|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rdza tanim kosztem ? |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-07-2010, 12:40 Rdza tanim kosztem ?
|
|
|
Witam, mam pytanko, chciałbym na prawde tanim kosztem pozbyć się rdzy w niektórych miejscach, gdyż autko planuje mieć max 2-3 lata, i po prostu nie opłaca mi się robić wszystkiego na cacy.
A wiec tak chodzi mi o Espero i o nosek czyli :
http://img23.imageshack.u...010431large.jpg tam gdzie jest nosek widać to na foto. Wygląda to jakby auto miało trądzik
Druga sprawa:
http://img33.imageshack.u...10429largem.jpg
(zaznaczyłem lecz troche za słabo. Jest to pod światłami / nad zderzakiem.
Myślałem, żeby cały ten pasek pomalować, bo jak zrobie kawałek i potem zaprawką to i tak to bedzie widać, że było robione.
Co myślicie jak to mogę zrobić ? może tak? żeby z tych częsci co podałem pozbyć się całkiem lakieru i potem po prostu machnąc jakimś sprayem ? Baranka też mam więc od biedy można dać przed. Czy takie coś warto robić ?
Noska może bym całkego nie robił bo tylko ten przód jest lipny, ale jak pozbyć się tak równo lakieru żeby np. po bokach zostawić \ / i tylko ten środek robić.. Przy takiej operacji może by ten sam środek noska lepiej wyglądał jako czarny ? Doradzcie coś..
http://img641.imageshack.us/f/63140155.jpg/
taki mały projekt jakby to wyglądało.
I czy jest ktoś kto ma jakiś sprzęt z Katowic żeby dobrze pozbyć się lakieru ? |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 22-07-2010, 09:29
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | nie opłaca mi się robić wszystkiego na cacy.
|
Ale zrobienie wszystkiego dobrze nie jest wcale trudne. Jeśli pozbędziesz się lakieru i pryśniesz zwykłym sprayem to do zimy będziesz miał jeszcze gorzej niż teraz. Na twoim miejscu nic bym z tym nie robił bo nie wygląda to tak źle. Na czarno też nie maluj noska bo moim zdaniem będzie nieładnie. Ja będę malował cały wóz i zakupiłem do tego taki komplecik
Ten preparat po prawej jest żrący, wchodzi w reakcje z rdzą. Piszą żeby oczyścić powierzchnię z odchodzących płatów rdzy, ale ja wolałbym to zrobić dokładniej. Potem nakładasz owy preparat, mogą być 2 warstwy i na to dajesz podkład akrylowy (produkty mi tak dobrali żeby się nie pogryzły bo podobno nie wszystkie antykorozyjne preparaty pasują pod podkład akrylowy). Jak wyschnie to docierasz papierem ściernym 400 i dalej malujesz baza i lakier (zgodnie z zasadami malowania). Jak dobrze dobiorą Ci kolor a potem ładnie spolerujesz papierem wodnym 2000 to nawet nie będzie widać różnicy. Zamów setkę lakieru, w całym zestawie zapłacisz 40zł. Do tego odrdzewiacz 10zł, akryl (ja za litrowy płaciłem coś koło 40zł, Tobie wystarczyłaby setka ale takich małych chyba nie ma, widziałem taki w sprayu za 15zł). Trochę chęci, sprężarka, pistolet (tu przydałby się ktoś z pojęciem o malowaniu), dniówka roboty i można świat doganiać A efekt powinien utrzymać się na długo, myślę że skoro zamierzasz jeździć wozem 3 lata to spokojnie tyle pociągnie |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-07-2010, 11:10
|
|
|
dzięki za rady na przyszłość na pewno się przydadzą, jeszcze skocze się gdzieś do lakiernika zapytać ile by to wyszło i zobaczymy co dalej. |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 22-07-2010, 16:22
|
|
|
VEndriuV, Lakiernik za zrobienie takiej pierdółki powie Ci ze 400zł, a tak naprawdę to nie jest nic trudnego |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|