|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Chciałbym kupić Tempre 1.6 |
Autor |
Wiadomość |
RedSoon
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-07-2006, 10:33 Chciałbym kupić Tempre 1.6
|
|
|
Witam wszystkich.
Interesuje mnie Fiat Tempra 1.6 benzyna (zasilana wtryskiem). Mam oferte od prywatnego gościa jednak zastanawia mnie kilka rzeczy i tu bym prosił o poradę.
Po pierwsze Czy pomimo ocynkowanej blachy zdarzają się przegnite elementy tj. np. belka, nadkola (od wewnątz), podłużnice ??
Po drugie czy wycieki oleju sprawiają wielki problem, są trudnośći z wymianą np. uszczelki pod głowicą ??
Czy szybko zużywają sie przeguby napędowe ?? Awarie skrzyni biegów ??
Ile kosztują takie części normalnej eksploatacji np.
klocki hamulcowe
tarcze hamulcowe
wachacze przód
pompa paliwowa
przeguby... ??
Do kupienia mam Tempre z 1992r. 1.6 z przebiegie 180000 km. (do poprawek blacharsko lakierniczych) za cenę 1900 zł - co to oznacza waszym zdaniem ??
Prosiłbym o wszystki odpowiedzi. Z góry dziękuję |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-07-2006, 12:17
|
|
|
RedSoon napisał/a: | Po pierwsze Czy pomimo ocynkowanej blachy zdarzają się przegnite elementy tj. np. belka, nadkola (od wewnątz), podłużnice |
Tak, rdza nie ruszy Ci elementów gdzie jest dobry dostep powietrza, przewiewnie, ale Tipo/Tempra ma tendencję do gnicia w miejscach tylniach między wewnętrznymi profilami, tak wiec rdza wyjdzie od wewnatrz. Również progi są podatne na ten efekt.
Próg nowy na allegro kosztuje w granicach 85zł. Boki tylnie w stanie nie zjedzonym widzialem za 2 sztuki po 150zł na allegro.
Wiec rdzy szukaj głownie na tyle auta, progi, nadkola.
RedSoon napisał/a: | Po drugie czy wycieki oleju sprawiają wielki problem, są trudnośći z wymianą np. uszczelki pod głowicą |
Mam 312 tys. km przejechane - 1.6 gaźnik i pod głowicą nigdy uszczelki nie zmienialem. Ale z tego co wiem klubowicze robili takie naprawy i jakoś specjalnie nie zgłaszali problemów na forum z tym. RedSoon napisał/a: | Czy szybko zużywają sie przeguby napędowe Awarie skrzyni biegów |
Od nowości mam przegub - 12 lat - przebieg jak wyzej i dopiero ostatnio coś się odezwał. Jeśli nie uszkodzi sie gumowa manszeta przegubu to powienien długo wytrzymac. A dodam, ze jezdze dosyc dynamicznie.
Skrzynie, maja tendencje do ciezkiego wchodzenia biegu. Głownie przez np. zuzyte poduszki silnika lub wyrobione ciegna idace do skrzyni biegów.
Ja wymienilem przez caly ten okres jedno cięgno i jedną poduszke silnika, ale wiem ze klubowicze czasami wymieniali wszystkie i ogolnie problem ustawał. O ile skrzynia nie byla uszkodzona. Skrzynia głównie "siadają" przez to pewnie, ze nie wymieniany jest olej lub nie dolewany. Ja co wymiane oleju w silniku sprawdzam olej w skrzyni jak cos to uzupelniam i skrzynia do dzisiaj chodzi bdb. Choc byly przypadki u klubowiczów, ze stracili biegi np. 1 czy 3ke. Wtedy skrzynia musi isc juz do naprawy.
RedSoon napisał/a: | Ile kosztują takie części normalnej eksploatacji np.
klocki hamulcowe
tarcze hamulcowe
wachacze przód
pompa paliwowa
przeguby... |
Wszystko zalezy od producenta i jakosci. Klocki nie kupuj jakis noname, bo przejedziesz 10 tys. km i wyrzucisz. Kup cos bardziej markowego. Tarcze nowe w ASO coś koło chyba 80-100zł, ale polecam Brembo na allegro w dosyc atrakcyjnych cenach kupisz.
Wachacze, okolo 100-150zł. Lepiej troche dac wieciej. Silentblocki na wachaczach teoretycznie nie sa do wymiany, ale mozna kupic je same i wymienic. Koszt silentblockow to okolo 80zł za parę! Uwaga! Po 91 roku stosowano fi silentblocków wiekszy to jest odpowiednio 17mm oraz 21mm dla wiekszego silentblocka.
Jezeli sworzen wachacza przy piascie jest w dobrym stanie to warto wymienic same silentblocki, jesli jest w kiepiskim to lepiej kupic cale wachacze.
Pompa paliwa, chmm na forum siedzi troche osob co sprzedaje duzo czesci do T/T wiec bez problemu sie dogadasz z nimi,a ceny powinny byc przystepne, mysle tak od 50zł w górę.
Przeguby, polecam Sanko - o ile nie przekrecilem troche nazwy. Ceny ogolnie od 120-170zł.
RedSoon napisał/a: | Do kupienia mam Tempre z 1992r. 1.6 z przebiegie 180000 km. (do poprawek blacharsko lakierniczych) za cenę 1900 zł - co to oznacza waszym zdaniem |
A udokumentowany przebieg?
1.6 i.e ma 75 koni mechanicznych, silniki sa dobre, ale wiadomo jak ktos nie dbal to ...
Mozliwy najszybszy problem ktory moze wystapic to falowanie obrotów. Temat wałkowany na forum duzo razy. Do czyszczenia jest potencjmetr przepustnicy lub jego wymiana i problem powinien zniknac.
Przy tej samej pojemnosci sa tez silniki 1.6 gaznik i maja 86 koni, sa jeszcze DOHC z wielopunktowym wtryskiem i maja 90 koni, ale sa mnije popularne i trudniej o czesci.
Ogolnie w poszukiwaniu czesci polecam sprzedajacych na forum lub allegro.
Ogolnie Tempra nie ma jakis duzych bolaczek, glownie ich usterki pochadza z niedbalosci uzytkownikow. Dobrze obejrzyj auto, przejedz sie, zobacz jak zawieszenie chodzi, jak silnik sie kreci, czy dobrze ciagnie do przodu, zobacz jak z elektryka np. szyb, centranego zamka it.p.
Za ta kase raczej nie dostaniesz pojemniejszego auta ktorym naprawde wygodnie sie jezdzi. Troche serca wlozysz i pojezdzisz no i - dba to się ma |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-07-2006, 19:11 Re: Chciałbym kupić Tempre 1.6
|
|
|
RedSoon napisał/a: | Witam wszystkich.
Interesuje mnie Fiat Tempra 1.6 benzyna (zasilana wtryskiem). Mam oferte od prywatnego gościa jednak zastanawia mnie kilka rzeczy i tu bym prosił o poradę.
|
Cześć,
Ja jestem zainteresowany zbyciem swojej Temperki - jeśi chcesz szczegółowych informacji to pytaj.
Pozdr,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|