Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z alarmem
Autor Wiadomość
gepard 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-01-2006, 23:22   Problem z alarmem

Witam wszystkich.
Jestem posiadaczem Tipo 1.9 TDI od kilku dni i mam problem z pilotem sterujacym ( albo i z czyms innym ) alarmem i cz. Poczatkowo dzialal ok ale podczas wsiadania wlaczyl mi sie przycisk wlaczajacy i alarm zaczal wyc. Wylaczylem go drugim przyciskiem ale gdy odpalalem silnik znow sie wlanczal. W panice zaczalem na przemian i razem naciskac oba przyciski. Alarm zamilkl. Od tego czasu juz nie dziala ani on ani cz. Dioda sygnalizacyjna swieci i reaguje na nacisnie przycisku ale nie dzieje sie nic pozatym?
W czym jest problem?
Prosze o rady?
Pozdrawiam
     assistance   Moneta

nessuno 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-01-2006, 20:58   

Może poskutkuje odłączenie alarmu od zasilania na kilka minut,potem ewentualne zaprogramowanie od nowa.Zepsuć się raczej nie powinien,a spróbować zawsze warto.Piszesz,że coś tam działa,więc może poprostu taka prosta czynność może pomóc.Oby. :D

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-01-2006, 21:15   

Co to za alarm podaj. to dużo ułatwi
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 23-01-2006, 22:25   

wiesz co to masz za alarm? poza tym alarm i centralny zamek masz jako jedno pudło, czy centralny sam dokładałeś (czy ktoś, nie w fabryce) i czy są jako osobne CZ i alarm ? Bo mogą mieć osobne centralki, przy czym ta od alarmu ma tylko pilota, nie wykorzystuje go w całości - jeden kanał 'podaje dalej' do centralki od zamka centralnego.
Wtedy ta alamowa może mieć kuku i wszystko nie działa; może też nie mieć kontaktu z centralką od zamka CZ dobrego, choćby prozaicznie kable się przerwały....
inna sprawa - mrozy są (....)..skie, więc i akumulatory padają; możliwe, że odpalając auto miałeś taki spadek napięcia, że centralka alarmowa zgupła, coś się jej np w pamięci pomieszało (rzadkie i wątpliwe, ale kto wie...) wtedy odłączenie akumulatora i potem dodatkowo (przy wyjętym akku ) np wciśnięcie pedału hamulca by resztki krasnoludków z instalacji się rozładowały może pomóc;
może też pilota jakoś załatwiłeś? a najprostszy powód, zrezztą przy mrozie też prawdopodobny - bateria w pilocie jest od nowości :D czy wymieniana? ma pilot kontrolkę (diodę LED) i ona świeci? pilot radiowy czy na podczerwień?
a alarm sam na nic nie reaguje? znaczy się kontrolka alarmu miga cały czas, dokładnie jakby był uzbrojony, miga nawet jak jedziesz czy nic nie świeci cały czas czy jeszcze inaczej? nie włącza się alarm jak jedziesz? kto wie co to może być..... wskazówek za mało póki co... drukuj co to tam masz i jak się dokładnie zachowuje....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 24-01-2006, 19:47   

Witam.
Moja wersja Tipka to sx wiec mysle ze alarm i cz sa fabryczne.
W momecie gdy " to " sie stalo nie bylo jeszcze takich mrozow ale przyznaje ze akumulator byl slaby. Wyjmowalem akumulator juz kilkakrotnie ale nic to nie daje. Pilot napewno ok bo mam drugi i tez nie dziala.
A sutuacja jest taka gdy auto stoi nie odpalona lampka miga ale gdy odpale albo przekrece stacyjke swieci ciagle. W momecie nacisniecia pilota lampka bardzo szybko pulsuje ale nic sie nie dzieje. CZ z kluczyka dziala normalnie. Co to za model alarmu to nie mam pojecia nawet nie wiem gdzie cie znajduje centralka.
Czy to mozliwe ze sie przeprogramowal?
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 24-01-2006, 22:01   

Hmmm ja stawiam na to ze piloty sie rozkodowaly :-) tzn centralka je zgubila tylko ciekawi mnie jedno czemu larm nie wyje wsumie powinien... moze padl "procek" w alramie rpzez spadki skoki napiecia bo hehe jak znam zycie to podpiety bez bezpiecznika:D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-01-2006, 01:41   

Witam !

Szybkie miganie po zalaczeniu alarmu to jest jego uzbrajanie ( wtym przypadku najbardziej prawdopodobne ). Jednak po max 2 minutach lampka powinna zmienic czestotliwoc migania. W czasie wlaczenia alrmu powinny sie zamknac zamki. Jednak taka funkcja mzoe byc zakodowana rowniedobrze w alarmie ( tak jak automatyczne zamykanie drzwi po podaniu sygnalu ze zaplon zostal zalaczony ) wiec przy duszeniu pilotow i ewentualnym sygnale z czujnika drzwiowego ( dosyc chetnie uzywane do wprowadzania larmu w tryb programowania ). Ciagle palenie sie lampki moze wskazywac ze np. jest antynapad i trzeba go rozbroic , ze jakis czujnik nie dziala. Kazdy producent ma swoje sposoby i sygnalizacje co jest nie tak. Bardzo pomocny bylby typ alarmu ( np. w alarmie cobra o ile dobrze pamietam programowanie jak i otwarcie awaryjne nastepuje poprzez wycisniecie kodu na ukrytym przycisku ). W czasie szybkiego migania lub krotko ponim gdy np. otworzysz dzrwi bez rozbrajania alarmu powinienes wzniecic alarm i syrenke alarmowa. Czy Twoja syrenka posiada akumulatorek podtrzymujacy? Wiekszosc alarmow nei traci pamieci po zdjeciu klem z akumulatora tylko pamieta ustawienia takei jakie zostaly zakodowane wiec czasem ich zdjecie nic nei daje sensownego. Moze chcociaz troszke pomoglem...jesli nie opieprzyc mnie:D

[ Dodano: Sro 25 Sty, 2006 00:42 ]
Centralka wejdz pod deske rozdzielcza powinno byc widoczne wmiare szybko ( np. kolo skrzynki bezpiecznikow ) ogolnie instalcje alarmowa widac co dolozone byl ochyba ze ktos sie od serca staral a to zadkosc raczej, idz za kabelkiem zasilajacym diode led od alarmu!! :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 25-01-2006, 19:28   

Pomoże albo fotka pilota albo jakiś napis wątpie aby to był oryginalny alarm pewnie dokładka sprzężona z oryginalnym centralnym zamkiem. Istnieje możliwość jeśli to jest starszy alarm że zgubił z pamięci piloty choć to mało prawdopodobne.
Ja bym jednak zaczoł od programowania pilotów bo alarm reaguje na nie (szybki miganie) oraz reakuje na stacyjkę.

Napewno to nie jest LEGENDFORD bo się zachowuje inaczej..
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 25-01-2006, 20:54   

A czy mozesz mi powiedziec jak programuje sie piloty bo nie mam pojecia?
Jutro postaram sie zamiescic zdjecia pilotow.
Pozdrawiam.
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 26-01-2006, 21:10   

Zależy od centralki ....

Np. LegendFord ma tak:

otwierasz drzwi

7 razy włanczasz i wyłanczasz zapłon stacyjką (za 7 razem pozostawiasz włączony)

światła migną raz

wciskasz i trzymasz pilot

pochwili światła migną 3 razy

wyłanczasz zapłon

I ok.

Przy każdym kolejnym pilocie tak postępujesz.
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 27-01-2006, 20:06   

Niestety u mnie ten sposób nie dziala ( chyba e cos zle robie). Ale dziekuje za starania.
Jakis inny sposób?
Pozdrawiam.
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 30-01-2006, 19:39   

Mie prościej poszukać centralki. Wkońcu zablokujesz go nieodwracalnie....
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 15-02-2006, 18:37   

Centralka znaleziona.
Jest to alarm legendford. Ten sam typ co np na tej aukcji http://moto.allegro.pl/sh...?item=85593158.
Zadne kombinacje podane w instrukcji nie dzialaja. Bylem u jakiegos niby specjalisty ale on stwierdzil ze problem lezy w centralce alarmu a dokladniej ze jest ona zawieszona. Wskazal mi jakis uklad PIC16C58B 04/P i mowil ze to jego wina. Mowil takze ze on nie jest w stanie tego zrobic i ze musi wyslac alarm do Warszawy a to nie wiadomo ile bedzie kosztowalo. Nie wiem czy mu wierzyc moze sam naprawi za grosze a mnie naciagnie na kase
Nowy taki uklad kosztuje ( z tego co patrzylem na necie ) 11.50. Moze wystarczy tylko go wymienic? Czy trzeba go jakos programowac?

Prosze o pomoc.
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 15-02-2006, 18:43   

Napewno trzeba programować. Ten link u mnie nie działa podaj numer lub typ legenforda.
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 15-02-2006, 19:37   

Legendford F-14

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 17-02-2006, 19:30   

Prosze

http://www.tempra.org/ttt/schematy/Legend.pdf
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 17-02-2006, 20:33   

Witam i dziekuje za starania w probie pomocy.
Moj problem zostal rozwiazany. Pojechalem do firmy specjalizujacej sie naprawa alarmow i montazem naglosnienia samochodowego. Dwoch gosci podeszlo popatrzylo i zalatwilo sprawe w kilka sekund.
Jak oni to zrobili tego niestety sie nie dowiedzialem ale przelanczali przyciski oswietlenia wnetrza samochodu i jednoczesnie "bawili" sie przelacznikiem drzwi.
Koszt naprawy 15 zl.
Dopiero teraz po przeczytaniu instrukcji od Ciebie Arku (pomimo ze tez ja posiadam od kilku dni) zorientowalem sie ze przez przypadek zalaczylem funkcje ANTY HI JACK i dlatego piloty nie dzialaly.
Jeszcze raz WIELKIE dzieki za pomoc.
Pozdrawiam.
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 18-02-2006, 21:58   

Przykro mi że nie załadowałem tego wcześniej. Niestety kiepsko z czasem.

Dobrze że nieskasowali cię jakoś dużo.

Choć nienarobili się.

Ale pamiętajmy że wiedza też kosztuje.
     assistance   Moneta

gepard 

Wysłany: 23-02-2006, 18:59   

Jeszcze jedno pytanie gdzie dokladnie powinny byc podlaczone czujniki ruchu bo sa zalozone ale chyba nie podlaczone bo nie dzialaja (dwa gniazda obok gniazda diody sa puste)

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 23-02-2006, 20:14   

Ta wersja ma możliwość podłączenia 2 dodatkowych czujnikówNie ma różnicy gdzie podepniesz. Są tam 4 kable na czujnik

Masa
Zasilanie
Wywołanie ostrzeżenia
Wywołanie alarmu
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu