to przekręcaj i lekko dociskaj i wskoczy bez problemów. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|