Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Korek wlewu benzyny
Autor Wiadomość
cornelito 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-09-2006, 10:28   Korek wlewu benzyny

Mam pytanie odnosnie koraka wlewu benzyny.
Czy ów korek posiada otwor odpowietrzajacy?
Pytam bo nie podoba mi sie gdy odkrecam korek ,a tam syczy a jak go calkiem odkrece to slyszy sie takie przytlumione bum. Wiem, ze zwiazane jest to z panujacym podcisnieniem w zbiorniku, tylko nie wiem czy tak powinno byc. Moim zdaniem powinno byc gdzies odpowietrzenie, i myslalem ze znajduje sie ono w korku ale tam go nie widac.
Za odpowiedz z gory dzieki. Pozdrawiam.
     assistance

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 19-09-2006, 12:02   

ja tez nie znalazłem. kiedys w skodzie musiałem z ojcem wyciągac pompe paliwa zeby dało sie odkręcic korek wlewu bo tak było dziadostwo zassane

Radke 

Wysłany: 19-09-2006, 13:19   Re: Korek wlewu benzyny

cornelito napisał/a:
Mam pytanie odnosnie koraka wlewu benzyny.
Czy ów korek posiada otwor odpowietrzajacy?
Pytam bo nie podoba mi sie gdy odkrecam korek ,a tam syczy a jak go calkiem odkrece to slyszy sie takie przytlumione bum. Wiem, ze zwiazane jest to z panujacym podcisnieniem w zbiorniku, tylko nie wiem czy tak powinno byc. Moim zdaniem powinno byc gdzies odpowietrzenie, i myslalem ze znajduje sie ono w korku ale tam go nie widac.
Za odpowiedz z gory dzieki. Pozdrawiam.

Prawdopodobnie masz zapchane odpowietrzenie zbiornika. To "bum" to chyba dźwięk blachy zbiornika, która pod podciśnieniem się wygina do wewnątrz a po odkręceniu korka wraca do pierwotnej pozycji.

Jeśli tak jest faktycznie to polecam tą usterkę usunąć jak najszybciej bo niedługo możesz mieć problemy z doprowadzeniem paliwa do silnika albo zniszczysz pompę bo będzie pracowała pod znacznym obciążeniem.

Korek nie ma odpowietrzenia - przynajmniej nic o tym nie wiem.
W obudowie zbiornika powinna być dodatkowa rurka połączona z wlewem...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 19-09-2006, 17:07   

Radke napisał/a:
To "bum" to chyba dźwięk blachy zbiornika

Zbiorniki są plastikowe ;)

A co do odpowietrzenia to chyba takie coś nie istnieje. W zbiorniku tworzy się podciśnienie które wypycha paliwo. Nawet w instrukcji o tym pisali. U mnie wiele razy zauważyłem jak otwierałem kore paliwa, że syczało.

Radke 

Wysłany: 19-09-2006, 21:11   

miszko napisał/a:
A co do odpowietrzenia to chyba takie coś nie istnieje. W zbiorniku tworzy się podciśnienie które wypycha paliwo. Nawet w instrukcji o tym pisali. U mnie wiele razy zauważyłem jak otwierałem kore paliwa, że syczało.

Pierwsze słyszę, że zbiorniki w T/T są plastikowe!
Poza tym to nadciśnienie (czyli nadmiar np powietrza) jest w stanie wypchnąć paliwo.
Podciśnienie je raczej zatrzymuje.
Różnica podobna ja w przypadku eksplozji i implozji.
Tak mnie przynajmniej uczyli na fizyce ale było to dawno temu więc może coś się zmieniło. :D

** Dodano: 20-09-2006, 00:25 **
Poniżej - dwa schematy:

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

kubuś 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 20-09-2006, 09:34   

Ja mam co prawda tipka 1.4 i. e. z '92r, ale u mnie zbiornik jest juz plastikowy. Co do tego 'podciśnienia' to Radke rzeczywiście ma rację-nadciśnienie wypycha, podciścienie 'zasysa' do środka. Ale w zbiorniku nie powinno mieć to miejsca z dwóch (co najmniej) powodów: jak widać na załączonym powyżej schemacie zbiornik ma przewód odpowietrzający(nie w korku, ale tuż obok przy wlewie paliwa), a poza tym w instalacji paliwowej jest też coś takiego jak 'pochłaniacz par paliwa (taka niewielka puszka przy prawym nadkolu z przodu), który powinien zabezpieczać przed nadmiernym wzostem ciśnienia par benzyny. Być może w starszych modelach albo w gażnikowcach nie ma tego pochłaniacza(nie wiem, przyznaję się bez bicia-aż tak mocno w temat nie wnikałem).A co do samych zbiorników, to: 'robili w ogóle metalowe???' Wydawało mi się że wszystkie tipki miały zbiorniki z tworzywa sztucznego. :)

rosama 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-09-2006, 09:52   

Radke napisał/a:
Tak mnie przynajmniej uczyli na fizyce ale było to dawno temu więc może coś się zmieniło.

Dobre... :D

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 20-09-2006, 15:47   

W zbiorniku paliwa ma być podciśnienie,ale nie wiem czy dotyczy to silników gażnikowych.Zabezpiecza to przed zapłonem paliwa i wydostawaniu się oparów na zewnątrz układu paliwowego.Kubuś ten przewód do odpowietrzenia jest używany tylko podczas tankiowania,żeby paliwo miało jak wypchnąć powietrze.Zbiornik jest plastkikowy.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-09-2006, 08:13   

Cytat:
Pierwsze słyszę, że zbiorniki w T/T są plastikowe!

8) Co raczej jest zaletą, bo nie przerdzewieje.

ZielonyTBG napisał/a:
W zbiorniku paliwa ma być podciśnienie,ale nie wiem czy dotyczy to silników gażnikowych.

Też jest. Sam mam gaźnik i w instrukcji do mojej Tempry też o tym wspominali.
Radke napisał/a:
Podciśnienie je raczej zatrzymuje.

Tak, dobrze mówisz. Źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o nadciśnienie w zbiorniku.
kubuś napisał/a:
a poza tym w instalacji paliwowej jest też coś takiego jak 'pochłaniacz par paliwa (taka niewielka puszka przy prawym nadkolu z przodu), który powinien zabezpieczać przed nadmiernym wzostem ciśnienia par benzyny. Być może w starszych modelach albo w gażnikowcach nie ma tego pochłaniacza(nie wiem, przyznaję się bez bicia-aż tak mocno w temat nie wnikałem).

Gaźniki nie mają tych układów. Bo wprowadzili wtryski - wpierw jednopunktowe - ale wprowadzili głównie przez ekologię. Dlatego pojedyńczy wtrysk dużo nie różni się od gaźnika w sensie działania. Pochłaniacze raczej mają za zadanie pochłaniać opary paliwa - które są również bardzo szkodliwe dla zdrowia. To czy jest podciśnienie w baku to jest to efekt normalny. A i tak jak tam są opary to one nie dotrą do pochłaniacza, bo paliwo jest na dole, a nadciśnienie je wypycha. Więć dopiero zbiornik musiałby się opróżnić z paliwa.... lub gdy otworzymy korek wtedy wszystko uleci.

kubuś napisał/a:
Wydawało mi się że wszystkie tipki miały zbiorniki z tworzywa sztucznego. :)

Z tego co wiem, nie montowali metalowtych. Zawsze były plastiki.

Odpowiedz do tematu