|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
osłona ręcznego |
Autor |
Wiadomość |
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-05-2007, 22:09 osłona ręcznego
|
|
|
W zasadzie to nie jakaś typowa czy specjalna usterka, ale chyba nikt się z tym nie użerał...przynajmniej nikt nie odpowiedział jak kiedyś poruszyłem...
Ręczny jaki jest każdy widzi; ot wajha a po bokach gumowe 'fartuchy', osłony;
tak zawsze miałem aż pewnego pięknego wieczora, nie wiem kiedy nawet, czy na niedużej nawet dziurze czy kiedy, jedna z tych osłon zrobiła dziwne "bzdrynk" i zrobiła się dziura z jednej strony wajhy brzydka;
Dość szybko znalazłem, że na podłodze przybyło mi na dywaniku o jedną gumę i blaszkę wyprofilowaną jak odwrócone J więc to z tego zapewne się draństwo wyrwało;
pooglądałem tą "J" blachę, "J" gumę, pogrzebałem w tunelu środkowym jak to tam jest i tak:
blacha ma wycięcia, otworki, guma też, tunel ma cypelki;
na logikę - w tunelu od dołu na cypelki nasadzamy gumę, a na to blachę, wszystko pięknie pasuje... tyle teorii...
w praktyce wieczorem, jak nie wniedziałem jeszcze jak to makarony wykombinowały i jak to wygląda to prawie godzinę po omacku (ciemno) pod blokiem grzebałem, może tak długo bo się wqr zacząłem coraz to... w końcu nawet nauczyłem się tym tak trafiać by pasowało po obu końcach i środku i nie odbijało nigdzie (trza nieco tą blachę było na nowo poodginać, podoginać a i tak lipne to ogromnie)...
i na cholerę to wszystko; nie traćcie czasu tak jak ja... od razu klej;
czemu?
ano temu - mnie to ładnie naszło i wytrzymało aż pół minuty; potem znw bzdrynk bo przyciąganie ziemskie to raz a że blacha zasze gdzieś odbija to dwa, że guma ją odpycha od plastiku to trzy a że makarony ___ zrobiły to jednorazowe i jak raz blacha wypadnie to znaczy że zagrzewany rozpłaszczony roztopiony cypelek po prostu się rozj.. na końcu i już to nie będzie trzymać
jedyne wtedy wyjście to demontować cały tunel (plastik) na stół z nim, poskładać i zgrzewać, stapiać na nowo, podkelić i może będzie;
ja na to " ja p.., dziękuję...";
szybciej było nałożyć (wprawa ) szybko samą gumę na cypelki, w tym te które się wydawały całe jeszcze wcześniej, podeprzeć ją od dołu inaczej wygiętą blachą a nie paluchami (by nie były z kleju) i cienką warstwą szybkoschnącego kleju skleić do plastiku posmarowawszy gumę... robiłem to powoli i dokładnie, choć raz czy dwa klej mi 'rzygnął' (te szybie-coś' tak mają ale nie wygląda źle a siedzi równiutko i trzyma super, nie drażni wreszcie brak osłony... na demontaż tunelu straciłbym więcej czasu i nerwów (choć to nmiby tylko kilka śrub i wyciąganie tunelu) ale już mi się nie chciało, a okazuje się, że bez blachy tak samo a może i lepiej na kleju to siedzi a nie zmienia się tej osłony gumowej przez laaaaata i tak... więc na przyszłość jak kiedyś komuś nagle bzdrynknie to może warto raz dwa klej i szkoda nerwów... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|