|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kontrolka wtrysku |
Autor |
Wiadomość |
macko
|
Wysłany: 03-01-2008, 12:10 kontrolka wtrysku
|
|
|
witam od wczoraj pojawil sie problem ze lubi sie zapalic ta zakichana kontrolka i nie wiem od czego zapalanie i gaszenie auta nie pomaga w momencie zapalenia sie kontrolki wolne obroty spadaja do 600na min i przy przyspieszeniu ma mula i szarpie dziwne cuda mam 1,6ie z 94 roku moze mial ktos podobny problem |
_________________ fiat tipo 1,6ie 94 rok3D i trabi601 z 90r |
|
|
|
|
pasqual
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-01-2008, 12:58
|
|
|
Witam!
Macko na wstępie dobrze by było sprawdzić:
-masę komputera(czy czasami nie pojawia sie napięcie między ECU-akumulatorem)
-czujnik położenia przepustnicy, stawiam 90% na uszkodzenie-(brak ciągłości wskazań)
-hmm czujnik położenia wału - teoretycznie może być przyczyną, całkiem nie padł na pewno ale może za duza (mała) odległość - sprawdź czy szczelina nie jest > od 06mm.
Zakładam że pompa daje prawidłowe ciśnienie,
wtryskiwacz nie jest przytarty, często sie zdarza przy instalacjach LPG
Z drugiej strony mogą to być tak niepozorne rzeczy jak pęknięta cewka lub np świece zapłonowe bez rezystorów (kiedyś siedziałem na forum Lancii i tam ludzie mieli takie przypadki)
Jednak stawiam na czujnik położenia przepustnicy z dużym przebiegiem ok 20k lubią sie wycierać grafitowe ścieżki i/lub ramiona styków co daje właśnie takie efekty. Pozdrawiam i powodzenia.
Aha spróbuj odpiąć aku na kilkanaście minut może są jakieś błędy a z tego co wiem po odpięciu aku powinny sie wykasować i wszystko wróci do normy (choć raczej w to wątpię) ale spróbować można to tylko 1 śrubka |
_________________ Fiat Tempra 1,6 sedan 159A1.046 '91 78KW przeszła do brata
Lancia Nouva Delta HPE 1,8VVT 183A1.000 131KM była
Fiat Tempra 1.6 sedan '93 835C1.000 75KM jest
Audi A4 Avant 1,9 TDI '98 AHU 90KW jest |
|
|
|
|
macko
|
Wysłany: 03-01-2008, 14:50
|
|
|
wszystkie te porady kiedys testowalem bo sie zapalala ale wtedy urwal sie kabel od masy ten przykrecony do kolektora ale od ponad pol roku byl spokoj a teraz znow cos dziekuje za fachowe porady z ktorymi sobie poradze ale czy znajde usterke nie wiem narazie wymienilem wtrysk zobaczymy jak dojde co to napisze moze to komu innemu pomoze |
_________________ fiat tipo 1,6ie 94 rok3D i trabi601 z 90r |
|
|
|
|
koleś
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 07-04-2008, 11:20
|
|
|
witam mam podobny problem przy zapalaniu gaśnie ale po jakimś czasie w trakcie jazdy na wyższych obrotach zapala się jak go zgasze i zapale to jakiś czas normalnie i znów śie pali prosze o pomoc dzięki |
_________________ Tempra ok autko |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|