|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wahacz...szybkie pytanko... |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz
|
Wysłany: 19-05-2005, 21:34 Wahacz...szybkie pytanko...
|
|
|
Witam!!Chcialbym sie dowiedziec czy sa jakies rodzaje wahacza do tipo??Jest jeden rozmiar??Slyszalem, ze roznia sie srednica sworznia....anie nie jestem pewien i chce sie upewnic:D Bo jutro kupuje prawy i lewy-przod...Wiec jak to jest w koncu??? |
_________________ tipo 1.6 gażnik+ LPG 92r |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-05-2005, 22:37
|
|
|
oj, w Temprach są różne, podejrzewam , że w Tipo jest ten sam bajer (jest to możliwe), wypadałoby popytać mechaników...
w sumie sprawa sprowadza się do tego, że w zal od daty produkcji auta (a czasem i innych czynników jak humor producenta, plamy na księżycu itp :-) ) rzeczywiście identyczne z pozoru wahacze mahą inne sworznie, o ile pamiętam 15ki lub 17ki.
Wiadomo jak kupisz ze sworzniem za grubym - to Ci nie wejdzie, za chudym - będzie jeszcze gorzej :-D
Jedyne wyjście - jeśli nie masz pewności - podnieść autko/wjechać na kanał i obejrzeć swój wahacz. U mnie przynajmniej jak już trochę były wybite sworznie (a i bez tego tak chhyba jest) to końce sworzni było widać, wystawały nieco poza obejmę u góry, po przejściu przez nią.
Wtedy trochę gimnastyki pod autkiem i suwmiarką pomierzyć koniec sworznia (właściwie najlepiej pomierzyć samiutki koniec , potem troszkę dalej od końca i tak na ile się da, gdyż sworznie nie są proste a końcówki mają takie 'ścięte').
Z wynikami pomiarów idziemy do sklepu w poszukiwaniu wahacza ze sworzniem, z którym otrzymamy te same wyniki pomiarów na naszej suwmiarce :-D
W zasadzie są niby zbiorcze katalogi, wg których autko powinno mieć takie a nie inne wahacze (sworznie) wg daty itp ale przekonałem się, że prawda może być inna lub 'specjaliści' nie mają pełnej pewności.
**** Sprawa ta tyczy się Temperówek, co do Tipo - może ktoś inny Ci powie, ale być może masz to samo co Temperówki. W każdym razie zmierzyć nie zaszkodzi - można to zrobić bez demontażu wahacza. |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-05-2005, 07:34 Re: Wahacz...szybkie pytanko...
|
|
|
TomciuHerba napisał/a: | Witam!!Chcialbym sie dowiedziec czy sa jakies rodzaje wahacza do tipo??Jest jeden rozmiar??Slyszalem, ze roznia sie srednica sworznia....anie nie jestem pewien i chce sie upewnic:D Bo jutro kupuje prawy i lewy-przod...Wiec jak to jest w koncu??? |
Jedziesz do sklepu i podajesz nr vin i date produkcji auta. Ogolnie rzecz biorac wahacze z fi 15 wystepowaly w poczatkowym okresie produkcji Tipo. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 20-05-2005, 09:29
|
|
|
Cytat: | Jedziesz do sklepu i podajesz nr vin i date produkcji auta. |
owszem, ale nie zawsze niestety......
spotkałem się już z rozbieżnościami w katalogach a także z wątpliwościami samych mechaników i/lub sprzedawców, więc nr VIN i data prod nie zawsze sprawę załatwią, dlatego najlepiej samemu zmierzyć i ma się spokój.
Co do daty produkcji - tu też tak słyszałem, że (tak zazw jest i powinno być) - wcześniejsze Temperki, do połowy '93 i wcześniejsze Tipo miały mniejsze, ale tu też niestety nie ma dokładnych granic.... poza tym różnie jest.... najpewniej - zmierzyć - to chwilka i spokój..... |
|
|
Tomasz
|
Wysłany: 20-05-2005, 15:06
|
|
|
No i bylem u mechanika...i co sie okazuje??Ze mam jeden wahacz z cienkim, a drugi z grubym sforznim:D Wiec rozne przypadki hodzą po ludziach:D
[ Dodano: Pią 20 Maj, 2005 16:06 ]
sorki...chodzą |
_________________ tipo 1.6 gażnik+ LPG 92r |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 20-05-2005, 18:15
|
|
|
Widocznie miałeś wymienianą zwrotnicę - z jakiegoś starego Tipka co miał 15 -tkę a druga została oryginalna 17 - tka, może to świadczyć o małym puknięciu samochodu - ale tylko może |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 20-05-2005, 21:59
|
|
|
Cytat: | .i co sie okazuje??Ze mam jeden wahacz z cienkim, a drugi z grubym sforznim |
ale pomysły mają 'mechanicy' jak Ci którzy Ci wcześniej coś am wymieniać musieli może fachowcy z programu 'Usterka'
....a tak przyziemnie - znowu wychodzi , że bywa b. różnie, więc zawsze najlepiej samemu zmierzyć przed wymianą, by nie mieć potem problemów.....
(swoją drogą - ale masz cool unikat autko :-D ) |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|