Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja na temat działu SPRZEDAM
Autor Wiadomość
JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-01-2012, 23:13   Dyskusja na temat działu SPRZEDAM

Ponieważ trochę się zamieszania zrobiło w sprawie funkcjonowania działu sprzedam chciałbym by wszyscy zainteresowani, nie tylko moderatorowie zabrali głos w tej sprawie. Generalnie chcemy by zasady działu sprzedaży były przestrzegane a w samym dziale nie dochodziło do niepotrzebnego spamowania. Debata toczyła się jak dotąd w gronie zamkniętym i w jej wyniku został zmodyfikowany ów dział, czy na lepsze? To już sami oceńcie. W tym temacie możecie zgłaszać swoje propozycje na zmiany. Być może zrobimy jakąś ankietę, jak już coś konkretnego się ulepi i podepnie się ją do tego tematu.

Ja od siebie dodam iż według mnie wcześniejszy sposób funkcjonowania działu sprzedam czyli wolny temat pisany zgadnie z regulaminem był dobrą formą. W razie niestosowania się do zasad interweniował moderator lub sami użytkownicy, poprzez zgłoszenie takiego posta lub upomnienie w temacie. Jedynie co bym poprawił to formę zapoznawania się z zasadami tego działu. Mało kto szuka i czyta regulamin naszego forum. Przy wystawieniu przynajmniej pierwszego posta w dziale sprzedam zobligował bym użytkownika do zapoznaniem się z zasadami. Jak? tego nie wiem, gdyż nie bardzo wiem jakie możliwości daje nam nasze forum. Czy mogło by to być w formie jakiegoś skryptu czy opcji iż po kliknięciu w dziale sprzedam "nowy temat" pojawiało by się okienko z regulaminem jak np. okienka z informacją wiadomości na PW

Piszcie co wam na sercu leży.

Proszę jedynie o kulturalną dyskusje, a nie chamskie przepychanki z góry dzięki.
     assistance   Moneta

manieek133 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-01-2012, 23:24   

3. Zamieszczamy ogłoszenia wyłącznie związane z motoryzacją

Moim zdaniem to jest zły pomysł z tym że tylko związane z motoryzacją,ponieważ często zaglądam czy nie ma ktoś czegoś fajnego do zaoferowania w dobrej cenie dla klubowiczów.To że najpierw akceptacja przez modów jestem za,bo może wreszcie nie będzie się trzeba prosić o zdjęcia,cenę itp. 8)

Tylko nie wiem czy ten 3 punkt powstał teraz,czy zawsze taki był.Ponieważ jakoś nie bardzo było mi po drodze czytać regulamin :lol:

KrzychuB 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-01-2012, 23:33   

Nie nie nie i jeszcze raz nie.

Na żadnym forum tak niema. Pisze ktoś źle, nie na temat, itp to od tego są moderatorzy.
Akceptacja postów i tematów przyniesie tylko więcej roboty i zamieszania w tym dziale.
Do tego ograniczenie do handlu tylko moto mija się z celem.

Jest jak jest i tak było dobrze bez zmian.
Było coś nie tak to modzi mogli poprawić.
Inni jak widzieli że post zły, to istnieje opcja zgłoś post i tyle :roll:

To jest zbyt mocne ograniczenie dla forumowiczów :!:

Można to było inaczej rozwiązać.
Np.
Tak jak jest na forum d*ew*o
Post w dziale sprzedam tylko z tematem, opisem i zdjęciami.
Zakaz pisania w temacie żadnych postów.
Wszelkie ustalenia i zakup tylko na PW.
Opcja prosta, bez zbędnych postów itp.
A po sprzedaży notka w temacie że do zamknięcia i po problemie.

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 20-01-2012, 23:35   

manieek133, jestem podobnego zdania odnośnie zamieszczenia innych rzeczy niż związane z motoryzacją. Zawsze można dorobić do działu: części, auta i wszystko inne :lalala:
     assistance   Moneta

manieek133 

Wysłany: 20-01-2012, 23:49   

KrzychuB napisał/a:
Akceptacja postów i tematów przyniesie tylko więcej roboty i zamieszania w tym dziale.

ciekawe w jaki sposób,przecież to nie jest allegro i tutaj nie jest dodawana duża ilość tematów na raz,na dodatek praktycznie zawsze jest jakiś moderator który może to zaakceptować
KrzychuB napisał/a:
Tak jak jest na forum d*ew*o

KrzychuB napisał/a:
Zakaz pisania w temacie żadnych postów.
Wszelkie ustalenia i zakup tylko na PW.
Opcja prosta, bez zbędnych postów itp.

następna niezbyt mądra opcja,często jest tak że brakuje jakiejś informacji i wtedy musiałby dany sprzedający wysyłać każdemu pw z odpowiedzią,lub edytować ogłoszenie(np.ktoś ma tipo na części i ktoś go pyta o daną część,sprzedający jej nie posiada i wtedy wystarczy jeden post zamiast każdemu z osobna odpowiadać).Następna sprawa że czasami ktoś ma wiedzę na temat sprzedawanego przedmiotu i może o tym poinformować resztę klubowiczów.

KrzychuB 

Wysłany: 20-01-2012, 23:54   

manieek133 napisał/a:
Następna sprawa że czasami ktoś ma wiedzę na temat sprzedawanego przedmiotu i może o tym poinformować resztę klubowiczów.

To może zawsze moda poinformować :)

manieek133 napisał/a:
ciekawe w jaki sposób,przecież to nie jest allegro i tutaj nie jest dodawana duża ilość tematów na raz,na dodatek praktycznie zawsze jest jakiś moderator który może to zaakceptować

tak tylko że dla przykładu jeden post którego ktoś nie zaakceptował siedział i czekał 2 dni :roll:

konikks 

Wysłany: 21-01-2012, 00:10   

me wnioski:
a) moderatorom nie chce się edytować postów, poprawiać ich, modyfikować?

b) co do zamieszczania ogłoszeń tylko w tematyce motoryzacji - bezsens. co komu szkodzi dorobić poddział "wszystko inne"?

c) akceptacja postów. to tak jak np ja nie mam auta z napisem fiat na masce to moje posty też najpierw wrzucajcie do akceptacji...

manieek133 

Wysłany: 21-01-2012, 00:26   

KrzychuB napisał/a:
tak tylko że dla przykładu jeden post którego ktoś nie zaakceptował siedział i czekał 2 dni

a skąd wiesz co ten post zawierał?
KrzychuB napisał/a:
To może zawsze moda poinformować

a to nie jest zwalanie dodatkowej roboty na modów?tak wystarczy że zajrzy raz na czas i wykasuje niepotrzebne posty.

konikks napisał/a:
c) akceptacja postów. to tak jak np ja nie mam auta z napisem fiat na masce to moje posty też najpierw wrzucajcie do akceptacji...

przecież to dotyczy działu sprzedaży więc nie wiem w czym widzisz problem,może nareszcie nie będzie idotycznych postów typu,,fajna fura,dlaczego sprzedajesz"
Więc nie dajmy się wszyscy zwariować,to jest tylko parę drobnych zmian a nie rewolucja na forum.Nie miejcie do mnie urazy ponieważ wyrażam swoją opinię i nie mam zamiaru komuś bluzgać więc wyciągam przyjacielską rękę :zgoda:

KrzychuB 

Wysłany: 21-01-2012, 00:39   

Cytat:
a skąd wiesz co ten post zawierał?

widziałem tytuł tematu w linku :lalala:
manieek133 napisał/a:
będzie idotycznych postów typu,,fajna fura,dlaczego sprzedajesz"

tym sie mody zajmują :lalala:

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-01-2012, 00:47   

manieek133 napisał/a:
3. Zamieszczamy ogłoszenia wyłącznie związane z motoryzacją

Może się mylę, ale to chyba trochę martwy punkt regulaminu jest, bo kilka razy zdarzyło się, że klubowicze sprzedawali np. telefony, komputery i nikt im nie robił z tego powodu problemów. Osobiście też jestem za usunięciem tego pkt., bo jest bez sensu. Z drugiej strony jednak należałoby prosić użytkowników o rozsądek, aby nie robili tu drugiego allegro i nie sprzedawali np. "kuli śniegu z zeszłego roku" :lalala:

JAM_BELFEGOR napisał/a:
Przy wystawieniu przynajmniej pierwszego posta w dziale sprzedam zobligował bym użytkownika do zapoznaniem się z zasadami.

Myślę, że zaoszczędziłoby to Jelcynowi pracy, bo to on ciągle upomina userów o fotki i cenę :D

JAM_BELFEGOR napisał/a:
...według mnie wcześniejszy sposób funkcjonowania działu sprzedam czyli wolny temat pisany zgadnie z regulaminem był dobrą formą.

Mam podobne odczucia ale...

Cytat:
1. W dziale tym możemy pozostawiać swoje ogłoszenia dotyczące sprzedaży części oraz samochodów Tipo / Tempra

A może ten punkt też przekonstruować, aby żyjąc w zgodzie z regulaminem, można wystawiać także inne części/samochody. Wielu dawnych użytkowników T/T przesiada się przecież na inne wozy, a forum zaczyna przypominać bardziej forum SYMPATYKÓW marki i modelu, a w mniejszym stopniu użytkowników, takie jest moje zdanie ;)

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 21-01-2012, 04:10   

Jesli o mnie chodzi to dwie sprawy.
Pierwsza to taka, ze co będzie jesli bede chciał sprzedac np. aparat fotograficzny lub inną rzecz nie związaną z motoryzacją :?: lub co jesli będe chciał sprzedac Brave lub Punto :?: bo wyraznie w pkt 1 jest napisane, ze tylko Tipo i Tempra.
Druga sprawa to taka , ze jesli chodzi o akceptacje posta to OK ale tyłko jesli chodzi o pierwszego posta (ogłoszenie) ale po co akceptowac reszte :?: Ja jestem codziennie na forum wiec ogarnąc to zaden problem.

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa

assistance   Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 21-01-2012, 06:38   

No to teraz kilka słów ode mnie :)

KrzychuB napisał/a:
o jest zbyt mocne ograniczenie dla forumowiczów

Nie jest to zbyt mocne ograniczenie - bo jest stosowane tylko w jednym dziale i to dziale w którym nie na dużo nowych tematów. Praktycznie za każdym razem jak wchodziłem w jakiś temat z ogłoszeniem to albo trzeba było poprawić lub po prostu usunąć z odpowiednią notką dla wstawiającego. Podobnie nie może dochodzić do sytuacji że wywiązuje się polemika na temat ceny części/auta - nie raz powtarzałem - CENĘ DYKTUJE SPRZEDAJĄCY bo to jest jego rzecz - Kupujący może ją zaakceptować lub nie ale to jest ich sprawa.
Idziemy dalej - zdarzało się że użytkownicy bawili się w moderatorów i upominali - tak też nie może być.

Obecnie post ukazuje się po akceptacji przez moda - posty są na bieżąco akceptowane bo grupa mod jest aktywna, jeżeli jakiś post wisi dwa dni to znaczy że nie jest odpowiednio napisany.

Na koniec co do ograniczeń to muszę się zgodzić z resztą że nie są dobrym pomysłem, ale też nie trzeba robić dodatkowych działów - różnych różności nie ma u nas tak dużo :)

aa i Krzysiu :D

Modom chce się sprawdzać i edytować posty zresztą to należy do naszych obowiązków ale chcemy też trochę porządku :)

** Dodano: 21-01-2012, 06:55 **
Przeglądnąłem jeszcze sb wczorajsze - KrzychuB albo zastanowisz się na drugi raz nad niektórymi wypowiedziami albo będzie ostrzeżenie w postaci blokady pisana - wszystko można napisać nie używając wulgaryzmów. Już wczoraj moderatorzy powinni Cię upomnieć.
Co do reszty wypowiedzi to nie porównuj akceptacji postów do komuny... bo takie porównanie jest bez sensu.
Co do ilości pracy jaką mamy teraz a jaka była to czas oceni - będzie na pewno mniej zbędnych postów.

Z czasem zobaczymy która forma działania "giełdy" jest lepsza.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

konikks 

Wysłany: 21-01-2012, 08:20   

Tomek a powiedz mi dlaczego mod wdawał/wdaje się w polemikę z userem wystawiającym ogłoszenie typu "masz czas do wieczora za wstawienie zdjęć"? olać to. skasować posta, wysłać pw do usera i po problemie. a nie cała brać forumowa czyta to że w poście nie ma zdjęcia lub ceny. przecież jesteście aktywni ;)

manieek133 napisał/a:
przecież to dotyczy działu sprzedaży więc nie wiem w czym widzisz problem,może nareszcie nie będzie idotycznych postów typu,,fajna fura,dlaczego sprzedajesz"

to nie lepiej było by ogłoszenia działu sprzedam od razu zamykać po napisaniu treści przez wystawiającego ogłoszenie? temat jest tylko do odczytu i nie ma komentarzy, typu ile??? i temu podobne.

nie wiem może za długo jestem na forum i wszystkie zmiany wydają mi się na gorsze...

KrzychuB 

Wysłany: 21-01-2012, 10:05   

ubek,
ubek napisał/a:
Na koniec co do ograniczeń to muszę się zgodzić z resztą że nie są dobrym pomysłem,

To po cholere są :?: Wydaje mi się że to nie do końca przemyślana decyzja. :doubt:

ubek napisał/a:
albo zastanowisz się na drugi raz nad niektórymi wypowiedziami albo będzie ostrzeżenie w postaci blokady pisana - wszystko można napisać nie używając wulgaryzmów.

A to chyba nie doczytałeś że używam cenzury słów więc nic złego nie zrobiłem :!:

ubek napisał/a:

Z czasem zobaczymy która forma działania "giełdy" jest lepsza.

To widzę ze temat jest nie potrzebny skoro dezycja podjęta i niektórzy mają w d... innych zdanie :roll:

egon 

Wysłany: 21-01-2012, 11:49   

konikks napisał/a:
dlaczego mod wdawał/wdaje się w polemikę z userem wystawiającym ogłoszenie typu "masz czas do wieczora za wstawienie zdjęć"? olać to. skasować posta,

Wiele razy tak sie działo, aczkolwiek także było trzeba dać szanse userowi. Teraz tego nie będzie, bo post będzie musiał przejść akceptacje, zaznaczam tylko, ze akceptacja każdych kolejnych postów jest wg. mnie nie potrzebna ;)

KrzychuB, czytając SB także doszedłem do wniosku, ze chyba nas (modow) nie bardzo lubisz) :P

assistance   Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 21-01-2012, 11:57   

egon napisał/a:
KrzychuB, czytając SB także doszedłem do wniosku, ze chyba nas (modow) nie bardzo lubisz)

To zły wniosek ;)
Nie mam nic do Was jako modów i lubię ogólnie całe Wasze grono bo jest tu super.
Ale ta decyzja naprawdę jest zła.
Ja prowadzę forum fanów motoryzacji w swoim województwie i taka decyzja by u mnie nigdy nie zapadła bo bym nie dopuścił do tego ;)

Zrobiliście jak uważacie, ja uważam że regulamin powinien być bardziej dopracowany ;)

egon 

Wysłany: 21-01-2012, 12:06   

KrzychuB napisał/a:
Ja prowadzę forum fanów motoryzacji w swoim województwie i taka decyzja by u mnie nigdy nie zapadła bo bym nie dopuścił do tego

Wiemy, ale na przyszłość przestań porównywać to forum z innym, bo często ci sie to zdarza, to jest całkiem inne forum.

KrzychuB napisał/a:
Zrobiliście jak uważacie, ja uważam że regulamin powinien być bardziej dopracowany

Masz racje, zrobiliśmy jak uważamy ( w końcu po to tu jesteśmy, żeby rożne takie sprawy załatwiać) i mimo, ze nie wszyscy brali udział w tej dyskusji odpowiedzialność spada na nas wszystkich (moderatorów) czy słuszna, zdania są rożne jak widzę, ale w pokaz mi temat w jakim wszyscy są jednomyślni :?: Niema takiego. Decyzja została podjęta i na razie tak zostanie.
Ten temat został założony, zeby podzielić sie opiniami z resztą userów (widocznie autor poczuł taką potrzebę) czy potrzebnie nie wiem, kwestia gustu.
Na razie zobaczymy jak to sie będzie sprawowac "w praniu" potem zobaczymy i ewentualnie zastanowimy sie nad waszymi uwagami.

assistance   Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 21-01-2012, 12:16   

KrzychuB, a powiedz mi, czym się różni akceptacja postów na giełdzie od takiego tekstu po rejestracji na twoim forum:
Cytat:
To Forum jednakże wymaga aktywacji kont przez administratora.

Powiem tak, i w jednym i w drugim przypadku osoby które są w porządku nie mają się czego obawiać. Ten post, co wisiał 2 dni był niezgodny z regulaminem i było wysłane PW do zainteresowanego. Czyli właściwie był tylko tekst ,,Sprzedam cośtam''. W starym systemie ktoś z modów dopisałby wiadomo co, zainteresowany by to olał i ogłoszenie zostałoby w końcu i tak czy inaczej usunięte.
KrzychuB napisał/a:
Zrobiliście jak uważacie, ja uważam że regulamin powinien być bardziej dopracowany

Napisz lepszy i przedstaw go nam. Potraktuj to jako wyzwanie. Ale jak narazie akceptacja postów zostaje.

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-01-2012, 13:04   

zawsze mnie drażniło wystawianie ogłoszenia bez zdjęcia ... Cały czas to samo jak grochem o ścianę :/ mówisz upominasz a tu starzy userzy czy ostatnio nawet moderator wystawił ogłoszenie bez zdjęcia.
Druga sprawa - ogłoszenie z dopiskiem " zdjęcia wstawię za 2 dni bo nie mam aparatu" - To nie wystawiaj ... Daj ogłoszenie za te 2 dni już ze zdjęciem.
3 sprawa - często zdarza się, że user daje zdjęcie do ogłoszenie na "odwal się" na którym nic nie widać lub jest rozmiarów tapety na komórkę. Równie dobrze ogłoszenie mogłoby być bez fotki ...

Na forum jest mała aktywność zwłaszcza w dziale sprzedam więc nie ma ryzyka zaśmiecenia tematu. Niewłaściwe ogłoszenia są od razu wykrywane zwłaszcza, że moderatorzy stanowią tu 1/3 albo nawet 1/2 aktywnych użytkowników.

Jestem za sprzedażą innych rzeczy niż samochody czy art. motoryzacyjne. Tak jak pisałem wyżej - nie ma ryzyka zaśmiecania forum bo nawet nie ma kto tego zrobić :p
Sam kupiłem przynajmniej jedną rzecz jak i sprzedałem za pomocą forum i nie była to rzecz związana z tematyką forum.

Postanowienia końcowe - albo zezwalajcie na sprzedaż bez zdjęć ( w końcu zdjęcia jak i cena to sprawa sprzedającego - wysoka cena jak i brak zdjęcia powodują spadek potencjalnych klientów :p ) albo stwórzcie jakiś dupny komunikat w dziale sprzedam że ogłoszenie MUSZĄ zawierać cenę, dokładny opis i zdjęcie - w przypadku braku powyższych - od razu usuwać bez zbędnych dyskusji.
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 21-01-2012, 18:05   

Jelcyn napisał/a:
Napisz lepszy i przedstaw go nam. Potraktuj to jako wyzwanie.

Nie mi to pisane ;)

Regulaminów jest multum. Jak są to się ich przestrzega, nie to post leci. Nie ma sensu zmieniać regulaminu na akceptacje postów :) Ale Wasza decyzja i myślę że niedługim czasie to ulegnie zmianie :lalala: Ale tak na serio to usuńcie ograniczenie sprzedaży innych niż do T/T i T/T :)

Jelcyn napisał/a:
KrzychuB, a powiedz mi, czym się różni akceptacja postów na giełdzie od takiego tekstu po rejestracji na twoim forum:
Cytat:
To Forum jednakże wymaga aktywacji kont przez administratora.

To akurat jest zupełnie inna sprawa :) Mieliśmy małe problemy z intruzami co niszczyli Nam forum, ale to nie temat na to ;)

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 21-01-2012, 18:17   

KrzychuB napisał/a:
Mieliśmy małe problemy z intruzami co niszczyli Nam forum

A my ze spamerami, co zaśmiecali giełdę. To samo, dokładnie ten sam poziom zabezpieczeń na podobny problem.
Wiec proszę nie wyskakuj już z cenzurą czy komunizmem.

KrzychuB 

Wysłany: 21-01-2012, 18:19   

Jelcyn,
Cytat:
Wasza decyzja i myślę że niedługim czasie to ulegnie zmianie :lalala: Ale tak na serio to usuńcie ograniczenie sprzedaży innych niż do T/T i T/T :)

egon 

Wysłany: 21-01-2012, 19:31   

KrzychuB, akceptacja pierwszego postu w temacie nie ulegnie zmianie ;)
KrzychuB napisał/a:
usuńcie ograniczenie sprzedaży innych niż do T/T i T/T

No tu jestem także za ;)

assistance   Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-01-2012, 20:27   

czemu mój post odbił się echem ?:p
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 22-01-2012, 12:53   

Na forum powoli robi się jak w sejmie, za dużo osób do rządzenia i przechodzi to w paranoję, ale pomińmy to.
Zaproponowałbym dorobienie osobnych poddziałów w dziale giełda. Np. rzeczy nie związane z motoryzacją. Moderatorzy zawsze interweniują w przypadku kiedy ktoś sprzedaje daną rzecz i rozgorzeje dyskusja, posty są usuwane, przenoszone, tworzone inne tematy. A ja bym ściągnął pewien element z bbtp - w dziale Giełda jest osobny poddział o nazwie "Dyskusje giełdowe" - tam każdy może napisać co mu na sercu leży itd. Co do postów bez zdjęć, hmm... ślepe przestrzeganie regulaminu jest gorsze od jego nieprzestrzegania. Pamiętam swego czasu ktoś sprzedawał talon na wymianę opon w Krakowie i za przeproszeniem mod się przyczepil że nie ma zdjęcia, wg mnie to już lekka przesada, to radziłbym też przemyśleć
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi